Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Austria

Austria a optat pentru realizarea unei serii de monede care să ilustreze flori, elemente arhitecturale și personalități din istoria sa. Elementele grafice au fost alese de un juriu național pe baza unui sondaj public. Artistul austriac Josef Kaiser a conceput elementele grafice.

2 EUR

Pe monedă este reprodus portretul pacifistei Bertha von Suttner, simbol al eforturilor depuse de Austria de-a lungul mai multor decenii pentru susținerea păcii. Pe muchia monedei de 2 EUR apare inscripția 2 EURO ***, repetată de patru ori, orientată alternativ de jos în sus și de sus în jos.

1 EUR

Pe această monedă apare efigia lui Wolfgang Amadeus Mozart, renumitul compozitor austriac, ca omagiu adus culturii muzicale a acestei țări.

50 de cenți

Moneda ilustrează Palatul Secesiunii din Viena, simbolul nașterii mișcării „Art nouveau” în Austria și a unei noi epoci, reprezentând o punte spre o nouă eră monetară.

20 de cenți

Această monedă ilustrează Palatul Belvedere, unul dintre cele mai frumoase palate în stil baroc din Austria. Aici a fost semnat, în anul 1955, Tratatul pentru reinstaurarea suveranității Austriei, numele palatului devenind sinonim cu ideea de libertate.

10 cenți

Moneda prezintă o imagine a Catedralei Sfântul Ștefan, una dintre bijuteriile arhitecturii gotice vieneze și un obiectiv turistic foarte popular.

5 cenți

Caracteristica acestei monede este primula alpină, ce face parte dintr-o serie florală și simbolizează datoria ecologică și rolul Austriei în dezvoltarea politicii de mediu a Comunității.

2 cenți

Caracteristica acestei monede este floarea de colț, ce face parte dintr-o serie florală și simbolizează datoria ecologică și rolul Austriei în dezvoltarea politicii de mediu a Comunității.

1 cent

Moneda înfățișează o gențiană, ce face parte dintr-o serie florală și simbolizează datoria ecologică și rolul Austriei în dezvoltarea politicii de mediu a Comunității.