Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Austrija

Austrija je odlučila proizvesti seriju kovanica na kojima su prikazani cvijeće, arhitektura te poznate povijesne ličnosti. Motivi su odabrani u skladu s mišljenjem nacionalnog odbora i rezultatima ispitivanja javnog mnijenja. Oblikovao ih je austrijski umjetnik Josef Kaiser.

2 €

Na kovanici se nalazi portret pacifistkinje Berthe von Suttner, koja simbolizira višedesetljetnu potporu Austrije miru. Na obodu kovanice od 2 €: 2 EURO ***, ponovljeno četiri puta, naizmjence uspravno i naopačke.

1 €

Na ovoj kovanici, kojom se ističe bogata glazbena tradicija Austrije, nalazi se lik poznatog austrijskog skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta.

50 centi

Na ovoj kovanici prikazana je secesijska zgrada u Beču, kao naznaka početka secesije u Austriji. Zgrada je simbol početka novog razdoblja i mosta prema novom monetarnom dobu.

20 centi

Motiv prikazuje palaču Belvedere, jednu od najljepših baroknih palača u Austriji. Upravo je u njoj potpisan ugovor o ponovnom uspostavljanju austrijskog suvereniteta 1955., čime je njezino ime postalo sinonim za slobodu.

10 centi

Na kovanici je prikazana katedrala svetog Stjepana, jedan od bisera bečke gotičke arhitekture i popularno turističko odredište.

5 centi

Na ovoj kovanici prikazan je alpski jaglac, kao dio serije kovanica koje prikazuju bilje, koji simbolizira obvezu očuvanja okoliša i ulogu koju Austrija ima u razvoju politike Zajednice o zaštiti okoliša.

2 centa

Na ovoj kovanici prikazan je runolist, kao dio serije kovanica koje prikazuju bilje, koji simbolizira obvezu očuvanja okoliša i ulogu koju Austrija ima u razvoju politike Zajednice o zaštiti okoliša.

1 cent

Na ovoj kovanici prikazana je gencijana, kao dio serije kovanica koje prikazuju bilje, koja simbolizira obvezu očuvanja okoliša i ulogu koju Austrija ima u razvoju politike Zajednice o zaštiti okoliša.