European Central Bank - eurosystem
Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Podnebne spremembe in ECB

Podnebne spremembe lahko vplivajo na stabilnost cen. Zato bomo v okviru našega mandata prispevali svoj delež k njihovemu obvladovanju.

Podnebne spremembe lahko vplivajo na stabilnost cen z ekstremnimi vremenskimi pojavi in z negotovostjo, ki jo povzroča prehod v nizkoogljično gospodarstvo.

V ECB smo se zavezali, da bomo posledice podnebnih sprememb upoštevali v okviru denarne politike.

Čeprav so za ukrepanje proti podnebnim spremembam v prvi vrsti pristojne vlade in parlamenti, bomo tudi mi v okviru našega mandata prispevali svoj delež.

Akcijski načrt denarne politike za boj proti podnebnim spremembam

Na podlagi nedavnega pregleda strategije smo oblikovali akcijski načrt z ambicioznim programom, kako bomo problematiko podnebnih sprememb vključevali v našo denarno politiko.

Sporočilo za javnost

Kateri so glavni stebri podnebnega programa?

Akcijski načrt vsebuje ambiciozen program, kako bomo upoštevali posledice podnebnih sprememb. V prizadevanjih, da prispevamo svoj delež k boju proti podnebnim spremembam, se opiramo na tri glavne stebre.

Več

Center za podnebne spremembe

Center za podnebne spremembe oblikuje in usmerja podnebno agendo ECB ter združuje naše delo na področju podnebnih sprememb in trajnostnega financiranja. Usklajuje tudi vse dejavnosti, ki so del podnebnega programa.

Sporočilo za javnost

Fokus

Program denarne politike določa, kaj želimo doseči, zato smo že zdaj začeli izvajati dejavnosti na spodnjih štirih področjih.

Ekonomska analiza

Zaposleni v ECB upoštevajo podnebne spremembe v makroekonomskih modelih, metodah napovedovanja in ocenah tveganja.

Več

Bančni nadzor

Nadzorniki spremljajo, kako banke obvladujejo tveganja, ki izhajajo iz podnebnih sprememb. Cilj je zagotoviti, da so banke sposobne odkrivati in pravilno upravljati ta tveganja.

Več

Denarna politika in naložbeni portfelji

V okviru programa nakupa vrednostnih papirjev vlagamo v zelene obveznice, pri čemer upoštevamo, da ti nakupi ne smejo izkrivljati trga.

Več

Finančna stabilnost

Strokovnjaki za finančno stabilnost merijo in ocenjujejo tveganja, ki jih podnebne spremembe predstavljajo za finančni sistem. O njihovih ugotovitvah obveščamo javnost, tržne udeležence in oblikovalce politik.

Več

Druge pobude

Zelena ECB

Vztrajno si prizadevamo, da bi zmanjšali ekološki odtis ECB. Če vas zanima, kaj smo do zdaj že dosegli, si oglejte našo stran o varstvu okolja.

Ura za Zemljo

ECB na tem dogodku sodeluje od leta 2012. Z ugašanjem luči v naši glavni stavbi želimo ozaveščati ljudi o podnebnih spremembah.

Podkast ECB: podnebni stresni test – čas je, da ukrepamo zdaj!

Kakšni so rezultati prvega podnebnega stresnega testa, ki je zajel celotno gospodarstvo? Kaj rezultati pomenijo za ljudi, podjetja in banke? V tej epizodi podkasta ECB gostiteljica Katie Ranger razpravlja o teh vprašanjih s podpredsednikom Luisom de Guindosom in Irene Heemskerk, vodjo centra za podnebne spremembe.

Več
GLEJTE TUDI

ECB na področju podnebnih sprememb sodeluje z drugimi institucijami

Odgovor Eurosistema na prenovljeno strategijo Evropske komisije za trajnostno financiranje

ECB in nacionalne centralne banke držav, ki so sprejele euro, so pripravljene podpreti prizadevanja Evropske komisije, da razvije strategijo za trajnostno financiranje in izboljša razkrivanje nefinančnih informacij. V odgovor na javna posvetovanja Komisije smo določili pet ključnih prednostnih nalog.

Naš odgovor

Mreža za ozelenitev finančnega sistema (NGFS)

ECB je članica mreže NGFS (Network for Greening the Financial System) – skupine centralnih bank in finančnih nadzornikov s petih celin, ki iščejo načine, kako prispevati k uspešnemu prehodu v nizkoogljično gospodarstvo. ECB je leta 2020 postala članica izvršnega organa mreže, tj. usmerjevalnega odbora.

Spletno mesto NGFS

Vse strani v tem razdelku