European Central Bank - eurosystem
Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Podnebne spremembe in ECB

Odločeni smo, da prispevamo svoj delež k obvladovanju podnebnih sprememb, v okviru našega mandata.

Podnebne spremembe prinašajo številna tveganja za gospodarstvo in finančni sektor. Zato moramo oceniti, kako podnebne spremembe in prehod v ogljično nevtralno družbo vplivajo na naše gospodarstvo, da bomo njihov vpliv lahko upoštevali pri dejavnostih, ki jih izvajamo kot centralna banka in kot bančni nadzornik. To nam bo pomagalo, da cene ohranjamo stabilne, banke pa varne.

Naši cilji

Na področju podnebnih sprememb imamo tri glavne cilje. Ti nam pomagajo, da naše politike ostajajo učinkovite in prilagojene svetu, ki se hitro spreminja.

Upravljati podnebna tveganja

Prizadevamo si, da bi bolje razumeli, spremljali in upravljali podnebna tveganja, ki obstajajo v naši denarni politiki in naložbenih operacijah kakor tudi v finančnem sistemu. Ocenjujemo tudi, kako podnebne spremembe in politike v zvezi z njimi vplivajo na gospodarstvo.

Več
Podpirati zeleni prehod

Urejen prehod v ogljično nevtralno gospodarstvo podpiramo z ukrepi, ki so nam na voljo v okviru našega mandata. Med drugim spodbujamo trajnostno financiranje in ustvarjamo spodbude za bolj zelen finančni sistem.

Več
Spodbujati širše ukrepanje

Prispevamo k boljšemu splošnemu razumevanju podnebnih tveganj ter tesno sodelujemo z evropskimi in mednarodnimi partnerji na področju podnebnih tem in trajnostnega financiranja. Prizadevamo si tudi, da bi na tem področju delovali bolj transparentno in zmanjšali naš lasten vpliv na okolje.

Več

Naš pristop

Naša podnebna strategija se bo postopno razvijala, ko bomo imeli na voljo več podatkov in boljše modele za razumevanje podnebnih tveganj. Do takrat pa že ukrepamo povsod, kjer moremo.

Sedanje podnebne dejavnosti ECB

Naš podnebni program

V našem podnebnem programu so podrobno opisane vse tekoče dejavnosti ECB v zvezi s podnebnimi spremembami. Razdeljene so v šest prednostnih področij in imajo tri strateške cilje.

Podnebni program

Bančni nadzor

Kot bančni nadzornik smo dolžni skrbeti, da banke dobro upravljajo različna tveganja, torej tudi tista, ki izhajajo iz podnebnih sprememb. Zato si v skladu z našim podnebnim programom prizadevamo, da vprašanja podnebnih sprememb upoštevamo pri bančnem nadzoru.

Več

Varstvo okolja

Ves čas si prizadevamo, da bi zmanjšali okoljski odtis naših vsakodnevnih poslovnih dejavnosti.

Več

Naša podnebna finančna razkritja

V okviru prizadevanj, da bi delovali transparentno in dosegali podnebne cilje, redno razkrivamo informacije o ogljičnem odtisu in podnebnih tveganjih naših naložb.

Več o naših razkritjih

Interna strategija in usklajevanje

Center za podnebne spremembe

Vzpostavili smo center za podnebne spremembe, ki združuje delo in strokovno znanje različnih poslovnih področij ECB. Kot tak pomaga oblikovati in usmerjati naš podnebni program.

Sporočilo za javnost

Podkast ECB – ozelenitev finančnega sistema: mejniki v naših podnebnih prizadevanjih

Kaj je pokazal podnebni stresni test? Kako bomo podnebne spremembe upoštevali pri izvajanju denarne politike?

O teh in drugih vprašanjih se je naša gostiteljica Katie Ranger tokrat pogovarjala s članom Izvršilnega odbora ECB Frankom Eldersonom.

Predvajaj podkast

Vse strani v tem razdelku