Sökalternativ
Hem Media Förklaringar Forskning och publikationer Statistik Penningpolitik €uron Betalningar och marknader Karriär och jobb
Förslag
Sortera efter

Österrike

Österrike har valt att tillverka en serie mynt som avbildar blommor, arkitektur och berömda personer ur landets historia. De olika utformningarna har valts av en nationell jury med stöd av opinionsundersökningar. Formgivare är den österrikiske konstnären Josef Kaiser.

2 €

Detta mynt visar ett porträtt av pacifisten Bertha von Suttner, symbol för Österrikes fredssträvanden under många decennier. Kantgravyr på 2-euromyntet: 2 EURO *** upprepas fyra gånger, varannan gång upprätt och varannan gång upp och ner.

1 €

Myntet avbildar den berömde österrikiske kompositören Wolfgang Amadeus Mozart och framställer Österrike som ett musikland.

50 cent

Här avbildas Secessionsbyggnaden i Wien som illustrerar uppkomsten av jugendstilen i Österrike. Byggnaden symboliserar inledningen av en ny tid, med en bro till en ny monetär era.

20 cent

På detta mynt visas slottet Belvedere, ett av de vackraste barockslotten i Österrike. Här undertecknades fördraget om återupprättande av Österrikes självständighet 1955 och gjorde därmed namnet synonymt med frihet.

10 cent

På detta mynt avbildas Stefansdomen, en av juvelerna bland Wiens gotiska byggnader och ett populärt turistmål.

5 cent

Myntet visar alpina primulor som en del i en blomsterserie för att symbolisera ansvaret för miljön och den roll Österrike spelar i utvecklingen av en gemensam miljöpolitik.

2 cent

Här visas en edelweiss som en del i en blomsterserie som ska symbolisera ansvaret för miljön och den roll Österrike spelar i utvecklingen av en gemensam miljöpolitik.

1 cent

Detta mynt visar en gentiana som en del i en blomsterserie för att symbolisera ansvaret för miljön och den roll Österrike spelar i utvecklingen av en gemensam miljöpolitik.