Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

2 eurós emlékérmék – 2022

Az itt olvasható leírások az Európai Unió Hivatalos Lapjában található információkon alapulnak, ezért kissé eltérhetnek a honlapunkon közzétett egyéb anyagoktól.

Andorra

A megemlékezés tárgya: Nagy Károly legendája

A rajzolat leírása: A legenda szerint Nagy Károly alapította Andorrát 805-ben, és saját jogállással ruházta fel az andorraiakat. Az érme rajzolata ezt az Andorra történelmében és kultúrájában mélyen gyökerező legendát ábrázolja, a háttérben pedig az ország gazdag, hegyekkel és folyókkal szabdalt tája látható a kibocsátó ország, „ANDORRA” nevével. A rajzolat előterében Nagy Károly Albrecht Dürer által festett híres arcképének részlete és a 2022-es kibocsátási év szerepel. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 70 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2022 negyedik negyedéve

Andorra

A megemlékezés tárgya: Az Andorra és az Európai Unió közötti monetáris megállapodás hatálybalépésének 10. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat alsó részén ábrázolt különféle alakú és méretű kirakódarabok az Andorrai Hercegséget és az Európai Unió tagállamait jelképezik. A rajzolat felső részén a közös európai valuta szimbólumát körülvevő csillagok azt szemléltetik, hogy az előbbiek mindannyian az euro univerzum részei. Mellettük a kibocsátó ország neve, „ANDORRA”, valamint a 2012-es és 2022-es emlékév szerepel. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 70 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2022 negyedik negyedéve

Litvánia

A megemlékezés tárgya: Litván néprajzi régiók – Suvalkija régió

A rajzolat leírása: A rajzolat egy címerpajzson lévő bikát ábrázol. A pajzs mindkét oldalát ezüstszürke tölgyfaágak és makkok díszítik. Az ágakat alul ezüstszalag köti össze, amelyen a „VIENYBĖ TEŽYDI” (VIRÁGOZZON AZ EGYSÉG) felirat szerepel. A tölgyfaágak a régió gazdag történelmét szimbolizálják, amely a litván állam pogány korába nyúlik vissza. Korábban a bika volt a régió legelterjedtebb állata. Az ábrát felülről a „LIETUVA” (LITVÁNIA) felirat és a 2022-es kibocsátási év, alulról pedig a „SUVALKIJA” felirat és a litván pénzverde verdejele veszi körül. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 500 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2022 negyedik negyedéve

Észtország

A megemlékezés tárgya: Ukrajna és a szabadság

A rajzolat leírása: A rajzolat egy madarat tartó nő sziluettjét, mellette pedig egy búzakalászt ábrázol. A bal felső részen a „SLAVA UKRAINI” (DICSŐSÉG UKRAJNÁNAK) felirat olvasható. Alul bal oldalon a kibocsátó ország neve, „EESTI” és a 2022-es kibocsátási év szerepel. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 2 000 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2022 negyedik negyedéve

Finnország

A megemlékezés tárgya: Éghajlatkutatás Finnországban

A rajzolat leírása: Az érme stilizált szakállzuzmót ábrázol, dombornyomással megjelenítve annak gyökérszerű szerkezetét az érme belső részének közepén. Az érmebelső külső részén az „ÉGHAJLATKUTATÁS” felirat szerepel: a bal oldalon finnül, a jobb oldalon pedig svédül. Az érmebelső alján a „2022 FI” felirat, az érmebelső tetején pedig a finn pénzverde verdejele szerepel. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 400 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2022. ősz

 Málta

A megemlékezés tárgya: Az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsának a nőkről, a békéről és a biztonságról szóló 1325. sz. határozatának 22. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat három női arcot ábrázol. Fentről lefelé haladva bal oldalon a „WOMEN”, „PEACE”, „SECURITY” (NŐK, BÉKE, BIZTONSÁG) feliratok, a 2022-es kibocsátási év és a kibocsátó ország neve, „MALTA” látható. Az érme közepén az arcok alatt az „UNSCR” és az „1325” felirat szerepel. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 65 500 érme

A kibocsátás időpontja: 2022. október

San Marino

A megemlékezés tárgya: Piero della Francesca eltűnésének 530. évfordulója

A rajzolat leírása: Az érme közepén Federico da Montefeltro arcképe látható Piero della Francesca „Az urbinói hercegi pár portréja” című festményéről, amelyet a firenzei Uffizi Képtárban őriznek. Bal oldalon félkörben a „SAN MARINO” felirat szerepel, jobb oldalon félkörben pedig a „PIERO DELLA FRANCESCA” felirat, az 1492-es és 2022-es évszámok, a római pénzverdét jelző „R” betű, és az érmetervező, Claudia Momoni nevének kezdőbetűi („C.M.”). Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 55 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2022. október

San Marino

A megemlékezés tárgya: Antonio Canova halálának 200. évfordulója

A rajzolat leírása: A belső gyűrű közepén Hébé istennő képe látható, ahogy Antonio Canovának a Forlì városában lévő San Domenico Múzeum Művészeti Galériájában őrzött műve ábrázolja. Körülötte a „CANOVA” és a „SAN MARINO” felirat jelenik meg. Bal oldalon az 1822-es évszám és az érmetervező Antonio Vecchio nevének kezdőbetűi láthatók, jobb oldalon pedig a kibocsátás éve, „2022”, valamint a római pénzverde azonosítására szolgáló „R” betű szerepel. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 55 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2022. október

Szlovákia

A megemlékezés tárgya: A kontinentális Európa bányavíztelenítést szolgáló első kondenzációs gőzgépe megépítésének 300. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat azt a bányák víztelenítését szolgáló kondenzációs gőzgépet ábrázolja, amelyet 1722-ben építettek Újbányán (Nová Baňa) a kontinentális Európa első ilyen célt szolgáló gépeként. A gőzgépet Isaac Potter angol mérnök tervezte és építette, akinek aláírása a rajzolat bal alsó részén oldalirányban, két sorba szedve szerepel. A gép jobb oldalán, szintén oldalirányban, a kibocsátó ország neve, „SLOVENSKO”, jobbra pedig az 1722-es és a 2022-es évszám látható, amelyeket egy közbeékelt pont választ el egymástól. Az érme belső részének bal pereme mellett a körmöcbányai pénzverde (Mincovňa Kremnica) verdejele (két érmesajtoló között az „MK” felirat), alatta pedig a nemzeti előlap tervezője, Peter Valach stilizált kezdőbetűi szerepelnek. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 1 000 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2022. október

Monaco

A megemlékezés tárgya: I. Albert herceg halálának 100. évfordulója

A rajzolat leírása: Az érme I. Albert herceg portréját ábrázolja. A bal oldalon a kibocsátó ország neve, „MONACO”, a jobb oldalon pedig a kibocsátás éve, „2022” áll. Alul az „ALBERT Ier” felirat olvasható, amelyet az „1848–1922” évszámok követnek. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 15 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2022. szeptember

Franciaország

A megemlékezés tárgya: A 2024. évi olimpiai játékok

A rajzolat leírása: Száz évvel az 1924-es olimpiai játékok után ismét Franciaország ad otthont a nyári játékoknak, amelyekre 2024-ben kerül sor Párizsban. Az esemény egyre nagyobb nemzetközi visszhangot vált ki, amelynek intenzitása az eseményt megelőző években még tovább fokozódik. Megkezdődött a visszaszámlálás az olimpiai játékokig, a Monnaie de Paris pedig ünnepelni szeretné az oda vezető utat, ezért azt tervezi, hogy 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben Franciaország és Párizs kulturális örökségeit megjelenítő, egyedi előlapú kéteurós emlékérmét bocsát ki az olimpiai játékok ünneplésére. A rajzolat a „géniuszt”, Franciaország nemzeti jelképét és a francia numizmatika ikonikus alakját ábrázolja. Az alak diszkoszvetés közben látható; a mozdulatot „régies” módon, az antik korszak olimpiai játékait idézve hajtja végre. Sziluettje összemosódik a diadalívvel, Párizs kulturális örökségének egyik kulcselemével. Az alak közös tengelyt alkot a győzelemnek állított emblematikus emlékművel. A háttérben egy futópálya látható, melynek jobb oldalán a „Paris 2024” embléma szerepel. Az évszámot, az RF rövidítést és a verdejeleket a diadalív alatt és annak lába körül tüntették fel. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 260 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2022. szeptember

Vatikán

A megemlékezés tárgya: Kalkuttai Szent Teréz halálának 25. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat Kalkuttai Szent Terézt ábrázolja, aki egy gyermeket tart. A tetején félkörben a „MADRE TERESA DI CALCUTTA” felirat, alul pedig a kibocsátó ország neve, „CITTÀ DEL VATICANO” van feltüntetve. A képmástól jobbra az „R” verdejel szerepel, alatta pedig az 1997-es és 2022-es évszám. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 84 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2022. szeptember

Görögország

A megemlékezés tárgya: Az első görög alkotmány kihirdetésének 200. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat Aszklépiosz templomát ábrázolja Epidauroszban, középen az istent ábrázoló szoborral. A téma a fellázadt görögök által Epidauroszban tartott első nemzetgyűlés emlékére kiadott érem hátoldalát idézi, amelyet I. Ottó görög király uralma alatt kaptak a nemzetgyűlés tagjai. A belső szélen a „HELLÉN KÖZTÁRSASÁG” és „AZ ELSŐ GÖRÖG ALKOTMÁNY” felirat, valamint az 1822-es és 2022-es évszám, egy palmetta (a Görög Állami Pénzverde verdejele) és a művész (George Stamatopoulos) monogramja szerepel. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 750 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2022. július

Euroövezeti országok

A megemlékezés tárgya: Az Erasmus program 35. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat az Erasmus program két fő elemét ötvözi: magát Erasmust, aki a program szellemi inspirációjául szolgált, valamint annak a hatásnak az allegorikus ábrázolását, amelyet Erasmus Európára gyakorolt. Az első elem, vagyis Erasmus, egyik legismertebb ábrázolásában jelenik meg. A második elemet az érmét átszelő, az egyes fényforrásokat összekötő vonalakból álló fénynyalábok szimbolizálják, amelyek az európai diákok közötti szellemi párbeszéd és emberi kapcsolatok gazdagságát tükrözik. Európára való utalásként az összekötő vonalak helyenként eltérő csillagmintázatot alkotnak, az országok közötti szinergiákat szimbolizálva. A 35. évfordulóra utaló 35-ös számjegy a csillagok közül emelkedik ki, modern grafikai stílusú ábrázolásban. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: országonként változó

A kibocsátás időpontja: 2022. július 1.

Litvánia

A megemlékezés tárgya: A litvániai kosárlabdasport fennállásának 100. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat közepén Litvánia körvonalas térképe látható kosárlabdapályaként ábrázolva, amely annak a szimbóluma, hogy Litvániában már 100 éve kosárlabdáznak. Az érme közepe körül félkörben szerepel még a „LIETUVA” (LITVÁNIA) és az „1922–2022” felirat, valamint a gyártó litván pénzverde jele. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 750 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2022 második negyedéve

Finnország

A megemlékezés tárgya: A Finn Nemzeti Balett 100 éves jubileuma

A rajzolat leírása: A rajzolat egy libbenő ruhát viselő táncos erőteljes és szabad mozgását ábrázolja, amellyel a tervező a táncmozdulatok szépségét és könnyedségét hangsúlyozza. Az érmén emellett a 2022-es kibocsátási év, felül pedig a kibocsátó ország jele, „FI” és a verdejel szerepel. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 400 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2022. tavasz

Belgium

A megemlékezés tárgya: A Covid19-világjárvány alatt tanúsított rendkívüli elkötelezettség elismeréseként az egészségügyi ágazat tiszteletére

A rajzolat leírása: A rajzolat az érme belső részén az egészségügyi dolgozókat ábrázolja. A bal oldalon a „Danke – Merci – Dank u” felirat és az egészségügyi ágazatra vonatkozó különféle piktogramok találhatók. Felülről lefelé egy kereszt, egy sztetoszkóp, egy szív, egy fecskendő, egy kerekesszék és egy adag orvosság látható. A jobb szélen Luc Luycx tervező kezdőbetűi olvashatók. Mivel a holland királyi pénzverde fogja verni az emlékérmét, alul Utrecht verdejele, egy hírnökbot, valamint a belga verdejel, Herzele város címere, a „BE” országjel és a 2022-es év szerepelnek. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 2 000 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2022. tavasz

Málta

A megemlékezés tárgya: UNESCO: Ħal Saflieni-i hipogeum

A rajzolat leírása: A rajzolat a prehisztorikus helyszín egy részét ábrázolja. Fent bal oldalon a kibocsátó ország neve, „MALTA”, alatta pedig a 2022-es kibocsátási év látható. Alul a „ĦAL – SAFLIENI HYPOGEUM”, alatta pedig a „4 000 – 2 500 BC” felirat jelenik meg. Alul jobb oldalon a rajzolat tervezőjének, Noel Galea Basonnak a monogramja, „NGB”, szerepel. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 192 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2022. május

Lettország

A megemlékezés tárgya: A Latvijas Banka alapításának 100. évfordulója – pénzügyi műveltség

A rajzolat leírása: A pénzügyi műveltség olyan fontos készség, amely révén megértjük a pénzügyeket, és hatékonyan alkalmazzuk a pénzügyi készségeket többek között a személyes pénzügyek kezelése, költségvetés-tervezés és beruházások során. A pénzügyi műveltséget, amely a pénzzel való kapcsolatunk alapja, egy egész életen át fejleszteni kell. A rajzolat egy fát ábrázol, amely a pénzügyi műveltség és az azzal kapcsolatos ismeretek fontosságát szimbolizálja. Alul a 2022-es kibocsátási év, alatta pedig a kibocsátó ország neve, „LATVIJA” szerepel. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 415 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2022. április–május

Luxemburg

A megemlékezés tárgya: Guillaume örökletes nagyherceg és Stéphanie örökletes nagyhercegné 10. házassági évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat Guillaume örökletes nagyherceg és Stéphanie örökletes nagyhercegné képét ábrázolja. A képmások közelében a nevek láthatóak félkör alakban, és a 2022-es év bal oldalán két esküvői gyűrű jelenik meg. A rajzolat alján a kibocsátó ország, „LËTZEBUERG”, valamint a „2012. október 20.” esküvői dátum látható. A monogram (a koronával ellátott „H” betű) Henrik nagyherceget szimbolizálja. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 500 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2022. április

Észtország

A megemlékezés tárgya: Az Észt Irodalmi Társaság alapításának 150. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolaton könyvlapok és egy tollhegy látható. Felül félkörben az „EESTI KIRJAMEESTE SELTS” felirat és a 2022-es kibocsátási év szerepel. A könyv oldalain a „KUI ME EI SAA SUUREKS RAHVAARVULT, PEAME SAAMA SUUREKS VAIMULT” felirat olvasható, amelynek jelentése: „Ha számban nem is lehetünk nagy nemzet, szellemben nagynak kell lennünk.” Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 1 000 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2022 első negyedéve

Spanyolország

A megemlékezés tárgya: A Föld első körülhajózásának 500. évfordulója

A rajzolat leírása: Az expedíció 1519-ben indult Sevillából, majd 1522-ben, a Föld körülhajózásával fejeződött be. A rajzolat két ábrát jelenít meg: a háttérben egy földgömb látható, az előtérben pedig Juan Sebastián Elcano portréja. A portré alján nagybetűkkel „JUAN SEBASTIÁN ELCANO” neve és a „PRIMUS CIRCUMDEDISTI ME” (ELSŐKÉNT HAJÓZOTT KÖRBE) olvasható, a portré vállán pedig a körülhajózás kezdő és záró időpontja (1519–1522) van feltüntetve. Jobb oldalon nagybetűkkel a kibocsátó ország, „ESPAÑA” és a pénzverés éve, „2022” szerepel, a bal oldalon pedig a verdejel. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 1 000 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2022 első negyedéve

Spanyolország

A megemlékezés tárgya: UNESCO: Garajonay Nemzeti Park

A rajzolat leírása: A Garajonay Nemzeti Park a Kanári-szigetek részét képző La Gomera szigetének közepén helyezkedik el. A nemzeti park kiváló állapotban megőrzött babérlombú erdősége a világörökség része, és az Európa és Észak-Afrika nagy részén a harmadidőszakban uralkodó régi esőerdők és meleg mérsékeltövi erdők kivételes ökoszisztémájának egyik máig fennmaradt példája. Az érme a Roque de Agando sziklaképződményt és a babérlevelű erdő egy részletét ábrázolja. A jobb felső részen nagybetűkkel a kibocsátó ország, „ESPAÑA” és a pénzverés éve, „2022” szerepel. A jobb felső szélre a verdejel került. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 1 000 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2022 első negyedéve

Portugália

A megemlékezés tárgya: A Dél-Atlanti-óceán átrepülésének 100. évfordulója – az expedíciót 1922-ben Gago Coutinho és Sacadura Cabral hajtotta végre

A rajzolat leírása: Az átrepülés kizárólag belső navigációs eszközök használatával valósult meg: egy módosított szextánst és egy útiránykorrigálót használtak. A rajzolat a Lisszabon és Rio de Janeiro közötti repülőút lebonyolításához használt három Fairey III kétfedelű repülőgép egyikét ábrázolja. A peremirat a következő: „TRAVESSIA DO ATLÂNTICO SUL” (A DÉL-ATLANTI-ÓCEÁN ÁTREPÜLÉSE). A repülő alatt a „PORTUGAL 1922–2022” felirat olvasható, és a pénzverde portugál nevét, „CASA DA MOEDA”, tüntették fel verdejelként. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 1 000 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2022. március

Vatikán

A megemlékezés tárgya: VI. Pál pápa születésének 125. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolaton a pápa képmása szerepel. A bal felső részén félkörben a „CITTÀ DEL VATICANO” felirat, a jobb felső részén pedig a „PAPA PAOLO VI” felirat szerepel. Az arcképtől balra az 1897-es és 2022-es évszám, alatta pedig az „R” verdejel látható. Alul bal oldalon a művész neve, „D. LONGO” olvasható. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 84 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2022. március

Franciaország

A megemlékezés tárgya: Jacques Chirac elnök születésének 90. évfordulója

A rajzolat leírása: Jacques Chirac, a Francia Köztársaság elnöke két elnöki ciklusán át az európai integráció fontos építője volt. Az ő elnöksége alatt került sor az euro bevezetésére 2002-ben, amelynek 20. évfordulóját ez év elején ünnepeltük. A rajzolat Jacques Chirac elnöknek a jövőbe tekintő, ünnepélyes profilját ábrázolja. Arcképét a cselekedeteit jelképező szimbólumok veszik körül: az euro bevezetésében betöltött szerepét és európai szellemiségét jelképező eurojel, valamint az elnökségére utaló, a Francia Köztársaság „RF” kezdőbetűivel díszített, heraldikai színekkel ábrázolt francia zászló. Nevét, továbbá születésének és halálának évét az euro logójában tüntették fel. A verdejelek, valamint az évszám illeszkednek a rajzolathoz. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 9 000 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2022. január

Olaszország

A megemlékezés tárgya: Giovanni Falcone és Paolo Borsellino halálának 30. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat közepén a két olasz bíró, Giovanni Falcone és Paolo Borsellino portréja látható, amelyet Tony Gentile egyik képe ihletett. Felül az íves „FALCONE – BORSELLINO” felirat olvasható, alatta az „1992 2022” évszámok, közöttük az Olasz Köztársaság monogramját jelentő „RI” szerepel; jobb oldalon a római pénzverdét jelölő „R” betű, bal oldalon az alkotó, Valerio de Seta monogramja, a „VdS” látható. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 3 000 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2022. január

Olaszország

A megemlékezés tárgya: Az olasz nemzeti rendőrség alapításának 170. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat a kép előterében a „Polizia di Stato” (az olasz nemzeti rendőrség) két tisztjét, egy rendőrautó előtt álló nőt és férfit ábrázol. Felül a „POLIZIA DI STATO” ívelt felirat olvasható; jobb oldalon az Olasz Köztársaság „RI” rövidítése látható; alul balról jobbra haladva pedig a római pénzverdét jelképező „R” betű, Annalisa Masini tervező „AM” monogramja és az „1852” és „2022” évszámok olvashatók. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 3 000 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2022. január

Németország

A megemlékezés tárgya: Szövetségi tartományok sorozat – Türingia

A rajzolat leírása: A rajzolat Wartburg várát ábrázolja, amely a német kastélyok közül elsőként lett az UNESCO világörökség része. A belső rész alján szerepel a „THÜRINGEN” tartománynév és a kibocsátó ország kódja, a „D”, jobb oldalon az adott pénzverde verdejele („A”, „D”, „F”, „G” vagy „J”), illetve a vésnök jele olvasható, bal oldalon pedig a „2022” évszám. Tervező: Olaf Stoy (Rabenau). Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 30 000 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2022. január 25.

Luxemburg

A megemlékezés tárgya: A luxemburgi zászló jogvédelem alá helyezésének 50. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat bal oldalán Henrik nagyherceg képmása, jobb oldalán a luxemburgi trikolór látható. A zászló felett „1972”, alatta a kiadás éve, „2022” jelenik meg. Az érme alsó részének közepén a kibocsátó ország neve, „LËTZEBUERG” szerepel. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 500 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2022. január

Szlovénia

A megemlékezés tárgya: Jože Plečnik építész születésének 150. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat a Nemzeti és Egyetemi Könyvtár olvasótermének nagyablakából mutat egy részletet, az előtérben egy oszloppal. Ez a kép az A R H. P L E Č N I K betűkompozícióval egészül ki. A betűk pontos sorrendben épülnek be az ablakba, és átvitt értelemben az építész aláírásaként értelmezhetők, amely saját munkáin is így szerepel. A betűk mélyített ablaknyílásokban jelennek meg, és – Plečnik szavaival élve – térbeli építészeti beavatkozásként, homlokzatba illesztett hangsúlyozásként, illetve mértanilag megtervezett tárgyakként értelmezhetők. A kompozíció olyan téreszmét jelenít meg, amely az építész ötletgazdagságát tükrözi. A rajzolat középpontja a főoszlop, amelynek feladata, hogy tagolja az érme terét, és megszabja a kint-bent, illetve elöl-hátul arányokat, amely technikát Plečnik gyakran alkalmazta a tér megtervezésekor. Így a kompozíció térbeli miniatűrré, sokrétegű és misztikus, téren belüli térré válik. Az érme alján a „JOŽE PLEČNIK” felirat szerepel. Bal oldalon függőlegesen az „1872” évszám, jobb oldalon függőlegesen pedig a kibocsátó ország neve, „SLOVENIJA”, és a kibocsátás éve, „2022” szerepel. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 1 000 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2022. január