Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Podnebne spremembe in ECB

Trdno smo odločeni, da v okviru svojega mandata prispevamo svoj delež k obvladovanju podnebnih sprememb.

Podnebne spremembe in degradacija narave predstavljajo tveganje za gospodarstvo in finančni sektor. Oceniti moramo, kako ta tveganja in prehod v ogljično nevtralno družbo vplivajo na gospodarstvo. Tako bomo lahko upoštevali njihov vpliv na delo, ki ga opravljamo kot centralna banka in kot bančni nadzornik. S tem bomo zagotovili, da cene ostanejo stabilne in banke varne.

Naši cilji

Na področju podnebnih sprememb imamo tri glavne cilje. S pomočjo teh ciljev naše politike ostajajo učinkovite in prilagojene svetu, ki se hitro spreminja.

Upravljamo podnebna tveganja

Prizadevamo si, da bi bolje razumeli, spremljali in upravljali podnebna tveganja pri izvajanju denarne politike in naložbenih operacijah ter v finančnem sistemu. Ocenjujemo tudi, kako podnebne politike vplivajo na gospodarstvo, ter proučujemo povezavo med podnebjem, naravo in gospodarstvom.

Več
Podpiramo zeleni prehod

Urejen prehod v ogljično nevtralno gospodarstvo podpiramo z ukrepi, ki so v okviru našega mandata. Sem sodita spodbujanje razvoja trajnostnega financiranja in ustvarjanje spodbud za bolj zelen finančni sistem.

Več
Spodbujamo širše ukrepanje

Prispevamo k splošnemu razumevanju tveganj v zvezi s podnebjem in naravo ter tesno sodelujemo z evropskimi in mednarodnimi partnerji na področju podnebnih tem in trajnostnega financiranja. Prizadevamo si tudi povečati transparentnost svojih dejavnosti in zmanjšati lasten vpliv na okolje.

Več

Naš pristop

Kjerkoli je to mogoče, v okviru našega mandata že ukrepamo. Svojo podnebno strategijo prilagajamo vzporedno s stalnim izboljševanjem podatkov in modelov, s katerimi skušamo bolje razumeti tveganja v zvezi s podnebjem in naravo.

Sedanje podnebne aktivnosti ECB

Kratka predstavitev načrta ECB v zvezi s podnebjem in naravo 2024–2025

Opredelili smo tri področja, na katera se bomo osredotočali v letih 2024 in 2025.

Več o načrtu

Bančni nadzor

V vlogi bančnega nadzornika imamo odgovornost zagotoviti, da banke upravljajo tveganja, med drugim tudi tista, ki izhajajo iz podnebnih sprememb. Zato si prizadevamo, da bi pri nadzoru upoštevali podnebno in okoljsko problematiko.

Več

Varstvo okolja

Ves čas si prizadevamo, da bi zmanjšali okoljski odtis vsakodnevnih poslovnih dejavnosti.

Več

Naša podnebna finančna razkritja

V okviru prizadevanj, da bi delovali transparentno in dosegali podnebne cilje, redno razkrivamo informacije o ogljičnem odtisu in podnebnih tveganjih naših naložb.

Več o podnebnih finančnih razkritjih

Interna strategija in usklajevanje

Center za podnebne spremembe

Vzpostavili smo center za podnebne spremembe, ki združuje delo in strokovno znanje različnih poslovnih področij ECB. Kot tak pomaga oblikovati in usmerjati našo podnebno agendo.

Sporočilo za javnost

Podkast ECB – načrt v zvezi s podnebjem in naravo: naša pot v bolj zeleno prihodnost

Kaj nas v boju proti podnebnim spremembam čaka v letih 2024 in 2025? Kako se bomo spoprijemali s finančnimi tveganji, ki izhajajo iz siromašenja in degradacije narave?

O načrtu v zvezi s podnebjem in naravo se je gostiteljica Stefania Secola pogovarjala z vodjo centra za podnebne spremembe Irene Heemskerk.

Predvajaj podkast

Vse strani v tem razdelku