Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по

Сегашните банкноти

Дизайнът на банкнотите представя символично европейската интеграция. Прозорците, вратите и мостовете олицетворяват отвореността и сътрудничеството между европейците.

Кристин Лагард, председател на ЕЦБ

Първа серия

Първата серия евробанкноти беше емитирана през 2002 г., когато беше въведено еврото. Тя включва седем различни купюри: 5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 €, 200 € и 500 €. Тези банкноти бяха постепенно заменени от втората серия, позната още като серия „Европа“, което обяснява защо те вече не са толкова често срещани в обращение. Банкнотите от първата серия са законно платежно средство и ще запазят трайно стойността си. Те ще продължат да бъдат в обращение успоредно с тези от серия „Европа“ до изчерпването на наличностите.

Серия „Европа“

Втората серия, позната още като серия „Европа“, беше разработена, за да направи евробанкнотите по-защитени срещу фалшифициране и по-трайни. Това означава, че по-рядко ще бъде необходимо да се заменят банкноти, така че да се намали тяхното въздействие върху околната среда и разходите да се поддържат възможно най-ниски.

Серията се нарича „Европа“, защото два от защитните елементи съдържат портрет на принцеса Европа. Този персонаж от гръцката митология осигурява видима връзка с континента Европа и освен това придава човешки облик на банкнотите. Въведена постепенно в рамките на няколко години, серията „Европа“ се състои от шест купюри: 5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 € и 200 €. Първите банкноти бяха пуснати в обращение през 2013 г., а серията бе завършена през май 2019 г., когато бяха емитирани банкнотите от 100 € и 200 €.

Серия „Европа“ не включва банкнота от 500 €, която не се емитира от 27 април 2019 г. Банкнотата от 500 € ще запази трайно стойността си, като всички купюри евробанкноти, и ще може да бъде обменяна по всяко време във всяка национална централна банка в еврозоната.

Гледайте видеото: Новото лице на еврото – Европа

Дизайн и елементи на банкнотите

Купюри

Разгледайте евробанкнотите както никога преди с нашите 3D изображения и открийте различните детайли на дизайна и защитните елементи, които правят нашите банкноти уникални.

Разгледайте всички банкноти в 3D изображения

Елементи на дизайна

Двете серии евробанкноти имат обща тема – „Епохи и стилове в Европа“. Знаехте ли, че на никоя от тях не е изобразен реално съществуващ паметник или мост? Научете повече за различните елементи на дизайна и разберете къде са били отпечатани Вашите банкноти.

Запознайте се с дизайна на сегашните евробанкноти

Защитни елементи

Евробанкнотите имат няколко защитни елемента, които улесняват установяването на истинността им, без за това да е необходимо специално оборудване. Разгледайте отблизо нашите банкноти и научете как да проверявате дали те са истински или не, като използвате метода „пипни-разгледай-наклони“.

Научете се как да проверявате банкнотите

Вашето мнение е важно за нас

Споделете с нас какво мислите

Обратната информация от Вас ни помага да поддържаме високо качеството на банкнотите ни. Молим Ви да вземете участие в кратко онлайн проучване и да ни кажете какво мислите за банкнотите, които използвате ежедневно.

Проучване

Всички страници в този раздел