European Central Bank - eurosystem
Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Prigodne kovanice od 2 € – 2022.

Opisi na ovoj stranici temelje se na onima objavljenima u Službenom listu Europske unije, zbog čega se u određenoj mjeri mogu razlikovati od drugih materijala objavljenih na ovim mrežnim stranicama.

Francuska

Tema: devedeseta godišnjica rođenja predsjednika Jacquesa Chiraca

Opis: Jacques Chirac, dvaput biran za predsjednika Republike Francuske, bio je jedan od glavnih arhitekata u izgradnji Europe. Vršio je dužnost predsjednika 2002., u vrijeme uvođenja eura, čiju smo 20. godišnjicu obilježili na početku ove godine. Na kovanici je prikazan profil predsjednika Jacquesa Chiraca kako dostojanstveno gleda u budućnost. Okružen je s nekoliko simbola koji predstavljaju njegovo djelovanje: simbolom eura, koji označava njegovo sudjelovanje u uvođenju eura i njegov europski duh, i francuskom zastavom, prikazanom u heraldičkim bojama i ukrašenom slovima »RF«, koja označava obavljanje predsjedničke dužnosti. U logotip eura umetnuti su Chiracovo ime te godina rođenja i smrti. Oznake kovnice i godina izdavanja utkani su u motiv. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 9 000 000 kovanica

Datum izdanja: siječanj 2022.

Italija

Tema: trideseta godišnjica smrti Giovannija Falconea i Paola Borsellina

Opis: U sredini su prikazani portreti dvaju talijanskih sudaca Giovannija Falconea i Paola Borsellina (prema fotografiji Tonyja Gentilea). Iznad portreta polukružni je natpis »FALCONE – BORSELLINO«, a ispod natpisa godine »1992« i »2022«, između kojih se nalazi akronim Talijanske Republike »RI«. Na desnoj je strani oznaka rimske kovnice »R«, a na lijevoj inicijali dizajnera Valerija de Seta »VdS«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 3 000 000 kovanica

Datum izdanja: siječanj 2022.

Italija

Tema: 170. obljetnica osnivanja Talijanske nacionalne policije

Opis: Na kovanici su u prvom planu prikazani službenik i službenica Talijanske nacionalne policije (»Polizia di Stato«) kako stoje ispred policijskog automobila. Iznad je polukružno ispisan natpis »POLIZIA DI STATO«. Na desnoj je strani akronim Talijanske Republike »RI«, na lijevoj oznaka rimske kovnice »R«, u središtu su inicijali dizajnerice Annalise Masini »AM«, a desno godine »1852« i »2022«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 3 000 000 kovanica

Datum izdanja: siječanj 2022.

Njemačka

Tema: Tiringija (serija »Savezne zemlje«)

Opis: Na kovanici je prikazan dvorac Wartburg, prvi njemački dvorac uvršten na UNESCO‑ov popis svjetske baštine. Osim toga, na dnu su navedeni ime savezne zemlje (»THÜRINGEN«) i oznaka zemlje izdavanja (»D«), s desne strane navedene su oznaka kovnice (»A«, »D«, »F«, »G« ili »J«) i oznaka gravera, a s lijeve strane godina izdavanja (»2022«). Umjetnik: Olaf Stoy iz Rabenaua. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 30 000 000 kovanica

Datum izdanja: 25. siječnja 2022.

Luksemburg

Tema: pedeseta godišnjica pravne zaštite luksemburške zastave

Opis: Na lijevoj strani motiva prikazan je lik velikog vojvode Henrija, a na desnoj strani trobojna luksemburška zastava. Iznad zastave nalazi se godina »1972«, a ispod zastave godina izdavanja »2022«. Na donjem dijelu jezgre ispisan je naziv zemlje izdavanja »LËTZEBUERG«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 500 000 kovanica

Datum izdanja: siječanj 2022.

Slovenija

Tema: 150. godišnjica rođenja arhitekta Jože Plečnika

Opis: Motiv prikazuje dio velikog prozora u čitaonici Nacionalne i sveučilišne knjižnice sa stupom u prvom planu. Na prozoru se nalaze slova »A R H. P L E Č N I K«, koja se mogu protumačiti kao potpis arhitekta koji je vidljiv u samom njegovu djelu. Slova su umetnuta u prozorska udubljenja i mogu predstavljati (na jeziku arhitekta Plečnika) arhitektonsku intervenciju u prostoru, isticanje umetnuto u pročelje ili geometrijski oblikovane objekte. Cjelokupna kompozicija ostavlja dojam prostora u kojem se odražava bogatstvo arhitektovih ideja. U središtu je kompozicije glavni stup, koji dijeli prostor kovanice i prikazuje odnos unutarnje i vanjske odnosno prednje i stražnje strane, što je tipičan Plečnikov način oblikovanja prostora. Kompozicija tako postaje prostorna minijatura, prostor u prostoru, višeslojan i mističan. U donjem je dijelu natpis »JOŽE PLEČNIK«, lijevo je okomito ispisana godina »1872«, a desno zemlja izdavanja »SLOVENIJA« i godina izdavanja »2022«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 000 000 kovanica

Datum izdanja: siječanj 2022.