European Central Bank - eurosystem
Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Podnebne spremembe in ECB

Trdno smo odločeni, da v okviru svojega mandata prispevamo svoj delež k obvladovanju podnebnih sprememb.

Podnebne spremembe predstavljajo tveganje za gospodarstvo in finančni sektor. Oceniti moramo, kako podnebne spremembe in prehod v ogljično nevtralno družbo vplivajo na gospodarstvo. Tako bomo lahko upoštevali njihov vpliv na delo, ki ga opravljamo kot centralna banka in kot bančni nadzornik. S tem bomo zagotovili, da cene ostanejo stabilne in banke varne.

Naši cilji

Delo na področju podnebnih sprememb se osredotoča na tri glavne cilje. Tako bodo naše politike ostale učinkovite in primerne v svetu, ki se hitro spreminja.

Upravljanje podnebnih tveganj

Prizadevamo si, da bi bolje razumeli, spremljali in upravljali podnebna tveganja pri izvajanju denarne politike in naložbenih operacijah kakor tudi v finančnem sistemu. Ocenjujemo tudi gospodarski vpliv podnebnih sprememb in politik za blažitev posledic podnebnih sprememb.

Več o upravljanju podnebnih tveganj
Podpiramo prehod v zeleno gospodarstvo

Podpiramo urejen prehod v ogljično nevtralno gospodarstvo z ukrepi, ki so v okviru našega mandata. Sem sodita spodbujanje razvoja trajnostnega financiranja in ustvarjanje spodbud za bolj zelen finančni sistem.

Več o podpiranju prehoda v zeleno gospodarstvo
Spodbujamo širše ukrepanje

Prispevamo k boljšemu splošnemu razumevanju podnebnih tveganj ter tesno sodelujemo z evropskimi in mednarodnimi partnerji na področju podnebnih tem in trajnostnega financiranja. Prizadevamo si tudi povečati transparentnost svojih dejavnosti in zmanjšati lasten vpliv na okolje.

Več o spodbujanju širšega ukrepanja

Naš pristop

Naša podnebna strategija se bo s časom spreminjala, ko se bodo podatki in modeli, ki jih uporabljamo za razumevanje podnebnih tveganj, izboljšali. Medtem že ukrepamo, kjerkoli je to mogoče.

Tekoči podnebni ukrepi v ECB

Podnebna agenda

V podnebni agendi so podrobno opisane vse tekoče dejavnosti ECB v zvezi s podnebnimi spremembami. Združene so v šest prednostnih področij in temeljijo na treh strateških podnebnih ciljih.

Podnebna agenda

Bančni nadzor

V vlogi bančnega nadzornika imamo odgovornost, da zagotovimo, da banke upravljajo tveganja, med drugim tudi tista, ki izhajajo iz podnebnih sprememb. Zato si v okviru podnebne agende prizadevamo, da problematiko podnebnih sprememb vključimo v bančni nadzor.

Več

Varstvo okolja

Ves čas si prizadevamo, da bi zmanjšali okoljski odtis vsakodnevnih poslovnih dejavnosti.

Več

Center za podnebne spremembe

Vzpostavili smo center za podnebne spremembe, ki prispeva k oblikovanju in usmerjanju podnebne agende, pri čemer združuje delo in strokovno znanje različnih poslovnih področij.

Sporočilo za javnost

Podkast ECB – ozelenitev finančnega sistema: mejniki v boju ECB proti podnebnim spremembam

Kaj je pokazal podnebni stresni test? Kako bomo problematiko podnebnih sprememb upoštevali pri izvajanju denarne politike?

Gostiteljica Katie Ranger je v tokratni epizodi podkasta ECB ta in druga vprašanja zastavila Franku Eldersonu, članu Izvršilnega odbora.

Več

Vse strani v tem razdelku