Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Εθνικές όψεις

2 ευρώ

Άγιος Μαρίνος

Πρώτη σειρά: Στο κέρμα αυτό απεικονίζεται το Κυβερνείο (Palazzo Pubblico). Η στεφάνη του κέρματος των 2 ευρώ φέρει την επιγραφή «2*» έξι φορές, με εναλλαγή κανονικής και ανεστραμμένης γραφής.


Δεύτερη σειρά: Στο κέρμα αυτό απεικονίζεται προσωπογραφία του Αγίου Μαρίνου, λεπτομέρεια από πίνακα του Giovan Battista Urbinelli.

Άγιος Μαρίνος

Ανδόρα

Η Ανδόρα υπέγραψε νομισματική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 30 Ιουνίου 2011. Μπορεί επομένως να χρησιμοποιεί το ευρώ ως επίσημο νόμισμά της και να εκδίδει τα δικά της κέρματα ευρώ. Σε όλα τα κέρματα απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο κέρμα των 2 ευρώ απεικονίζεται ο θυρεός της Ανδόρας με το ρητό «virtus unita fortior» (η ενωμένη αρετή είναι ισχυρότερη). Η στεφάνη του κέρματος των 2 ευρώ φέρει την επιγραφή «2 **», έξι φορές.

Ανδόρα

Αυστρία

Η Αυστρία επέλεξε μια σειρά κερμάτων με θέμα τα άνθη, την αρχιτεκτονική και διάσημα ιστορικά πρόσωπα της χώρας. Η επιλογή των σχεδίων έγινε από κριτική επιτροπή και κατόπιν σφυγμομέτρησης της κοινής γνώμης. Τα σχέδια των κερμάτων φιλοτέχνησε ο Αυστριακός καλλιτέχνης Josef Kaiser. Στο κέρμα των 2 ευρώ απεικονίζεται η προσωπογραφία της ειρηνίστριας Bertha von Suttner, σύμβολο των επί δεκαετίες προσπαθειών της Αυστρίας για την υποστήριξη της ειρήνης. Η στεφάνη του κέρματος των 2 ευρώ φέρει την επιγραφή «2 EURO ***» τέσσερις φορές, με εναλλαγή κανονικής και ανεστραμμένης γραφής.

Αυστρία

Βέλγιο

Τα βελγικά κέρματα ευρώ φιλοτέχνησε ο Jan Alfons Keustermans, Διευθυντής της Δημοτικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Turnhout. Τρεις σειρές κερμάτων έχουν τεθεί σε κυκλοφορία. Και οι τρεις έχουν ισχύ νόμιμου χρήματος.

Στην πρώτη σειρά, στο εσωτερικό τμήμα των κερμάτων απεικονίζεται ο Βασιλέας Αλβέρτος Β΄, ενώ στο εξωτερικό τμήμα αναγράφεται το βασιλικό μονόγραμμα —ένα κεφαλαίο «A» κάτω από ένα στέμμα— ανάμεσα στα 12 αστέρια που συμβολίζουν την Ευρώπη, καθώς και το έτος έκδοσης.

Το 2008 το Βέλγιο τροποποίησε ελαφρώς το σχέδιο των κερμάτων προκειμένου να συμμορφωθεί με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στα κέρματα της δεύτερης σειράς απεικονίζεται πάλι ο Βασιλέας Αλβέρτος Β΄ αλλά το βασιλικό μονόγραμμα και το έτος έκδοσης αναγράφονται πλέον στο εσωτερικό τμήμα των κερμάτων, μαζί με τα σήματα του νομισματοκοπείου και τον κωδικό χώρας του Βελγίου («BE»).

Το 2014 το Βέλγιο έθεσε σε κυκλοφορία την τρίτη σειρά κερμάτων ευρώ. Σε αυτά απεικονίζεται ο Βασιλέας Φίλιππος, το βασιλικό μονόγραμμά του («FP») και ο κωδικός χώρας του Βελγίου («BE»). Τα σήματα του νομισματοκοπείου εμφανίζονται αριστερά και δεξιά του έτους έκδοσης

Η στεφάνη του κέρματος των 2 ευρώ φέρει την επιγραφή «2 **» έξι φορές, με εναλλαγή κανονικής και ανεστραμμένης γραφής.

Βέλγιο

Γαλλία

Στη Γαλλία εξετάστηκαν περισσότερα από 1.200 σχέδια για την επιλογή των σχεδίων της εθνικής όψης της πρώτης σειράς των κερμάτων ευρώ. Κριτική επιτροπή, πρόεδρος της οποίας ήταν ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, επέλεξε τρία σχέδια, καθένα για συγκεκριμένη ονομαστική αξία.

Το σχέδιο που επιλέχθηκε για τα κέρματα των 1 και 2 ευρώ της πρώτης σειράς είναι φιλοτεχνημένο από τον καλλιτέχνη Joaquin Jimenez. Απεικονίζει ένα δέντρο που συμβολίζει τη ζωή, τη συνέχεια και την ανάπτυξη, μέσα σε ένα εξάγωνο και πλαισιώνεται από τον θυρεό της Γαλλικής Δημοκρατίας, «Liberté, Egalité, Fraternité» (Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη).

Το 2022, η Γαλλία κυκλοφόρησε τη δεύτερη σειρά κερμάτων των 1 και 2 ευρώ. Το νέο σχέδιο απεικονίζει κλαδιά βελανιδιάς και ελιάς, τα οποία σχηματίζουν το δέντρο της ζωής και συμβολίζουν τη δύναμη, τη σταθερότητα και την ειρήνη. Το δέντρο και ο θυρεός εμφανίζονται μέσα σε ένα εξάγωνο.

Η στεφάνη του κέρματος των 2 ευρώ φέρει την επιγραφή «2**» έξι φορές, με εναλλαγή κανονικής και ανεστραμμένης γραφής.

Γαλλία

Γερμανία

Η επιλογή των τριών διαφορετικών σχεδίων που κοσμούν την εθνική όψη των γερμανικών κερμάτων ευρώ έγινε από ομάδα αξιωματούχων και νομισματολόγων της χώρας. Στα κέρματα των 1 και 2 ευρώ απεικονίζεται το παραδοσιακό σύμβολο της γερμανικής εθνικής κυριαρχίας, ο αετός, ανάμεσα στα αστέρια της Ευρώπης. Το σχέδιο φιλοτεχνήθηκε από τον Heinz και την Sneschana Russewa-Hoyer. Η στεφάνη του κέρματος των 2 ευρώ φέρει την επιγραφή «EINIGKEIT UND RECHT UND FREIHEIT» (Ενότητα και Δίκαιο και Ελευθερία) και το έμβλημα του αετού της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Γερμανία

Ελλάδα

Η επιλογή των σχεδίων για την εθνική όψη των ελληνικών κερμάτων ευρώ έγινε από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ύστερα από εξέταση ενός αριθμού προτάσεων που είχαν υποβληθεί από εθνική τεχνική και καλλιτεχνική επιτροπή. Τα σχέδια που τελικά επιλέχθηκαν φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γεώργιος Σταματόπουλος με την υποστήριξη της Τράπεζας της Ελλάδος. Κάθε ονομαστική αξία έχει διαφορετικό σχέδιο. Στο κέρμα των 2 ευρώ απεικονίζεται σκηνή από ψηφιδωτό που βρέθηκε στη Σπάρτη (3ος αι. μ.Χ.) και αναπαριστά την αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία, μεταμορφωμένο σε ταύρο. Η Ευρώπη είναι μια μορφή της ελληνικής μυθολογίας από την οποία πήρε το όνομά της η ήπειρός μας. Η στεφάνη του κέρματος των 2 ευρώ φέρει την επιγραφή «EΛΛHNIKH ΔHMOKPATIA».

Ελλάδα

Εσθονία

Όλα τα εσθονικά κέρματα έχουν την ίδια εθνική όψη. Σε αυτήν απεικονίζεται ο γεωγραφικός χάρτης της Εσθονίας και η λέξη «Eesti» που σημαίνει «Εσθονία».  

Εσθονία

Ιρλανδία

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας αποφάσισε όλα τα ιρλανδικά κέρματα ευρώ να έχουν την ίδια εθνική όψη. Σε αυτήν απεικονίζεται η κελτική άρπα, παραδοσιακό σύμβολο της Ιρλανδίας, και αναγράφεται το έτος έκδοσης και η λέξη «Ιρλανδία» στα ιρλανδικά («Éire»). Την άρπα φιλοτέχνησε ο Jarlath Hayes. Η στεφάνη του κέρματος των 2 ευρώ φέρει την επιγραφή «2**» έξι φορές, με εναλλαγή κανονικής και ανεστραμμένης γραφής.

Ιρλανδία

Ισπανία

Τα κέρματα της Ισπανίας φέρουν τρία σχέδια στα οποία απεικονίζονται οι μορφές του Βασιλιά, του Μιγκέλ ντε Θερβάντες και ο καθεδρικός ναός του Santiago de Compostela. Τρεις σειρές κερμάτων έχουν τεθεί σε κυκλοφορία. Και οι τρεις έχουν ισχύ νόμιμου χρήματος.

Για τη δεύτερη σειρά, τα κέρματα σχεδιάστηκαν ως έναν βαθμό εκ νέου το 2010 ούτως ώστε να πληρούν τις κοινές κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για παράδειγμα, το έτος αναγράφεται στο εσωτερικό τμήμα των κερμάτων.

Στην πρώτη και τη δεύτερη σειρά απεικονίζεται η μορφή του Βασιλιά Χουάν Κάρλος A' των Βουρβώνων.

Το 2015 η Ισπανία κυκλοφόρησε μια τρίτη σειρά κερμάτων του 1 ευρώ και των 2 ευρώ όπου απεικονίζεται ο νέος Βασιλιάς Φίλιππος VI και ο κωδικός της χώρας «ESPAÑA 2015». Το σήμα του νομισματοκοπείου εμφανίζεται δεξιά της μορφής.

Ισπανία

Ιταλία

Στην Ιταλία έγινε προεπιλογή των σχεδίων για την εθνική όψη των κερμάτων ευρώ από εθνική τεχνική και καλλιτεχνική επιτροπή και ακολούθησε σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης μέσω της RAI UΝΟ, του μεγαλύτερου εθνικού τηλεοπτικού σταθμού της χώρας. Για κάθε ονομαστική αξία επιλέχθηκε διαφορετικό σχέδιο μεταξύ αριστουργημάτων διάσημων καλλιτεχνών της χώρας. Στο κέρμα των 2 ευρώ απεικονίζεται προσωπογραφία του Δάντη Αλιγκιέρι, έργο του Ραφαήλ, η οποία βρίσκεται στην πτέρυγα του Πάπα Ιουλίου Β΄ στο Ανάκτορο του Βατικανού. Η στεφάνη του κέρματος των 2 ευρώ φέρει την επιγραφή «2*» έξι φορές, με εναλλαγή κανονικής και ανεστραμμένης γραφής.

Ιταλία

Κάτω Χώρες

Οι Κάτω Χώρες επέλεξαν για την πρώτη σειρά δύο σχέδια του Bruno Ninaber van Eyben, στα οποία απεικονίζεται η Βασίλισσα Βεατρίκη. Δύο σειρές κερμάτων έχουν τεθεί σε κυκλοφορία. Και οι δύο έχουν ισχύ νόμιμου χρήματος.

Στη δεύτερη σειρά, η οποία τέθηκε σε κυκλοφορία το 2014, απεικονίζεται ο Βασιλέας Γουλιέλμος-Αλέξανδρος και η επιγραφή «Willem-Alexander Koning der Nederlanden» (Γουλιέλμος-Αλέξανδρος Βασιλέας των Κάτω Χωρών).

Κέρματα των 1 και 2 ευρώ:

Πρώτη σειρά: Στα κέρματα αυτά απεικονίζεται η Βασίλισσα Βεατρίκη με την επιγραφή «Beatrix Koningin der Nederlanden» (Βεατρίκη Βασίλισσα των Κάτω Χωρών).

Δεύτερη σειρά: Στα κέρματα αυτά απεικονίζεται ο Βασιλέας Γουλιέλμος-Αλέξανδρος με την επιγραφή «Willem-Alexander Koning der Nederlanden» (Γουλιέλμος-Αλέξανδρος Βασιλέας των Κάτω Χωρών). Τα σήματα του νομισματοκοπείου εμφανίζονται αριστερά και δεξιά του έτους έκδοσης Η στεφάνη του κέρματος των 2 ευρώ και των δύο σειρών φέρει την επιγραφή «GOD * ZIJ * MET * ONS *» (Ο Θεός μεθ' ημών).

Κάτω Χώρες

Κροατία

Η Κροατία έχει επιλέξει τέσσερα σχέδια για τις εθνικές όψεις των κερμάτων ευρώ, τα οποία απεικονίζουν στο φόντο το χαρακτηριστικό κροατικό μοτίβο της σκακιέρας. Σε όλα τα κέρματα απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο κέρμα των 2 ευρώ απεικονίζεται ένας γεωγραφικός χάρτης της Κροατίας με το μοτίβο της σκακιέρας στο φόντο. Το σχέδιο, του Ivan Šivak, περιλαμβάνει το έτος έκδοσης και την επιγραφή «HRVATSKA», το όνομα της χώρας στην κροατική γλώσσα.

Η στεφάνη του κέρματος των 2 ευρώ φέρει την επιγραφή «O LIJEPA O Draga O Slatka SLOBODO» («Ω όμορφη, λατρευτή, γλυκιά ελευθερία»), η οποία αποτελεί μέρος του γνωστού έργου «Dubravka» του συγγραφέα Ivan Gundulić.

Κροατία

Κύπρος

Στα κέρματα των 1 και 2 ευρώ απεικονίζεται ένα σταυρόσχημο ειδώλιο, το οποίο ανάγεται στη χαλκολιθική εποχή (3000 π.Χ.). Αυτό το χαρακτηριστικό παράδειγμα της προϊστορικής τέχνης της νήσου αντανακλά την κεντρική θέση της Κύπρου στην αρχαιότητα και τον πολιτισμό.

Κύπρος

Λετονία

Στο κέρμα των 2 ευρώ απεικονίζεται μια Λετονή με παραδοσιακή ενδυμασία. Το σχέδιο αυτό είχε χρησιμοποιηθεί αρχικά στο ασημένιο κέρμα των 5 λατς το 1929. Στη στεφάνη του κέρματος αναγράφεται η φράση «DIEVS * SVĒTĪ * LATVIJU» (Ο Θεός να ευλογεί τη Λετονία). Το σχέδιο φιλοτεχνήθηκε από τον Guntars Sietiņš.

Λετονία

Λιθουανία

Στα λιθουανικά κέρματα ευρώ απεικονίζεται ο θυρεός της Δημοκρατίας της Λιθουανίας, Vytis, η χώρα έκδοσης «LIETUVA» και το έτος έκδοσης «2015». Στα κέρματα απεικονίζονται επίσης τα δώδεκα αστέρια της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σχέδιο των κερμάτων φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Antanas Žukauskas. Η στεφάνη του κέρματος των 2 ευρώ φέρει την επιγραφή «LAISVĖ * VIENYBĖ * GEROVĖ *» (Ελευθερία * Ενότητα* Ευημερία *).

Λιθουανία

Λουξεμβούργο

Τα κέρματα φιλοτέχνησε η Yvette Gastauer-Claire κατόπιν συμφωνίας με την Αυλή του Μεγάλου Δουκάτου και την κυβέρνηση του Λουξεμβούργου.

Στην εθνική όψη όλων των κερμάτων απεικονίζεται η προσωπογραφία της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας Μεγάλου Δούκα Ερρίκου. Επίσης, αναγράφεται το έτος έκδοσης και το όνομα της χώρας στα λουξεμβουργιανά («Lëtzebuerg»).

 

Λουξεμβούργο

Μάλτα

Στα κέρματα των 1 και 2 ευρώ απεικονίζεται το έμβλημα του Κυρίαρχου Τάγματος των Ιπποτών της Μάλτας. τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Τάγματος αυτού στη Μάλτα (από το 1530 έως το 1798), ο οκταγωνικός σταυρός συνδέθηκε με τη νήσο και σήμερα αναφέρεται συχνά ως ο Σταυρός της Μάλτας.

Μάλτα

Μονακό

Δύο σειρές κερμάτων έχουν τεθεί σε κυκλοφορία.

Στην πρώτη σειρά, στο κέρμα των 2 ευρώ απεικονίζεται η Αυτού Γαληνότατη Υψηλότητα ο Πρίγκιπας Ραινιέ Γ'. Στο κέρμα του 1 ευρώ απεικονίζεται η προσωπογραφία της Αυτού Γαληνότητας Πρίγκιπα Ραινιέ Γ', καθώς και της Αυτού Γαληνότητας Διαδόχου Πρίγκιπα Αλβέρτου. Στα κέρματα των 10, 20 και 50 λεπτών/σεντ απεικονίζεται η σφραγίδα του Πρίγκιπα. Στα κέρματα των 1, 2 και 5 λεπτών/σεντ απεικονίζεται το οικόσημο των Πριγκίπων του Μονακό.

Στη δεύτερη σειρά, στα κέρματα των 1 και 2 ευρώ απεικονίζεται προσωπογραφία της Αυτού Γαληνότατης Υψηλότητας του Πρίγκιπα Αλβέρτου Β΄. Στα κέρματα των 10, 20 και 50 λεπτών/σεντ απεικονίζεται το μονόγραμμά του. Στα κέρματα του 1, των 2 και 5 λεπτών/σεντ απεικονίζεται το οικόσημο των Πριγκίπων του Μονακό.

Η στεφάνη του κέρματος των 2 ευρώ φέρει την επιγραφή «2**» έξι φορές, με εναλλαγή κανονικής και ανεστραμμένης γραφής.

Μονακό

Πορτογαλία

Η Πορτογαλία επέλεξε τρία διαφορετικά σχέδια για την εθνική όψη των κερμάτων της από έργα που συμμετείχαν σε εθνικό διαγωνισμού σχεδίου. Νικητής του διαγωνισμού ήταν ο Victor Manuel Fernandes dos Santos, ο οποίος εμπνεύστηκε από ιστορικά σύμβολα και από τις σφραγίδες του πρώτου Βασιλέα της Πορτογαλίας Dom Afonso Henriques. Τα σχέδια που φιλοτέχνησε είναι τα εξής: Στα κέρματα των 1 και 2 ευρώ απεικονίζονται κάστρα και θυρεοί της χώρας ανάμεσα στα αστέρια της Ευρώπης, συμβολίζοντας τον διάλογο, την ανταλλαγή αξιών και τη δυναμική της οικοδόμησης της Ευρώπης. Στο κέντρο απεικονίζεται η βασιλική σφραγίδα του έτους 1144. Η στεφάνη του κέρματος των 2 ευρώ φέρει πέντε θυρεούς και επτά πύργους σε ίση απόσταση μεταξύ τους.

Πορτογαλία

Πόλη του Βατικανού

Η Πόλη του Βατικανού έχει θέσει σε κυκλοφορία πέντε σειρές κερμάτων. Και οι τρεις έχουν ισχύ νόμιμου χρήματος.

Η πρώτη σειρά, στην οποία απεικονίζεται ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β', εκδόθηκε την περίοδο 2002-2005.

Η δεύτερη σειρά, που εκδόθηκε την περίοδο Ιουνίου 2005-Μαρτίου 2006, απεικονίζει τον θυρεό του Καμεράριου, υπηρεσιακού αρχηγού του κράτους της Πόλης του Βατικανού, πάνω στο έμβλημα του Αποστολικού Μεγάρου στο κέντρο του κέρματος. Το επάνω μέρος αυτού του σχεδίου περιβάλλεται ημικυκλικά από τις λέξεις «SEDE VACANTE» και το έτος έκδοσης με λατινικούς αριθμούς («MMV»). Το όνομα της σχεδιάστριας, «D. LONGO», εμφανίζεται κάτω αριστερά από το κεντρικό σχέδιο, ενώ τα αρχικά του χαράκτη εμφανίζονται κάτω δεξιά: δηλαδή, «MAC inc» (1 λεπτό/σεντ και 20 λεπτά/σεντ), «LDS inc» (2 και 50 λεπτά/σεντ), «ELF inc» (5 λεπτά/σεντ και 1 ευρώ) και «MCC inc» (10 λεπτά/σεντ και 2 ευρώ).

Η τρίτη σειρά, που εκδόθηκε την περίοδο Απριλίου 2006-Δεκεμβρίου 2013, απεικονίζει τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄. Στα αριστερά αναγράφονται τα αρχικά του σχεδιαστή («DL»).

Η τέταρτη σειρά, η οποία εκδόθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2014, απεικονίζει τον Πάπα Φραγκίσκο.

Η πέμπτη σειρά, η οποία εκδόθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2017, απεικονίζει τον θυρεό του αρχηγού του Κράτους της Πόλεως του Βατικανού, Πάπα Φραγκίσκου.

Στα κέρματα της κάθε σειράς απεικονίζονται τα 12 αστέρια της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι λέξεις «CITTÀ DEL VATICANO», το έτος έκδοσης και το σήμα του νομισματοκοπείου «R». Η στεφάνη του κέρματος των 2 ευρώ φέρει την επιγραφή «2*» έξι φορές, με εναλλαγή κανονικής και ανεστραμμένης γραφής.

Πόλη του Βατικανού

Σλοβακία

Στα κέρματα των 1 και 2 ευρώ απεικονίζεται ένας διπλός σταυρός επάνω σε τρεις λόφους, όπως εμφανίζεται στο εθνόσημο της Σλοβακίας.

Σλοβακία

Σλοβενία

Στο κέρμα των 2 ευρώ απεικονίζεται ο ποιητής France Prešeren και η φράση «Shivé naj vsi naródi» (Η ευλογία του Θεού σε όλα τα έθνη) —ένας στίχος από το ποίημα «Zdravljica», ο οποίος χρησιμοποιείται επίσης στον εθνικό ύμνο της χώρας. Η στεφάνη του κέρματος των 2 ευρώ φέρει την επιγραφή «SLOVENIJA» την οποία ακολουθεί μια εγχαραγμένη τελεία.

Σλοβενία

Φινλανδία

Η Φινλανδία επέλεξε τρία σχέδια που βασίζονται σε θέματα παρόμοια με αυτά που κοσμούσαν τα εθνικά της κέρματα. Στο κέρμα των 2 ευρώ απεικονίζονται βατομουριές και άνθη βατομουριάς. Το σχέδιο φιλοτέχνησε ο Raimo Heino. Η στεφάνη του κέρματος των 2 ευρώ φέρει την επιγραφή «SUOMI FINLAND ***», όπου κάθε «*» είναι μια κεφαλή λιονταριού.

Φινλανδία

Εάν κάποιο κέρμα δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο αυτό, ενδέχεται να είναι αναμνηστικό κέρμα.

Όλες οι σελίδες σε αυτήν την ενότητα