Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по

Австрия

Австрия избра да произведе серия монети, представящи цветя, архитектурни паметници и известни личности от своята история. Дизайнът беше избран от национална комисия и утвърден с проучване на общественото мнение. Той е дело на австрийския художник Йозеф Кайзер.

2 €

На монетата е изобразен портрет на пацифистката Берта фон Зутнер – символ на усилията на Австрия в подкрепа на мира в продължение на много десетилетия. Надпис по гурта на монетата от 2 €: 2**, повтарящи се шест пъти и редуващи се изправени и обърнати.

1 €

На монетата е представен известният австрийски композитор Волфганг Амадеус Моцарт, символ на музикалните традиции на Австрия.

50 цента

На тази монета е показана Сградата на Сецесиона във Виена, представяща зараждането на стила ар нуво в Австрия. Сградата символизира началото на един нов период и представлява символичен мост към нова парична епоха.

20 цента

На тази монета е представен дворецът „Белведере“ — един от най-красивите барокови дворци в Австрия. На това място през 1955 г. е подписан договорът, с който се възстановява независимостта на Австрия, и името му става синоним на свободата.

10 цента

На монетата е показана катедралата „Св. Стефан“ − един от шедьоврите на готическата архитектура във Виена и популярна туристическа забележителност.

5 цента

На тази монета е изобразена алпийска иглика, като част от серията цветя, символизираща отговорността за опазването на околната среда и ролята на Австрия в развитието на общностната политика за околната среда.

2 цента

На тази монета е изобразен еделвайс, като част от серията цветя, символизираща отговорността за опазването на околната среда и ролята на Австрия в развитието на общностната политика за околната среда.

1 цент

На тази монета е изобразена тинтява, като част от серията цветя, символизираща отговорността за опазването на околната среда и ролята на Австрия в развитието на общностната политика за околната среда.