SØGEMULIGHEDER
Home Medier Explainers Forskning & Publikationer Statistik Pengepolitik Euroen Betalinger & Markeder Karriere & Job
Forslag
Sortér efter

Mønter

Møntserien består af otte mønter med forskellig værdi: 1, 2, 5, 10, 20 og 50 cent og 1 € og 2 €. Euromønterne har en fælles side og en national side. Den nationale side viser, i hvilket land mønten er udstedt. Mønternes fælles side er designet af Luc Luycx fra Belgiens Kongelige Mønt.

De viser Den Europæiske Union eller Europa og symboliserer EU's enhed. På 5-, 2- og 1-centmønterne er Europas placering i forhold til Afrika og Asien afbildet på en globus.

Alle euromønter kan anvendes overalt i euroområdet.

2-euro-erindringsmønter

Alle lande kan udstede to erindringsmønter om året. Erindringsmønterne har samme karakteristika, egenskaber og fælles side som almindelige 2-euromønter. Det, der adskiller dem, er erindringsmotivet på den nationale side. Kun 2-euromønter må udsendes som erindringsmønter.

De har status som lovligt betalingsmiddel i hele euroområdet. Det betyder, at de kan anvendes – og skal accepteres – som enhver anden euromønt.

2-euro-erindringsmønter

Ansvar for mønterne

I modsætning til eurosedlerne er euromønterne ikke ECB's, men derimod det enkelte eurolands kompetenceområde. Hvis et land i euroområdet ønsker at udstede mønter med nye motiver – fx en 2-euro-erindringsmønt – skal det informere Europa-Kommissionen. Kommissionen offentliggør derefter denne information i EU-Tidende (C-udgaven), der udkommer på alle officielle EU-sprog. Dette er den autoritative kilde, som ECB's opdateringer af dette websteds information om euromønter er baseret på.

Spørgsmål vedrørende euromønter bedes rettet til: Europa-Kommissionen – Generaldirektoratet for Økonomiske og Finansielle Anliggender

For mange mønter og sedler i omløb kan føre til inflation, og det er lige netop, hvad ECB forsøger at kontrollere ved at fastholde prisstabilitet. Derfor skal ECB godkende antallet af mønter, som eurolandene må udstede. For eurosedlernes vedkommende godkender ECB både udstedelse og antal.

Alle sider i dette afsnit