Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Αυστρία

Η Αυστρία επέλεξε μια σειρά κερμάτων με θέμα τα άνθη, την αρχιτεκτονική και διάσημα ιστορικά πρόσωπα της χώρας. Η επιλογή των σχεδίων έγινε από κριτική επιτροπή και κατόπιν σφυγμομέτρησης της κοινής γνώμης. Τα σχέδια των κερμάτων φιλοτέχνησε ο Αυστριακός καλλιτέχνης Josef Kaiser.

2 ευρώ

Στο κέρμα των 2 ευρώ απεικονίζεται η προσωπογραφία της ειρηνίστριας Bertha von Suttner, σύμβολο των επί δεκαετίες προσπαθειών της Αυστρίας για την υποστήριξη της ειρήνης. Η στεφάνη του κέρματος των 2 ευρώ φέρει την επιγραφή «2 EURO ***» τέσσερις φορές, με εναλλαγή κανονικής και ανεστραμμένης γραφής.

€1

Στο κέρμα του 1 ευρώ απεικονίζεται ο διάσημος Αυστριακός συνθέτης Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, προβάλλοντας την Αυστρία ως χώρα της μουσικής.

50 λεπτά/σεντ

Στο κέρμα των 50 λεπτών/σεντ απεικονίζεται το κτίριο Sezession στη Βιέννη, το οποίο συμβολίζει τη γέννηση της «art nouveau» στην Αυστρία και την αυγή μιας νέας περιόδου, αντανακλώντας ταυτόχρονα το πέρασμα σε μια νέα νομισματική εποχή.

20 λεπτά/σεντ

Στο κέρμα των 20 λεπτών/σεντ απεικονίζεται το Ανάκτορο Belvedere, ένα από τα ομορφότερα μπαρόκ ανάκτορα της Αυστρίας. Εκεί υπεγράφη η Συνθήκη αυτοδιάθεσης της Αυστρίας το 1955, καθιστώντας το όνομά του συνώνυμο με την ελευθερία.

10 λεπτά/σεντ

Στο κέρμα των 10 λεπτών/σεντ απεικονίζεται ο καθεδρικός ναός του Αγίου Στεφάνου, ένα από τα λαμπρότερα δείγματα της βιεννέζικης γοτθικής αρχιτεκτονικής και δημοφιλής πόλος έλξης τουριστών.

5 λεπτά/σεντ

Στο κέρμα των 5 λεπτών/σεντ απεικονίζονται αλπικά ηράνθεμα, στο πλαίσιο μιας σειράς κερμάτων με θέμα τα άνθη, που συμβολίζουν τον σεβασμό προς το περιβάλλον και τον ρόλο που διαδραματίζει η Αυστρία στην ανάπτυξη μιας κοινοτικής περιβαλλοντικής πολιτικής.

2 λεπτά/σεντ

Στο κέρμα των 2 λεπτών/σεντ απεικονίζεται ένα εντελβάις, στο πλαίσιο μιας σειράς κερμάτων με θέμα τα άνθη, που συμβολίζει τον σεβασμό προς το περιβάλλον και τον ρόλο που διαδραματίζει η Αυστρία στην ανάπτυξη μιας κοινοτικής περιβαλλοντικής πολιτικής.

1 λεπτά/σεντ

Στο κέρμα του 1 λεπτού/σεντ απεικονίζεται ένα άνθος γεντιανής, στο πλαίσιο μιας σειράς κερμάτων με θέμα τα άνθη, που συμβολίζει τον σεβασμό προς το περιβάλλον και τον ρόλο που διαδραματίζει η Αυστρία στην ανάπτυξη μιας κοινοτικής περιβαλλοντικής πολιτικής.