2-euro-erindringsmønter
Alle lande kan udstede to erindringsmønter om året. Erindringsmønterne har samme karakteristika, egenskaber og fælles side som almindelige 2-euromønter. Det, der adskiller dem, er erindringsmotivet på den nationale side. Kun 2-euromønter må udsendes som erindringsmønter.
De har status som lovligt betalingsmiddel i hele euroområdet.
De har status som lovligt betalingsmiddel i hele euroområdet. Det betyder, at de kan anvendes – og skal accepteres – som enhver anden euromønt.
De fleste af erindringsmønterne udstedes i anledning af årsdagen for en historisk begivenhed eller med det formål at henlede opmærksomheden på en aktuel begivenhed af historisk vigtighed. Den allerførste 2-euro-erindringsmønt blev udstedt af Grækenland, og anledningen var De Olympiske Lege i Athen i 2004.
Det enkelte euroland har ansvaret for at designe og udstede mønterne. Som det også er tilfældet for alle andre mønter, er ECB's rolle i forbindelse med erindringsmønterne at godkende, hvor mange mønter det enkelte land maksimalt må udstede.
Fælles mønter udstedt af alle eurolande
Der er udstedt fire fælles erindringsmønter:
- i marts 2007 i anledning af 50-året for underskrivelsen af Romtraktaten
- i januar 2009 i anledning af 10-årsjubilæet for Den Økonomiske og Monetære Union
- i januar 2012 i anledning af 10-årsjubilæet for eurosedler og -mønter
- i august 2015 i anledning af 30-årsjubilæet for EU-flaget.
Normalt må eurolandene kun udstede to 2-euro-erindringsmønter pr. år. Helt ekstraordinært kan de udstede en tredje, hvis der er tale om en fællesudstedelse til erindring om en begivenhed, der er vigtig for hele EU.
På disse mønter anvendes et fælles motiv på den nationale side, der viser navnet på udstedelseslandet samt den begivenhed, der er anledningen til udstedelsen, på de(t) respektive sprog.
ERINDRINGSMØNTER
FÆLLES MØNTER UDSTEDT AF ALLE EUROLANDE
Opdatering af siderne med 2-euro-erindringsmønter på dette websted.
I modsætning til eurosedlerne er euromønterne ikke ECB's, men derimod det enkelte eurolands kompetenceområde.
Hvis et land i euroområdet ønsker at udstede en 2-euro-erindringsmønt, skal det informere Europa-Kommissionen. Eurolandene skal ikke informere ECB. Kommissionen offentliggør informationen i den flersprogede publikation Den Europæiske Unions Tidende (C-udgaven).
EU-tidende er den autoritative kilde for ECB's opdateringer af møntsiderne på dette websted. Informeringsprocessen, oversættelsen til 23 sprog og offentliggørelsen medfører uundgåeligt forsinkelser. Derfor kan siderne om mønter på ECB's websted ikke altid opdateres så hurtigt, som brugerne måtte ønske.