Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по

€2 commemorative coins - 2022

Андора

Тема: Легендата за Карл Велики

Описание: Според легендата Андора е основана през 805 г. от император Карл Велики, който предоставя на нейните жители собствен правен статус. Тази легенда, дълбоко вкоренена в историята и културата на Андора, е изобразена на монетата, чийто фон показва природна картина с планини и река, представляваща богатия пейзаж на страната, с името на емитиращата държава „ANDORRA“. На преден план е изобразена частична репродукция на известния портрет на император Карл Велики от художника Албрехт Дюрер и годината на издаване „2022“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 70 000 монети

Дата на емисия: четвъртото тримесечие на 2022 г.

Андора

Тема: 10 години от влизането в сила на Паричното споразумение между Андора и Европейския съюз

Описание: Различните форми и размери на частите на пъзела, изобразени в долната част на монетата, символизират Княжество Андора и държавите на Европейския съюз. В горната част звездите, обкръжаващи символа на общата европейска валута, показват, че всички те са част от вселената на еврото. До тях са посочени името на емитиращата държава ANDORRA и годините на възпоменание „2012“ и „2022“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 70 000 монети

Дата на емисия: четвъртото тримесечие на 2022 г.

Литва

Тема: Литовски етнографски региони – Suvalkija

Описание: На щита е изобразен зубър, като щитът от двете страни е украсен с клонки на сребърен дъб с жълъди. Клонките са съединени в долната част със сребърна лента с надпис „VIENYBĖ TEŽYDI“ (НЕКА ПРОЦЪФТЯВА ЕДИНСТВОТО). Дъбовите клони символизират богатата история на региона, която датира от езическите времена на литовската държава. В миналото зубърът е бил най-разпространеното животно в региона. Композицията е заобиколена от надписа „LIETUVA“ (ЛИТВА) и годината на емисията „2022“ в горната част, а в долната част от надписа „Suvalkija“ и знака на литовския монетен двор. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 500 000 монети

Дата на емисия: четвъртото тримесечие на 2022 г.

Естония

Тема: Украйна и свободата

Описание: Изображението представлява силует на жена, която държи птица в ръката си, с клас пшеница. Горе вляво е текстът „SLAVA UKRAINI“. Долу вляво са изписани името на емитиращата държава „EESTI“ и годината на емисията „2022“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 2 милиона монети

Дата на емисия: четвъртото тримесечие на 2022 г.

Финландия

Тема: Научни изследвания в областта на климата във Финландия

Описание: Темата на монетата е стилизиран лишей, чиито корени са релефно щамповани в центъра на вътрешната част. Отстрани на вътрешната част на монетата има надпис „CLIMATE RESEARCH“ на фински от лявата страна и „CLIMATE RESEARCH“ на шведски от дясната страна. Долу във вътрешната част има надпис „2022 FI“. Горе във вътрешната част е знакът на монетния двор на Финландия. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 400 000 монети

Дата на емисия: есента на 2022 г.

 Малта

Тема: 22-та годишнина от приемането на Резолюция 1325 на Съвета за сигурност на ООН относно жените, мира и сигурността

Описание: Изображението показва три женски лица. От горе ляво до долу ляво са надписите „WOMEN“, „PEACE“, „SECURITY“, годината на емисията „2022“ и името на емитиращата държава – „MALTA“.

В центъра, под лицата, са разположени надписите „UNSCR“ (Резолюция на Съвета за сигурност на ООН) и „1325“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 65 500 монети

Дата на емисия: октомври 2022 г.

Сан Марино

Тема: 530-ата годишнина от смъртта на Пиеро дела Франческа

Описание: В центъра е профилът на Федерико да Монтефелтро, детайл от картината „Диптих на херзоците на Урбино“ на художника Пиеро дела Франческа, съхранявана в галерия „Уфици“ (Флоренция). Отляво в полукръг са изписани думите „SAN MARINO“. Отдясно в полукръг са изписани думите „PIERO DELLA FRANCESCA“, годините „1492“ и „2022“, буквата R, идентифицираща монетния двор на Рим, и инициалите на авторката Клаудия Момони, „C.M.“ По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 55 000 монети

Дата на емисия: октомври 2022 г.

Сан Марино

Тема: Двеста години от смъртта на Антонио Канова

Описание: В центъра на вътрешния кръг е изобразена богинята Хеба по творба на Антонио Канова, която се съхранява в художествената галерия на Общинския музей „Сан Доменико“ във Форли. Около нея има надписи „CANOVA“ и „SAN MARINO“. Вляво е годината „1822“ и инициалите на автора Antonio Vecchio, а вдясно – годината на емисията „2022“ и буквата R, обозначаваща монетния двор на Рим. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 55 000 монети

Дата на емисия: октомври 2022 г.

Словакия

Тема: 300 години от конструирането на първата атмосферна парна машина в континентална Европа за изпомпване на вода от мини

Описание: Изобразена е атмосферна парна машина за изпомпване на вода от мини – машината, конструирана в миньорския град Нова Баня през 1722 г., която е била първата по рода си в континентална Европа. Тя е проектирана и построена от английския инженер Isaac Potter, чийто подпис е вписан странично, на два реда, в долната лява част на изображението. Отдясно на машината, отново изписани странично, са името на емитираща държава „SLOVENSKO“ и, вдясно на него, годините „1722“ и „2022“, разделени с точка по средата. До левия край на вътрешната част на монетата, разположени един над друг, са знакът на монетния двор Кремница (Mincovňa Kremnica), състоящ се от буквите „MK“, поставени между два щемпела, и стилизираните инициали на автора на националната страна на монетата, Peter Valach. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 1 милион монети

Дата на емисия: октомври 2022 г.

Монако

Тема: 100-та годишнина от смъртта на принц Албер I

Описание: Изображението представлява портрет на принц Албер I. Вляво е името на емитиращата държава „MONACO“, а вдясно е годината на емисията „2022“. В долната част се намира надписът „ALBERT Ier“, следван от годините „1848–1922“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 15 000 монети

Дата на емисия: септември 2022 г.

Франция

Тема: Олимпийските игри през 2024 г.

Описание: Сто години след Олимпийските игри, организирани през 1924 г., Франция отново е домакин на летните игри, които ще се проведат в Париж през 2024 г. – проява с международен отзвук, който става все по-силен през годините, предшестващи събитието. По повод на отброяването на времето до началото на Олимпийските игри Monnaie de Paris желае да отбележи етапите до тях. Ето защо тя планира да емитира през всяка от годините 2022, 2023 и 2024 възпоменателна монета от две евро с оригинална лицева страна за честване на игрите посредством наследството на Франция и Париж. На изображението е представен духът на свободата – национален символ и икона на френската нумизматика. Той е изобразен като дискохвъргач, изпълняващ движението по „древен“ начин, напомнящ Олимпийските игри от древността. Силуетът му се слива с този на Триумфалната арка, възлов елемент от парижкото наследство. Той образува обща ос с този емблематичен паметник на победата. На заден план е представена лекоатлетическа писта, в която емблемата на Париж 2024 г. е поставена от дясната страна. Годината, съкращението „RF“ и знакът на монетния двор са поставени под арката и около основата ѝ. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 260 000 монети

Дата на емисия: септември 2022 г.

Ватикан

Тема: 25 години от смъртта на Майка Тереза от Калкута

Описание: На монетата е изобразен портрет на Майка Тереза с дете. В горната част, в полукръг, е поставен надписът „MADRE TERESA DI CALCUTTA“, а в долната част – името на емитиращата държава „CITTÀ DEL VATICANO“. Вдясно от портрета е знакът на монетния двор „R“, а под него са годините „1997“ и „2022“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 84 000 монети

Дата на емисия: септември 2022 г.

Гърция

Тема: 200 години от първата гръцка конституция

Описание: Изображението представлява храма на Асклепий в Епидавър със статуята на бога в центъра. Темата възпроизвежда обратната страна на възпоменателния медал за първото национално събрание, свикано от въстаналите гърци в Епидавър, с който по времето на царуването на крал Ото са били наградени членовете на събранието. Вписани по ръба на вътрешната част са думите „HELLENIC REPUBLIC“ и „THE FIRST GREEK CONSTITUTION“, както и годините „1822“ и „2020“, палмета (знакът на гръцкия монетен двор) и монограмът на автора на изображението (George Stamatopoulos). По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 750 000 монети

Дата на емисия: юли 2022 г.

Тема: 35 години програма „Еразъм“

Описание: Изображението е смес от два основни елемента на програмата „Еразъм“: първоначалното интелектуално вдъхновение – самият Еразъм, и алегорията на влиянието на програмата върху Европа. Първият елемент е символизиран чрез едно от най-известните изображения на Еразъм. Вторият символ е сноп от лъчи, пресичащи монетата от един фар до друг, представящ мащабния интелектуален и човешки обмен между европейските студенти. Като препратка към Европа някои от тези лъчи образуват други звезди, родени от синергията между държавите. Числото 35, представящо 35-ата годишнина, се откроява сред звездите в съвременен графичен стил. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: различен за отделните държави

Дата на емисия: 1 юли 2022 г.

Литва

Тема: 100 години баскетбол в Литва

Описание: Изображението показва в центъра контура на картата на Литва, представена като баскетболно игрище, което означава, че в Литва се играе баскетбол вече 100 години. Монетата съдържа и надписите „LIETUVA“ (Литва), „1922–2022“ и логото на литовския монетен двор, сечащ монетите, разположени в полукръг около центъра. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 750 000 монети

Дата на емисия: второто тримесечие на 2022 г.

Финландия

Тема: 100 години Национален балет на Финландия

Описание: Изобразени са силните и свободни движения на танцьор, покрит с лека драпирана тъкан, която подчертава красотата и грациозността на танцьора. На изображението са отбелязани също годината на емитиране „2022“, а в горната част – обозначението на емитиращата държава „FI“ и знакът на монетния двор. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 400 000 монети

Дата на емисия: пролетта на 2022 г.

Белгия

Тема: Секторът на здравеопазването като признание за изключителната всеотдайност по време на пандемията от Covid-19

Описание: Вътрешната част на монетата съдържа изображение на здравните работници. Вляво е разположен надпис „Danke – Merci – Dank u“ заедно с различни пиктограми, отнасящи се до сектора на здравеопазването. От горе надолу са представени кръст, стетоскоп, сърце, спринцовка, инвалидна количка и химическа смес. Най-вдясно са разположени инициалите на автора на изображението Luc Luycx. Тъй като монетите ще бъдат сечени в нидерландския кралски монетен двор, знакът на монетния двор на Утрехт – жезълът на Меркурий, е разположен най-долу заедно със знака на управителя на монетния двор на Белгия – герба на община Herzele, кода на държавата – BE, и годината „2022“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 2 милиона монети

Дата на емисия: пролетта на 2022 г.

Малта

Тема: ЮНЕСКО: Ħal Saflieni Hypogeum

Описание: Изображението показва част от праисторическия обект. Горе вляво е изписано името на емитиращата държава – „MALTA“, а под него годината на емитиране – „2022“. В долната част е надписът „ĦAL – SAFLIENI HYPOGEUM“, а под него – „4 000 – 2 500 BC“. Долу вдясно са инициалите на автора на изображението Noel Galea Bason „NGB“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 192 000 монети

Дата на емисия: май 2022 г.

Латвия

Тема: Стогодишнината на Latvijas Banka – финансова грамотност

Описание: Финансовата грамотност е важната способност за разбиране и ефективно използване на различни финансови умения, включително управление на личните финанси, бюджетиране и инвестиране. Финансовата грамотност е в основата на нашата връзка с парите и е нещо, което учим цял живот. Изобразено е дърво, символизиращо значението на финансовата грамотност и знанието за нея. В долната част е годината на емисията – „2022“, а под нея е името на емитиращата държава – „LATVIJA“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 415 000 монети

Дата на емисия: април–май 2022 г.

Люксембург

Тема: 10-та годишнина от сключването на брак между престолонаследника на Люксембург принц Гийом и съпругата му принцеса Стефани

Описание: На монетата са изобразени ликовете на престолонаследника на Люксембург принц Гийом и съпругата му принцеса Стефани. В близост до изображението в полукръг са изписани съответните имена. Вляво от годината „2022“ са изобразени две сватбени халки. В долната част на изображението е изписана думата „LËTZEBUERG“, която обозначава емитиращата държава, както и датата на сключването на брака „20.Oktober 2012“. Монограмът (буквата „H“ с корона) представлява Великия херцог Анри. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 500 000 монети

Дата на емисия: април 2022 г.

Естония

Тема: 150-ата годишнина от основаването на обществото на естонските любители на литературата

Описание: Изображението представлява страници на книга и връх на паче перо. Най-отгоре в полукръг са разположени надписът „EESTI KIRJAMEESTE SELTS“ и годината на емитиране „2022“. Написаното на страницата на книгата гласи „KUI ME EI SAA SUUREKS RAHVAARVULT, PEAME SAAMA SUUREKS VAIMULT“, което означава „Ако не можем да бъдем велика нация по численост, трябва да бъдем велики по дух“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 1 милион монети

Дата на емисия: първото тримесечие на 2022 г.

Испания

Тема: 500-годишнина от първата околосветска обиколка

Описание: Експедицията започва в Севиля през 1519 г. и завършва през 1522 г., след като приключва първата обиколка на Земята. Изображението се състои от два елемента: земното кълбо на заден план и портрет на Хуан Себастиан Елкано. Под портрета са поместени два надписа с главни букви: „JUAN SEBASTIÁN ELCANO“ и „PRIMUS CIRCUMDEDISTI ME“ (Първият, обиколил ме), а отстрани на портрета – началната и крайната дата на обиколката (1519–1522 г.). От дясната страна и с главни букви са изписани емитиращата държава „ESPAÑA“ и годината на отсичане „2022“. От лявата страна е знакът на монетния двор. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 1 милион монети

Дата на емисия: първото тримесечие на 2022 г.

Испания

Тема: ЮНЕСКО: Национален парк Гарахонай

Описание: Националният парк Гарахонай се намира в средата на остров Ла Гомера в Канарския архипелаг и е регистриран като обект от Списъка на световното културно и природно наследство, тъй като е изключителен добре запазен пример за лаврова гора, изключителна екосистема на жив остатък от старите дъждовни гори и топли умерени гори, заемали през Терциера голяма част от територията на Европа и Северна Африка. Монетата изобразява изглед на „Roque de Agando“ и мотив на лавровата гора. Горе вдясно с главни букви са изписани думата „ESPAÑA“ и годината на отсичане „2022“. Също горе от дясната страна е знакът на монетния двор. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 1 милион монети

Дата на емисия: първото тримесечие на 2022 г.

Португалия

Тема: 100 години от прекосяването на южната част на Атлантическия океан по въздух, осъществено през 1922 г. от Gago Coutinho и Sacadura Cabral

Описание: Прекосяването е осъществено с помощта само на вътрешни устройства за навигация: модифициран секстант и указател на курса. На изображението е показан един от трите биплана Fairey III, използвани за извършването на полета между Лисабон и Рио де Жанейро. Надписът по ръба гласи „TRAVESSIA DO ATLÂNTICO SUL“ (Прекосяване на южната половина на Атлантическия океан). Под самолета има надпис „PORTUGAL 1922-2022“. Знакът на монетния двор е „CASA DA MOEDA“ – португалското му наименование. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 1 милион монети

Дата на емисия: март 2022 г.

Ватикан

Тема: 125 години от рождението на Папа Павел VI

Описание: Изображението представлява портрет на папата. В горната лява част, в полукръг, е поставен надпис „CITTÀ DEL VATICANO“, а горе вдясно – „PAPA PAOLO VI“. Вляво от портрета са годините „1897“ и „2022“, а под тях е знакът на монетния двор „R“. В долната част вляво е името на автора „D. LONGO“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 84 000 монети

Дата на емисия: март 2022 г.

Тема: 150-ата годишнина от рождението на архитекта Йоже Плечник

Описание: : На изображението е показан детайл от големия прозорец на читалнята на Националната и университетска библиотека с колона пред него. То е допълнено със съчетание от буквите A R H. P L E Č N I K. Тези букви са вградени в прозореца в точен ред и могат да бъдат метафорично прочетени като подписа на архитекта, който всъщност е изложен в собственото му произведение. Буквите са вмъкнати във вдлъбнатите отвори на прозорците и могат да бъдат разбрани (на езика на архитекта Плечник) като пространствени архитектурни интервенции, като емфази, включени върху фасадата или като геометрични изрисувани обекти. Цялата композиция създава представа за пространство, която отразява богатството на идеите на архитекта. Тя е съсредоточена около главната колона, чиято роля е да маркира пространството на монетата и да зададе съотношението отвън–отвътре или лице–гръб, което е един от обичайните способи на Плечник при проектирането на пространството. По този начин композицията се превръща в пространствена миниатюра, пространство в пространството, многопластово и мистично. В долната част стои надписът „JOŽE PLEČNIK“. Вляво, вертикално изписана, е годината „1872“. Вдясно, вертикално изписана, е емитиращата държава „SLOVENIJA“, а под нея – годината на емитиране „2022“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 1 милион монети

Дата на емисия: януари 2022 г.