Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Τα μελλοντικά τραπεζογραμμάτια

Έπειτα από 20 χρόνια, έχει έρθει η ώρα να επανεξετάσουμε την εμφάνιση των τραπεζογραμματίων μας και να τα φέρουμε πιο κοντά στους Ευρωπαίους κάθε ηλικίας και προέλευσης.

Christine Lagarde, Πρόεδρος της ΕΚΤ

Τα πρώτα τραπεζογραμμάτια ευρώ τέθηκαν σε κυκλοφορία την 1η Ιανουαρίου 2002. 

Σήμερα, και αφού έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια, προετοιμαζόμαστε για μια μελλοντική σειρά τραπεζογραμματίων. Η απόφαση σχετικά με το πότε θα τεθεί σε κυκλοφορία η νέα σειρά θα ληφθεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Για τον επανασχεδιασμό των τραπεζογραμματίων ευρώ θα στηριχθούμε στο κοινό και τους εμπειρογνώμονες προτού το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ λάβει την τελική απόφαση για το νέο θέμα και τα νέα σχέδια. 

Δύο πιθανά θέματα επιλέχθηκαν για τα μελλοντικά τραπεζογραμμάτια ευρώ

Στις 29 Νοεμβρίου 2023 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας επανασχεδιασμού των τραπεζογραμματίων ευρώ με δύο πιθανά θέματα: «Ευρωπαϊκός πολιτισμός» και «Ποταμοί και πτηνά». Η απόφαση βασίστηκε στις προτιμήσεις των πολιτών της ζώνης του ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα για τα επόμενα βήματα

Ακούγοντας τις απόψεις του κοινού

Το καλοκαίρι του 2023 διενεργήσαμε δύο έρευνες σχετικά με τις προτιμήσεις του κοινού όσον αφορά τα επτά θέματα που επέλεξε το Διοικητικό Συμβούλιο.

Ρίξτε μια ματιά στην έκθεση

Η διαδικασία επανασχεδιασμού

Τον Δεκέμβριο του 2021 ανακοινώσαμε την πρόθεσή μας να επανασχεδιάσουμε τα τραπεζογραμμάτια ευρώ. Ρίξτε μια ματιά στα διάφορα στάδια της διαδικασίας και μάθετε πώς μπορείτε να συμβάλετε σε αυτήν πριν από τη λήψη της τελικής απόφασης.

Μάθετε περισσότερα

Γιατί χρειαζόμαστε νέα τραπεζογραμμάτια;

Αναπτύσσουμε νέα τραπεζογραμμάτια για να διασφαλίσουμε ότι θα είναι ακόμη πιο ασφαλή, αποδοτικά και βιώσιμα.

Η στρατηγική του Ευρωσυστήματος για τα μετρητά

Όλες οι σελίδες σε αυτήν την ενότητα