SØGEMULIGHEDER
Hjem Medier Explainers Forskning & Offentliggørelser Statistik Pengepolitik €uroen Betalinger & Markeder Kariere & Job
Forslag
Sortér efter

2-euro-erindringsmønter – 2022

Beskrivelserne på denne side stammer fra Den Europæiske Unions Tidende og kan derfor afvige en anelse fra andet materiale offentliggjort her på webstedet.

Andorra

Anledning: Fortællingen om Karl den Store

Beskrivelse: Ifølge overleveringen grundlagde kejser Karl den Store Andorra i 805, og han skal have givet indbyggerne deres egen retlige status. På mønten skildres denne fortælling, der er dybt rodfæstet i Andorras historie og kultur. I baggrunden vises et landskab med bjerge og en flod, der repræsenterer landets smukke landskaber, sammen med navnet på det udstedende land "ANDORRA". I forgrunden er der en delvis gengivelse af kunstneren Albrecht Dürers velkendte portræt af kejser Karl den Store og udstedelsesåret "2022". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 70.000 mønter

Udsendt: Fjerde kvartal 2022

Andorra

Anledning: 10-året for ikrafttrædelsen af den monetære konvention mellem Andorra og Den Europæiske Union

Beskrivelse: De forskellige former og størrelser af de puslebrikker, der vises nederst på mønten, symboliserer Fyrstendømmet Andorra og landene i Den Europæiske Union. Øverst på mønten viser de stjerner, der omgiver symbolet for den fælles europæiske valuta, at de alle er en del af euroområdet. Ud for dem vises navnet på det udstedende land "ANDORRA" sammen med erindringsårene "2012" og "2022". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 70.000 mønter

Udsendt: Fjerde kvartal 2022

Litauen

Anledning: Litauiske etnografiske regioner – Suvalkija

Beskrivelse: Motivet er et skjold med en urokse, der på begge sider er udsmykket med sølvegetræsgrene med agern. Grenene er nederst samlet med et sølvbånd med påskriften "VIENYBĖ TEŽYDI" (må enheden blomstre). Egetræsgrenene symboliserer regionens rige historie, som går tilbage til den litauiske stats hedenske tidsalder. Tidligere var uroksen det mest udbredte dyr i denne region. Motivet er omgivet af påskriften "LIETUVA" (Litauen) og udstedelsesåret "2022" øverst samt påskriften "SUVALKIJA" og møntmærket for Litauens mønt nederst. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 500.000 mønter

Udsendt: Fjerde kvartal 2022

Estland

Anledning: Ukraine og frihed

Beskrivelse: Motivet viser silhuetten af en kvinde med en fugl i hånden og et hvedeaks. Øverst til venstre ses teksten "SLAVA UKRAINI". Nederst til venstre ses navnet på den udstedende stat "EESTI" og udstedelsesåret "2022". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 2.000.000 mønter

Udsendt: Fjerde kvartal 2022

Finland

Anledning: Klimaforskning i Finland

Beskrivelse: Møntens motiv er stiliseret skæglav med en rodlignende struktur præget i midten af møntens indre del. Den ydre side af møntens indre del er forsynet med teksten "KLIMAFORSKNING" på finsk i venstre side og "KLIMAFORSKNING" på svensk i højre side. Nederst på møntens indre del står der "2022 FI". Møntens indre del er øverst forsynet med den finske mønts møntmærke. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 400.000 mønter

Udsendt: Efterår 2022

Malta

Anledning: 22-årsdagen for FN's Sikkerhedsråds resolution 1325 om kvinder, fred og sikkerhed

Beskrivelse: Motivet viser tre kvinders ansigter. Fra øverst til nederst til venstre figurerer påskrifterne

"WOMEN", "PEACE", "SECURITY", udstedelsesåret "2022" og navnet på det udstedende land "MALTA". I midten under ansigterne figurerer påskrifterne "UNSCR" og "1325". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 65.500 mønter

Udsendt: Oktober 2022

San Marino

Anledning: 530. året for Piero della Franescas død

Beskrivelse: I midten ses Federico da Montefeltros profil, en detalje fra dobbeltportrættet af hertugerne af Urbino af Piero della Francesca, som findes i Uffizi-galleriet (Firenze) I venstre side vises i halvcirkel påskriften "SAN MARINO". I højre side vises i halvcirkel påskriften "PIERO DELLA FRANCESCA", årstallene 1492 og 2022, bogstavet R for møntanstalten i Rom og initialerne "C.M." for forfatteren Claudia Momoni. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 55.000 mønter

Udsendt: Oktober 2022

San Marino

Anledning: 200-året for Antonio Canovas død

Beskrivelse: Gudinden Hebe er afbildet i midten af den indre ring, som er taget fra Antonio Canovas værk, der findes på kunstgalleriet i museet "Museo Civico di San Domenico" i Forlì. Langs den indre ring er påskrifterne "CANOVA" og "SAN MARINO". Til venstre er årstallet "1822" og initialerne for forfatteren Antonio Vecchio og til højre udstedelsesåret "2022" og bogstavet R, som angiver møntanstalten i Rom. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 55.000 mønter

Udsendt: Oktober 2022

Slovakiet

Anledning: 300-året for opførelsen af den første atmosfæriske dampmotor til dræning af miner på det europæiske fastland

Beskrivelse: På mønten er afbildet en atmosfærisk dampmaskine til dræning af vand fra miner. Den blev bygget i minebyen Nová Baňa i 1722 som den første af sin art på det europæiske fastland. Den blev konstrueret og bygget af den engelske ingeniør Isaac Potter, hvis underskrift er påtrykt lodret fordelt på to linjer nederst til venstre på motivet. På højre side af maskinen står der lodret skrevet navnet på det udstedende land "SLOVENSKO" og til højre herfor "1722" og "2022" med en prik mellem de to år. Længst til venstre i det indre felt ses møntmærket for møntvæsnet Kremnica Mint (Mincovňa Kremnica), "MK", placeret mellem to stempler, og herunder designeren af møntens nationale side Peter Valachs stiliserede initialer. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 1.000.000 mønter

Udsendt: Oktober 2022

Monaco

Anledning: 100-årsdagen for prins Albert I's død

Beskrivelse: Motivet viser et portræt af prins Albert I. I venstre side står navnet på den udstedende stat, "MONACO", og til højre står udstedelsesåret, "2022". Nederst ses påskriften ALBERT I. efterfulgt af årene "1848-1922". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 15.000 mønter

Udsendt: September 2022

Frankrig

Anledning: De Olympiske Lege 2024

Beskrivelse: 100 år efter De Olympiske Lege i 1924 er Frankrig igen vært for sommerlegene, som i 2024 skal afholdes i Paris. Det er en begivenhed, der vækker international opmærksomhed, og som der i årene forud for legene gradvist bygges op til. I anledning af nedtællingen til OL ønsker Monnaie de Paris at markere legene. Det vil derfor udstede en toeuroerindringsmønt hvert år i 2022, 2023 og 2024 med en original forside, der hylder legene gennem Frankrigs og Paris' arv. Motivet viser genius, en nationalfigur og et fransk numismatisk ikon, som er afbildet som en diskoskaster, der kaster på den "gammeldags" måde med henvisning til De Olympiske Lege i antikken. Hans silhuet smelter sammen med triumfbuen, som er et centralt element i Paris' arv. Den danner en fælles akse med dette symbolske sejrsmonument. I baggrunden ses en atletikbane med symbolet for Paris 2024 i højre side. Året, påskriften "RF" og møntmærkerne er indsat under buen og omkring buens fod. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 260.000 mønter

Udsendt: September 2022

Vatikanstaten

Anledning: 25-årsdagen for Mother Teresas død

Beskrivelse: Motivet er et portræt af Mother Teresa fra Calcutta med et barn. Øverst står i halvcirkel "MADRE TERESA DI CALCUTTA", og nederst står navnet på den udstedende stat "CITTA' DEL VATICANO". Til højre for portrættet er møntmærket "R" og nedenfor årene "1997" og "2022". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 84.000 mønter

Udsendt: September 2022

Grækenland

Anledning: 200-året for den første græske forfatning

Beskrivelse: På mønten er afbildet Asklepios' tempel i Epidaurus med gudestatuen i midten. Møntmotivet gengiver bagsiden af en medalje til minde om den første nationalforsamling, der blev afholdt af de græske oprørere i Epidaurus, og som blev tildelt forsamlingens medlemmer under kong Otto. I omskrift langs møntens indre del ses ordene "DEN HELLENSKE REPUBLIK" og "DEN FØRSTE GRÆSKE FORFATNING" samt årstallene "1822" og "2022", en palmette (møntmærket for det græske møntvæsen) og kunstnerens monogram (George Stamatopoulos). På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 750.000 mønter

Udsendt: Juli 2022

Eurolandene

Anledning: 35-års jubilæet for Erasmusprogrammet

Beskrivelse: Motivet er en kombination af to hovedelementer i Erasmusprogrammet: den originale intellektuelle inspiration, Erasmus selv, og en allegori over programmets indflydelse i hele Europa. Det første er symboliseret ved en af de bedst kendte afbildninger af Erasmus. Det andet er symboliseret ved en række stråler, som udgår fra fælles punkter og løber hen over mønten til de andre punkter. Strålerne repræsenterer de talrige intellektuelle og menneskelige udvekslinger mellem de europæiske studerende. Som en reference til Europa danner nogle af disse stråler stjerner, der er skabt i synergien mellem landene. Tallet 35, for 35-års jubilæet, dannes af stjernerne i en moderne grafisk stil. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: varierer fra land til land

Udsendt: 1. juli 2022

Litauen

Anledning: 100-året for basketball i Litauen

Beskrivelse: Motivet viser omridset af kortet over Litauen, der er arrangeret som en basketballbane i midten som symbol for, at der allerede har været spillet basketball i Litauen i 100 år. På mønten figurerer også påskrifterne "LIETUVA" (Litauen), "1922-2022" og møntmærket for Litauens mønt anbragt i en halvcirkel omkring midten. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 750.000 mønter

Udsendt: Andet kvartal 2022

Finland

Anledning: 100-året for Finlands nationalballet

Beskrivelse: Motivet viser de kraftfulde og frie bevægelser hos en danser, der er indhyllet i et let, flydende stof, som understreger dansens skønhed og fluiditet. Mønten er også forsynet med udstedelsesåret "2022" og øverst det udstedende land "FI" og møntmærket. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 400.000 mønter

Udsendt: Foråret 2022

Belgien

Anledning: Sundhedssektoren i anerkendelse af det ekstraordinære engagement under covid-19-pandemien

Beskrivelse: På den indre del af mønten er sundhedspersonalet afbildet. Til venstre ses påskriften "Danke – Merci – Dank u" sammen med forskellige piktogrammer, der henviser til sundhedssektoren: fra top til bund vises et kors, et stetoskop, et hjerte, en sprøjte, en kørestol og en kemisk blanding. Til højre står designeren Luc Luycx' initialer. Da det er den kongelige nederlandske mønt, der slår erindringsmønten, bærer den nederst både Utrechts møntmærke, en merkurstav, den belgiske møntdirektørs møntmærke, kommunen Herzeles våbenskjold, landekoden BE og årstallet 2022. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 2.000.000 mønter

Udsendt: Foråret 2022

Malta

Anledning: UNESCO: Ħal Saflieni Hypogeum

Beskrivelse: Motivet viser en detalje fra det forhistoriske sted. Øverst til venstre ses navnet på den udstedende stat "MALTA" og herunder udstedelsesåret "2022". Nederst vises påskriften "ĦAL – SAFLIENI HYPOGEUM" og herunder påskriften "4000-2500 BC". Nederst til højre vises initialerne på designeren Noel Galea Bason "NGB". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 192.000 mønter

Udsendt: Maj 2022

Letland

Anledning: 100-året for Latvijas Banka – finansiel forståelse

Beskrivelse: Finansiel forståelse er den vigtige evne til at forstå og effektivt udnytte forskellige finansielle færdigheder, herunder personlig økonomisk forvaltning, budgettering og investeringer. Finansiel forståelse er grundlaget for vores forhold til penge, og det er en livslang læringsproces. Motivet er et træ, der symboliserer betydningen af finansiel forståelse og viden om det. Nederst ses udstedelsesåret "2022" og derunder navnet på det udstedende land, "LATVIJA". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 415.000 mønter

Udsendt: April-maj 2022

Luxembourg

Anledning: Arvestorhertug Guillaumes og arvestorhertuginde Stéphanies tiårs bryllupsdag

Beskrivelse: Motivet viser arvestorhertug Guillaumes og arvestorhertuginde Stéphanies portrætter. Ved siden af portrætterne figurerer de respektive navne i halvcirkelform. Der vises to vielsesringe til venstre for årstallet 2022. Nederst på motivet vises ordet "LËTZEBUERG", som betegner det udstedende land, samt bryllupsdatoen "20. OKTOBER 2012". Monogrammet (bogstav "H" med en krone) repræsenterer storhertug Henri. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 500.000 mønter

Udsendt: April 2022

Estland

Anledning: 150-året for grundlæggelsen af det estiske litteraturselskab

Beskrivelse: Motivet viser siderne i en bog og spidsen af en fjerpen. Øverst i en halvcirkel er påskriften "EESTI KIRJAMEESTE SELTS" og udstedelsesåret "2022". På bogens sider står der "KUI ME EI SAA SUUREKS RAHVAARVULT, PEAME SAAMA SUUREKS VAIMULT", hvilket betyder "Hvis vi ikke kan være en stor nation i tal, skal vi være store i ånden". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 1.000.000 mønter

Udsendt: Første kvartal 2022

Spanien

Anledning: 500-året for den første jordomsejling

Beskrivelse: Ekspeditionen begyndte i Sevilla i 1519 og sluttede i 1522 med fuldførelse af den første jordomsejling. På mønten er der to billeder, nemlig en globus i baggrunden og et portræt af Juan Sebastián Elcano. Nederst på portrættet står skrevet med blokbogstaver "JUAN SEBASTIÁN ELCANO og "PRIMUS CIRCUMDEDISTI ME" (den første til at sejle rundt om mig), og på den portrætteredes skulder er anført, hvornår jordomsejlingen startede og sluttede (1519-1522). Til højre og med versaler ses navnet på det udstedende land "ESPAÑA" og prægningsåret "2022". I venstre side er møntmærket. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 1.000.000 mønter

Udsendt: Første kvartal 2022

Spanien

Anledning: UNESCO: Nationalparken Garajonay

Beskrivelse: Nationalparken Garajonay ligger midt på øen La Gomera, som er en del af De Kanariske Øer. Den blev opført på listen over verdensarvssteder for at være et yderst velbevaret eksempel på laurisilva (laurbærskov), et enestående økosystem af den levende del af de gamle regnskove og varme tempererede skove, der dækkede en stor del af Europa og Nordafrika i tertiærtiden. Mønten viser en afbildning af klippen "Roque de Agando" med vegetation fra laurbærskoven i forgrunden. Øverst til højre og med versaler ses ordet "ESPAÑA" og prægningsåret "2022". Øverst til højre optræder møntmærket. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 1.000.000 mønter

Udsendt: Første kvartal 2022

Portugal

Anledning: 100-årsdagen for Gago Coutinhos og Sacadura Cabrals krydsning af Sydatlanten i en flyvemaskine i 1922

Beskrivelse: Denne overflyvning lykkedes ved hjælp af navigationsudstyret: en ændret sekstant og et kursapparat. Motivet gengiver et af de tre Fairey III-dobbeltdækkerfly, der blev brugt til at gennemføre flyvningen mellem Lissabon og Rio de Janeiro. Langs kanten ses påskriften "TRAVESSIA DO ATLÂNTICO SUL" (dansk – KRYDSET SYDATLANTEN). Under flyet er påskriften "PORTUGAL 1922-2022". Møntmærket er "CASA DA MOEDA", der er navnet på det portugisiske møntvæsen. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 1.000.000 mønter

Udsendt: Marts 2022

Vatikanstaten

Anledning: 125-året for pave Paul VI's fødsel

Beskrivelse: Mønten bærer et portræt af paven. Øverst til venstre i en halvcirkel er påskriften "CITTÀ DEL VATICANO", og øverst til højre er påskriften "PAPA PAOLO VI". Til venstre for portrættet er årstallet "1897" og "2022", og under disse er møntmærket "R". Nederst til venstre ses kunstnerens navn "D. LONGO". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 84.000 mønter

Udsendt: Marts 2022

Frankrig

Anledning: 90-året for præsident Jacques Chiracs fødsel

Beskrivelse: Jacques Chirac var præsident for Den Franske Republik i to valgperioder og en vigtig arkitekt bag det europæiske projekt. Han var således præsident, da euroen blev indført i 2002. Euroens 20-års jubilæum fejres i begyndelsen af dette år. Motivet viser et højtideligt profilportræt af præsident Jacques Chirac, der har blikket rettet mod fremtiden. Han er omgivet af adskillige symboler, der repræsenterer hans handlinger: et eurosymbol, der illustrerer hans deltagelse i indførelsen af euroen og hans europæiske ånd, og et fransk flag, der er gengivet i heraldiske farver og præget med "RF" som henvisning til hans præsidentskab. Hans fødsels- og dødsår og navn er indsat i euroens logo. Møntmærkerne samt udstedelsesåret passer ind i designet. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 9.000.000 mønter

Udsendt: Januar 2022

Italien

Anledning: 30-året for Giovanni Falcones og Paolo Borsellinos død

Beskrivelse: Motivet er inspireret af et fotografi af Tony Gentile og viser i midten portrætterne af de to italienske dommere Giovanni Falcone og Paolo Borsellino. Ovenover ses den bueformede påskrift "FALCONE – BORSELLINO", herunder datoerne "1992 2022" med forkortelsen "RI" for Den Italienske Republik i midten, til højre "R" for møntanstalten i Rom og til venstre "VdS", som er designeren Valerio de Setas initialer. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 3.000.000 mønter

Udsendt: Januar 2022

Italien

Anledning: 170-året for grundlæggelsen af det italienske nationale politi

Beskrivelse: Motivet viser to politibetjente fra "Polizia di Stato" (den italienske nationale politistyrke), en kvinde og en mand, der står i forgrunden foran en politibil. Ovenover ses den bueformede påskrift "POLIZIA DI STATO", til højre forkortelsen "RI" for Den Italienske Republik, påskriften "R" for møntanstalten i Rom, initialerne "AM" for designeren Annalisa Masini og årstallene "1852-2022" henholdsvis til venstre, i midten og til højre. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 3.000.000 mønter

Udsendt: Januar 2022

Tyskland

Anledning: Bundesländer-serien – Thuringia

Beskrivelse: Motivet viser slottet Wartburg, det første tyske slot, der blev opført på UNESCO's verdensarvsliste. Nederst på møntens indre del er der desuden anført navnet "THÜRINGEN" og landekoden for den udstedende stat "D". I højre side ses møntmærket for de respektive møntanstalter ("A", "D", "F", "G" eller "J") og gravørens mærke og i venstre side året "2022". Kunstner: Olaf Stoy (Rabenau). På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 30.000.000 mønter

Udsendt: 25. januar 2022

Luxembourg

Anledning: 50-årsdagen for den retlige beskyttelse af Luxembourgs flag

Beskrivelse: Til venstre ses Storhertug Henri og til højre Luxembourgs trefarvede flag. Året "1972" står oven over flaget, og udstedelsesåret "2022" er vist under flaget. Nederst midtfor er navnet på det udstedende land "LËTZEBUERG" angivet. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 500.000 mønter

Udsendt: Januar 2022

Slovenien

Anledning: 150-året for arkitekten Jože Plečniks fødsel

Beskrivelse: Mønten viser et udsnit af det store vindue i national- og universitetsbibliotekets læsesal med en søjle foran. Derudover ses bogstaverne A R H. P L E Č N I K. Bogstaverne er indsat i vinduet i samme rækkefølge, og de kan læses som arkitektens underskrift, sådan som den ses i hans egne arbejder. Bogstaverne er placeret i dybere vinduesåbninger og kan (i arkitekt Plečniks formsprog) opfattes som rumlige arkitektoniske frembringelser, som forstærkninger, der er indsat i en facade, eller som geometrisk udformede genstande. Hele kompositionen er udtryk for en rumlig idé, der afspejler arkitektens idérigdom. Kompositionen er centreret omkring hovedsøjlen, hvis rolle er at markere møntens rum og placere forholdet udenfor/indenfor eller forfra/bagfra – en af Plečniks almindelige kendetegn ved gengivelsen af rumlighed. Herved bliver kompositionen til en rumlig miniature, som udtrykker et rum i rummet, der er lagdelt og mystisk. Nederst bærer mønten indskriften "JOŽE PLEČNIK". I møntens venstre side er året "1872" angivet vertikalt. I møntens højre side er det udstedende land "SLOVENIJA" angivet vertikalt og nedenunder udstedelsesåret "2022". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 1.000.000 mønter

Udsendt: Januar 2022