European Central Bank - eurosystem
Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Αναμνηστικά κέρματα των 2 ευρώ - 2022

Οι περιγραφές στη σελίδα αυτή προέρχονται από την Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, συνεπώς, ενδέχεται να παρουσιάζουν μικρές διαφορές σε σχέση με άλλες πληροφορίες που δημοσιεύονται στον παρόντα δικτυακό τόπο.

Γαλλία

Θέμα: 90ή επέτειος από τη γέννηση του προέδρου Ζακ Σιράκ

Περιγραφή: Ο Ζακ Σιράκ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας για δύο θητείες, ήταν σημαντικός αρχιτέκτονας του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Κατείχε τη θέση του προέδρου κατά την εισαγωγή του ευρώ το 2002, του οποίου γιορτάζουμε την 20ή επέτειο στις αρχές του τρέχοντος έτους. Το σχέδιο απεικονίζει τον πρόεδρο Ζακ Σιράκ σε προφίλ με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Περιβάλλεται από διάφορα σύμβολα που αντιπροσωπεύουν την κληρονομιά του: ένα σύμβολο του ευρώ, ως ένδειξη, αφενός, της συμμετοχής του στην εισαγωγή του ευρώ και, αφετέρου, του ευρωπαϊκού πνεύματός του, και μία γαλλική σημαία η οποία αναπαρίσταται με εραλδικά χρώματα και φέρει την επιγραφή «RF» ως αναφορά στην προεδρία του. Το όνομά του και τα έτη γέννησης και θανάτου του αναγράφονται στο εσωτερικό του συμβόλου του ευρώ. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης το σήμα του νομισματοκοπείου καθώς και το έτος. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 9.000.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2022

Ιταλία

Θέμα: 30ή επέτειος του θανάτου των Giovanni Falcone και Paolo Borsellino

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει στο κέντρο τις προσωπογραφίες των δύο Ιταλών δικαστών Giovanni Falcone και Paolo Borsellino, εμπνευσμένες από φωτογραφία του Tony Gentile. Στο επάνω μέρος εμφαίνονται η επιγραφή σε σχήμα τόξου «FALCONE – BORSELLINO», από κάτω οι ημερομηνίες «1992 2022» και ανάμεσα στις δύο ημερομηνίες το ακρωνύμιο της Ιταλικής Δημοκρατίας «RI»· στα δεξιά αναγράφεται το μονόγραμμα «R», αναγνωριστικό του νομισματοκοπείου της Ρώμης· στα αριστερά αναγράφονται τα αρχικά «VdS» του σχεδιαστή Valerio de Seta. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 3.000.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2022

Ιταλία

Θέμα: 170ή επέτειος από την ίδρυση της Ιταλικής Κρατικής Αστυνομίας

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει δύο αστυνομικούς της «Polizia di Stato» (Ιταλική Κρατική Αστυνομία), μια γυναίκα και έναν άνδρα που στέκονται μπροστά από ένα αστυνομικό όχημα. Στο επάνω μέρος εμφαίνεται η επιγραφή σε σχήμα τόξου «POLIZIA DI STATO· στα δεξιά αναγράφεται το ακρωνύμιο της Ιταλικής Δημοκρατίας «RI»· το μονόγραμμα «R», αναγνωριστικό του νομισματοκοπείου της Ρώμης, τα αρχικά «AM» της σχεδιάστριας Annalisa Masini και οι ημερομηνίες «1852 - 2022» εμφαίνονται στα αριστερά, στο κέντρο και στα δεξιά αντιστοίχως. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 3.000.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2022

Γερμανία

Θέμα: Σειρά «Bundesländer» (ομόσπονδα κρατίδια) – Θουριγγία

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει το κάστρο του Wartburg, το πρώτο γερμανικό κάστρο που καταχωρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Στο εσωτερικό κάτω μέρος εμφαίνονται επίσης η ονομασία «THÜRINGEN» και ο κωδικός της χώρας έκδοσης «D», στα δεξιά το διακριτικό σήμα του αντίστοιχου νομισματοκοπείου («A», «D», «F», «G» ή «J») καθώς και τα διακριτικά του χαράκτη και στα αριστερά το έτος «2022». Ο καλλιτέχνης είναι ο Olaf Stoy (Rabenau). Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 30.000.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: 25 Ιανουαρίου 2022

Λουξεμβούργο

Θέμα: Η 50ή επέτειος της νομικής προστασίας της σημαίας του Λουξεμβούργου

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει στην αριστερή πλευρά την προτομή του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου και στη δεξιά πλευρά την τρίχρωμη σημαία του Λουξεμβούργου. Το έτος «1972» εμφαίνεται πάνω από τη σημαία και το έτος έκδοσης «2022» απεικονίζεται από κάτω. Στο κάτω μέρος, στο κέντρο, αναγράφεται το όνομα της χώρας έκδοσης «LËTZEBUERG». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 500.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2022

Σλοβενία

Θέμα: Η 150ή επέτειος από τη γέννηση του αρχιτέκτονα Jože Plečnik

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει λεπτομέρεια από το μεγάλο παράθυρο του αναγνωστηρίου της εθνικής και πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης μπροστά από το οποίο υπάρχει ένας κίονας. Συμπληρώνεται με σύνθεση που αποτελείται από τα γράμματα A R H. P L E Č N I K, τα οποία ενσωματώνονται στο παράθυρο σε συγκεκριμένη σειρά και μπορούν μεταφορικά να διαβαστούν ως η υπογραφή του αρχιτέκτονα, η οποία πράγματι εμφανίζεται στο έργο του. Τα γράμματα εισάγονται σε ανοίγματα του παραθύρου που έχουν χαραχθεί πιο βαθιά και μπορούν να γίνουν αντιληπτά (στη γλώσσα του αρχιτέκτονα Plečnik) ως αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις στον χώρο, ως έμφαση που εισάγεται στην πρόσοψη ή ως γεωμετρικώς σχεδιασμένα αντικείμενα. Ολόκληρη η σύνθεση παρουσιάζει μια ιδέα του χώρου που αντικατοπτρίζει τον πλούτο των ιδεών του αρχιτέκτονα. Διαρθρώνεται γύρω από τον κύριο κίονα, του οποίου ο ρόλος είναι να οριοθετήσει τον χώρο του κέρματος και να καθορίσει τη σχέση μέσα–έξω ή μπροστά–πίσω, ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του Plečnik κατά τον σχεδιασμό του χώρου. Με τον τρόπο αυτό, η σύνθεση καθίσταται μινιατούρα χώρου, χώρος μέσα στον χώρο, πολυεπίπεδη και μυστικιστική. Στο κάτω μέρος υπάρχει η επιγραφή «JOŽE PLEČNIK». Στα αριστερά και κάθετα το έτος «1872». Στα δεξιά και κάθετα η χώρα έκδοσης «SLOVENIJA» και από κάτω το έτος έκδοσης «2022». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1.000.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2022