Možnosti iskanja
Home Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
Najnovejše informacije najdete na angleški verziji te strani.

Podnebne spremembe in ECB

V okviru pregleda strategije bomo določili, kje in kako lahko problematika podnebnih sprememb in boj proti podnebnim spremembam dejansko vplivata na naše politike.

Christine Lagarde, predsednica ECB

V ECB iščemo načine, kako se učinkovito boriti proti podnebnim spremembam. Ugotavljamo, kakšna tveganja lahko podnebne spremembe predstavljajo za gospodarstvo in finančni sistem.

Podnebne spremembe vplivajo na gospodarstvo prek ekstremnih vremenskih pojavov in negotovosti, s katero je povezan prehod v nizkoogljično gospodarstvo.

Center za podnebne spremembe

Ob vse večjem pomenu podnebnih sprememb za gospodarstvo in naše politike se v okviru centra za podnebne spremembe oblikuje in usmerja podnebna agenda ECB ter usklajuje delo na področju podnebnih sprememb in trajnostnega financiranja.

Sporočilo za javnost

ECB je v okviru svojih pristojnosti dejavna na štirih glavnih področjih

Ekonomska analiza

Zaposleni v ECB upoštevajo podnebne spremembe v makroekonomskih modelih, metodah napovedovanja in ocenah tveganja, ki jih pripravlja ECB.

Več

Bančni nadzor

Nadzorniki sodelujejo z bankami, da bi se te bolje zavedale tveganj, ki izhajajo iz podnebnih sprememb. Cilj je zagotoviti, da so banke sposobne pravilno upravljati ta tveganja.

Več

Denarna politika in naložbeni portfelji

V okviru programa nakupa vrednostnih papirjev vlagamo v zelene obveznice in pri tem upoštevamo, da ne smemo izkrivljati trga.

Več

Finančna stabilnost

Strokovnjaki za finančno stabilnost merijo in ocenjujejo tveganja, ki jih podnebne spremembe predstavljajo za finančni sistem. O njihovih ugotovitvah obveščamo javnost, tržne udeležence in oblikovalce politik.

Več

Druge pobude

Zelena ECB

Vztrajno si prizadevamo, da bi zmanjšali ekološki odtis ECB. Če vas zanima, kaj smo do zdaj že dosegli, si oglejte našo stran o varstvu okolja.

Ura za Zemljo

ECB na tem dogodku sodeluje od leta 2012. Z ugašanjem luči v naši glavni zgradbi želimo ozaveščati ljudi o podnebnih spremembah.

Podkast ECB:podnebne spremembe in vloga centralnih bank

Kako podnebne spremembe vplivajo na finančno stabilnost? Zakaj ECB ne kupuje zelenih obveznic v večjem obsegu? Kako se banke lahko bolje pripravijo na tveganja v zvezi s podnebnimi spremembami? Naš gostitelj Michael Steen o teh vprašanjih razpravlja s strokovnjaki Fatimo Pires, Madelaine Roos in Patrickom Amisom.

Več (na voljo samo v angleščini)
GLEJTE TUDI

ECB je članica naslednjih skupin

Odgovor Eurosistema na prenovljeno strategijo Evropske komisije za trajnostno financiranje

ECB in nacionalne centralne banke držav, ki so sprejele euro, so pripravljene podpreti prizadevanja Evropske komisije, da razvije strategijo za trajnostno financiranje in izboljša razkritje nefinančnih informacij. V odgovor na javna posvetovanja Komisije smo določili pet ključnih prednostnih nalog.

Naš odgovor

Mreža za ozelenitev finančnega sistema (NGFS)

ECB je članica mreže NGFS (Network for Greening the Financial System), skupine centralnih bank in finančnih nadzornikov s petih celin, ki iščejo načine, kako prispevati k nemotenemu prehodu v nizkoogljično gospodarstvo. ECB se je leta 2020 pridružila usmerjevalnemu odboru, tj. izvršnemu organu mreže.

Spletno mesto NGFS

Vse strani v tem razdelku