Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Ausztria

Ausztria virágokkal, építészeti motívumokkal és híres osztrák történelmi személyiségekkel díszített érmesorozat kibocsátása mellett döntött. A terveket egy országos testület értékelése, valamint közvélemény-kutatás alapján választották ki. A kiválasztott tervek Josef Kaiser munkái.

2 € 

Az érmén a békepárti Bertha von Suttner arcképe látható Ausztria sok évtizedes béketörekvéseinek jelképeként. Peremfelirat: 2 EURO *** négyszer megismételve, felváltva fejjel felfelé és lefelé.

1 € 

Az érme Wolfgang Amadeus Mozartot, a híres osztrák zeneszerzőt ábrázolja, a zene országaként mutatva be Ausztriát.

50 cent

Az érme a bécsi Szecesszió Házát ábrázolja, amely az osztrák szecesszió születését jelképezi. Az épület egy új korszak beköszöntének, illetve egy új monetáris érába vezető hídnak a metaforája.

20 cent

Az érmén a Belvedere-palota, Ausztria egyik legszebb barokk palotája látható. Itt írták alá 1955-ben az osztrák önrendelkezés visszaállításáról szóló szerződést, ezért a palota neve a szabadság szinonimájává vált.

10 cent

Az érme a Szent István-székesegyházat, a bécsi gótikus építészet turisták által is kedvelt gyöngyszemét ábrázolja.

5 cent

A virágokat bemutató érmesorozat e tagján az alpesi kankalin látható. A motívum az ember környezettel szembeni kötelességeit, valamint Ausztriának a közösségi környezetvédelmi politika kialakításában játszott szerepét jelképezi.

2 cent

A virágokat bemutató érmesorozat e tagján a havasi gyopár látható. A motívum az ember környezettel szembeni kötelességeit, valamint Ausztriának a közösségi környezetvédelmi politika kialakításában játszott szerepét jelképezi.

1 cent

A virágokat bemutató érmesorozat utolsó tagján a tárnics látható. A motívum az ember környezettel szembeni kötelességeit, valamint Ausztriának a közösségi környezetvédelmi politika kialakításában játszott szerepét jelképezi.