Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Avstrija

Avstrija je za svoje kovance izbrala motive, ki prikazujejo rože, arhitekturo in slavne zgodovinske osebnosti. Motivi so bili izbrani po javni razpravi strokovnjakov in v skladu z rezultati javnomnenjskih anket, oblikoval pa jih je avstrijski umetnik Josef Kaiser.

2 €

Avstrijski kovanec za 2 € prikazuje lik pacifistke Berthe von Suttner, ki simbolizira večdesetletna prizadevanja Avstrije za krepitev miru. Napis na obodu kovanca za 2 €: 2 EURO ***, ponovljeno štirikrat ter izmenično obrnjeno navzgor in navzdol.

1 €

Ta kovanec nosi lik slavnega avstrijskega skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta in Avstrijo prikazuje kot deželo glasbe.

50 centov

Secesijska stavba na Dunaju, ki je upodobljena na tem kovancu, ilustrira začetke secesijske umetnosti v Avstriji. Simbolizira rojstvo nove dobe kot mostu do novega denarnega obdobja.

20 centov

Na kovancu je upodobljena palača Belvedere, ena najlepših baročnih stavb v Avstriji. V njej je bila leta 1955 podpisana Avstrijska državna pogodba, s katero je Avstrija ponovno pridobila popolno suverenost, zato je ime palače postalo sinonim za svobodo.

10 centov

Kovanec prikazuje enega biserov dunajske gotske arhitekture in priljubljeno turistično točko, katedralo sv. Štefana.

5 centov

Jeglič, ki je upodobljen na tem kovancu, simbolizira skrb za okolje in vlogo Avstrije v razvoju okoljevarstvene zakonodaje EU.

2 centa

Planika na tem kovancu, ki prav tako prihaja iz rožne serije, simbolizira skrb za okolje in vlogo Avstrije v razvoju okoljevarstvene zakonodaje EU.

1 cent

Svišč, ravno tako iz rožne serije, simbolizira skrb za okolje in vlogo Avstrije v razvoju okoljevarstvene zakonodaje EU.