Keresési lehetőségek
Home Média Kisokos Kutatás, publikációk Statisztika Monetáris politika Az euro Fizetésforgalom, piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Ausztria

Ausztria virágokkal, építészeti motívumokkal és híres osztrák történelmi személyiségekkel díszített érmesorozat kibocsátása mellett döntött. A terveket egy országos testület értékelése, valamint közvélemény-kutatás alapján választották ki. A kiválasztott tervek Josef Kaiser munkái.

2 eurós

Az érmén a békepárti Bertha von Suttner arcképe látható Ausztria sok évtizedes béketörekvéseinek jelképeként. Peremfelirat: 2 EURO *** négyszer megismételve, felváltva fejjel felfelé és lefelé.

1 eurós

Az érme Wolfgang Amadeus Mozartot, a híres osztrák zeneszerzőt ábrázolja, a zene országaként mutatva be Ausztriát.

50 centes

Az érme a bécsi Szecesszió Házát ábrázolja, amely az osztrák szecesszió születését jelképezi. Az épület egy új korszak beköszöntének, illetve egy új monetáris érába vezető hídnak a metaforája.

20 centes

Az érmén a Belvedere-palota, Ausztria egyik legszebb barokk palotája látható. Itt írták alá 1955-ben az osztrák önrendelkezés visszaállításáról szóló szerződést, ezért a palota neve a szabadság szinonimájává vált.

10 centes

Az érme a Szent István-székesegyházat, a bécsi gótikus építészet turisták által is kedvelt gyöngyszemét ábrázolja.

5 centes

A virágokat bemutató érmesorozat e tagján az alpesi kankalin látható. A motívum az ember környezettel szembeni kötelességeit, valamint Ausztriának a közösségi környezetvédelmi politika kialakításában játszott szerepét jelképezi.

2 centes

A virágokat bemutató érmesorozat e tagján a havasi gyopár látható. A motívum az ember környezettel szembeni kötelességeit, valamint Ausztriának a közösségi környezetvédelmi politika kialakításában játszott szerepét jelképezi.

1 centes

A virágokat bemutató érmesorozat utolsó tagján a tárnics látható. A motívum az ember környezettel szembeni kötelességeit, valamint Ausztriának a közösségi környezetvédelmi politika kialakításában játszott szerepét jelképezi.