Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Oostenrijk

Oostenrijk heeft gekozen voor een serie munten met afbeeldingen van respectievelijk bloemen, architectuur en beroemdheden uit de Oostenrijkse geschiedenis. De ontwerpen zijn gekozen door een nationale commissie en op grond van een opiniepeiling. Ze zijn van de hand van de Oostenrijkse kunstenaar Josef Kaiser.

€2

Deze munt toont het portret van de pacifiste Bertha von Suttner, symbool van vele tientallen jaren Oostenrijkse inspanning voor de vrede. Randschrift op de munt van 2 euro: 2 EURO ***, viermaal herhaald, afwisselend rechtop en ondersteboven.

€1

Op deze munt is de beroemde Oostenrijkse componist Wolfgang Amadeus Mozart afgebeeld, als symbool voor Oostenrijk als land van muziek.

50 cent

Deze munt toont het Sezession-gebouw in Wenen, een schitterend voorbeeld van vroege Jugendstil in Oostenrijk. Dit symbool van een nieuwe tijd staat nu ook voor het aanbreken van een nieuw monetair tijdperk.

20 cent

Deze munt is voorzien van een afbeelding van het slot Belvédère, een van de mooiste barokke paleizen van Oostenrijk. Hier werd in 1955 het verdrag getekend waarmee Oostenrijk zijn zelfstandigheid terugkreeg. De naam van het slot werd hierdoor synoniem met vrijheid.

10 cent

Op deze munt staat de Stephansdom, een pareltje van Weense gotische bouwkunst en een populaire bestemming voor toeristen.

5 cent

Deze munt vormt samen met de munten van 2 en 1 cent een serie met bloemen als thema. Hij draagt de afbeelding van een alpenprimula, als symbool van de verantwoordelijkheid van de mens voor het milieu en de rol die Oostenrijk speelt in de ontwikkeling van een milieubeleid op Gemeenschapsniveau.

2 cent

De edelweiss op deze munt symboliseert de verantwoordelijkheid van de mens voor het milieu en de rol die Oostenrijk speelt in de ontwikkeling van een milieubeleid op Gemeenschapsniveau.

1 cent

De gentiaan op deze munt symboliseert de verantwoordelijkheid van de mens voor het milieu en de rol die Oostenrijk speelt in de ontwikkeling van een milieubeleid op Gemeenschapsniveau.