Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Αναμνηστικά κέρματα των 2 ευρώ - 2022

Οι περιγραφές στη σελίδα αυτή προέρχονται από την Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, συνεπώς, ενδέχεται να παρουσιάζουν μικρές διαφορές σε σχέση με άλλες πληροφορίες που δημοσιεύονται στον παρόντα δικτυακό τόπο.

Ανδόρα

Θέμα: Ο θρύλος του Καρλομάγνου

Περιγραφή: Ο θρύλος αναφέρει ότι ο Αυτοκράτορας Καρλομάγνος ίδρυσε την Ανδόρα το έτος 805 και χορήγησε στους κατοίκους της το δικό τους νομικό καθεστώς. Το σχέδιο του κέρματος αντιπροσωπεύει αυτόν τον θρύλο που είναι βαθιά ριζωμένος στην ιστορία και τον πολιτισμό της Ανδόρας και απεικονίζει, στο φόντο του, ένα τοπίο με βουνά και ποταμό, που αναπαριστούν το πλούσιο τοπίο της χώρας, μαζί με το όνομα της χώρας έκδοσης «ANDORRA». Σε πρώτο πλάνο απεικονίζεται τμήμα του γνωστού πορτρέτου του Αυτοκράτορα Καρλομάγνου από τον καλλιτέχνη Albrecht Dürer και το έτος έκδοσης «2022». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 70.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης:  Δ΄ τρίμηνο του 2022

Ανδόρα

Θέμα: 10 έτη από την έναρξη ισχύος της νομισματικής συμφωνίας μεταξύ της Ανδόρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Περιγραφή: Τα διάφορα σχήματα και μεγέθη των κομματιών του παζλ που απεικονίζονται στο κάτω μέρος του σχεδίου συμβολίζουν το Πριγκιπάτο της Ανδόρας και τις χώρες που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πάνω μέρος του σχεδίου, τα αστέρια που περιβάλλουν το σύμβολο του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος συμβολίζουν ότι όλοι αποτελούν μέρος του συστήματος του ευρώ. Δίπλα σε αυτά, εμφανίζονται το όνομα της χώρας έκδοσης «ANDORRA» και τα αναμνηστικά έτη «2012» και «2022». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 70.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Δ΄ τρίμηνο του 2022

Λιθουανία

Θέμα: Λιθουανικές εθνογραφικές περιφέρειες - Suvalkija

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει έναν ταύρο πάνω από θυρεό· ο θυρεός είναι διακοσμημένος και στις δύο πλευρές με ασημένια κλαδιά δρυός με βελανίδια. Τα κλαδιά ενώνονται στο κάτω μέρος με αργυρόχρωμη κορδέλα που φέρει την ένδειξη «VIENYBĖ TEŽYDI» (Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΘΙΣΕΙ). Τα κλαδιά της δρυός συμβολίζουν την πλούσια ιστορία της περιοχής που χρονολογείται στην παγανιστική εποχή του λιθουανικού κράτους. Στο παρελθόν, ο ταύρος ήταν το πιο διαδεδομένο ζώο στην περιοχή αυτή. Η σύνθεση περιβάλλεται από την επιγραφή «LIETUVA» (ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ) και το έτος έκδοσης «2022» στο επάνω μέρος, καθώς και από την επιγραφή «SUVALKIJA» και το σήμα του νομισματοκοπείου της Λιθουανίας στο κάτω μέρος. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 500.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Δ΄ τρίμηνο του 2022

Εσθονία

Θέμα: Ουκρανία και Ελευθερία

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει τη φιγούρα μιας γυναίκας να κρατάει στο χέρι της ένα πουλί μαζί μ’ ένα στάχυ. Πάνω αριστερά αναγράφεται το κείμενο «SLAVA UKRAINI». Κάτω αριστερά αναγράφονται η ονομασία της χώρας έκδοσης «EESTI» και το έτος έκδοσης «2022». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 2.000.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Δ΄ τρίμηνο του 2022

Φινλανδία

Θέμα: Έρευνα για το κλίμα στη Φινλανδία

Περιγραφή: Το σχέδιο αναπαριστά μία σχηματοποιημένη γενειοφόρο λειχήνα, με τη ρίζα της ανάγλυφη στο κέντρο της εσωτερικής όψης του κέρματος. Οι εξωτερικές πλευρές της εσωτερικής όψης του κέρματος φέρουν στα αριστερά την ένδειξη «ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ» στα φινλανδικά και στα δεξιά την ένδειξη «ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ» στα σουηδικά. Το κάτω μέρος της του κέρματος φέρει την ένδειξη «2022 FI». Το πάνω μέρος του κέρματος φέρει το σήμα του νομισματοκοπείου της Φινλανδίας. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 400.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Φθινόπωρο 2022

 Μάλτα

Θέμα: 22η επέτειος της απόφασης 1325 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια

Περιγραφή:  Το σχέδιο απεικονίζει τρία γυναικεία πρόσωπα. Ξεκινώντας από πάνω αριστερά και προχωρώντας προς κάτω αριστερά, αναγράφονται οι ενδείξεις «WOMEN», «PEACE», «SECURITY», το έτος έκδοσης «2022» και το όνομα της χώρας έκδοσης «MALTA». Στο κέντρο, κάτω από τα πρόσωπα, βρίσκονται οι επιγραφές «UNSCR» και «1325». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 65.500 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2022

Άγιος Μαρίνος

Θέμα: 530ή επέτειος από τον θάνατο του Piero della Francesca

Περιγραφή: Στο κέντρο βρίσκεται το προφίλ του Federico da Montefeltro, λεπτομέρεια του πίνακα «Diptych of the Dukes of Urbino» του Piero della Francesca, που φυλάσσεται στις αίθουσες της Πινακοθήκης Ουφίτσι (Φλωρεντία). Στην αριστερή πλευρά σε ημικύκλιο αναγράφεται η ένδειξη «SAN MARINO». Στη δεξιά πλευρά σε ημικύκλιο αναγράφεται η επιγραφή «PIERO DELLA FRANCESCA», τα έτη 1492 και 2022, το γράμμα «R», που προσδιορίζει το νομισματοκοπείο της Ρώμης και τα αρχικά της δημιουργου Claudia Momoni, «C.M.» Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 55.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2022

Άγιος Μαρίνος

Θέμα: Διακόσια χρόνια από τον θάνατο του Antonio Canova

Περιγραφή: Η θεά Hebe απεικονίζεται στο κέντρο του κέρματος· η εικόνα προέρχεται από το έργο του Antonio Canova που φυλάσσεται στη γκαλερί τέχνης του Μουσείου του San Domenico στο Forlì. Περιμετρικά υπάρχουν οι ενδείξεις «CANOVA» και «SAN MARINO». Αριστερά εγχαράσσονται το έτος «1822» και τα αρχικά του δημιουργού Antonio Vecchio, και δεξιά το έτος έκδοσης «2022» και το γράμμα «R», αναγνωριστικό του νομισματοκοπείου της Ρώμης. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 55.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2022

Σλοβακία

Θέμα: 300ή επέτειος από την κατασκευή της πρώτης μηχανής ατμοσφαιρικού ατμού στην ηπειρωτική Ευρώπη για την αποστράγγιση ορυχείων

Περιγραφή: Το κέρμα απεικονίζει μηχανή ατμοσφαιρικού ατμού για την αποστράγγιση του νερού από τα ορυχεία, η οποία κατασκευάστηκε στην πόλη εξόρυξης Nová Baňa το 1722 ως η πρώτη του είδους της στην ηπειρωτική Ευρώπη. Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον Άγγλο μηχανικό Isaac Potter, του οποίου η προσομοίωση υπογραφής έχει αποτυπωθεί πλάγια, σε δύο γραμμές, στο κάτω αριστερό τμήμα του σχεδίου. Στη δεξιά πλευρά της μηχανής, πάλι πλάγια, αναγράφεται το όνομα της χώρας έκδοσης «SLOVENSKO» και, στα δεξιά, τα έτη «1722» και «2022» χωρισμένα με μια μεσαία κουκκίδα. Δίπλα στο αριστερό άκρο του κέρματος, τοποθετημένο το ένα πάνω από το άλλο, υπάρχει το σήμα του νομισματοκοπείου της Σλοβακίας (Mincovňa Kremnica), που αποτελείται από τα γράμματα «MK» μεταξύ δύο σφραγίδων και τα σχηματοποιημένα αρχικά του σχεδιαστή της εθνικής όψης, Peter Valach. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1.000.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2022

Μονακό

Θέμα: 100ή επέτειος από το θάνατο του Πρίγκιπα Αλβέρτου I

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει το πορτρέτο του Πρίγκιπα Αλβέρτου I. Στα αριστερά αναγράφεται το όνομα της χώρας έκδοσης «MONACO» και στα δεξιά το έτος έκδοσης «2022». Στο κάτω μέρος υπάρχει η επιγραφή «ALBERT Ier» ακολουθούμενη από τη χρονολογία «1848-1922». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 15.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2022

Γαλλία

Θέμα: Ολυμπιακοί Αγώνες 2024

Περιγραφή: Εκατό χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924, η Γαλλία φιλοξενεί και πάλι τους θερινούς αγώνες, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν στο Παρίσι το 2024· πρόκειται για γεγονός με διεθνή απήχηση, του οποίου η ένταση αυξάνεται σταδιακά κατά τα έτη που προηγούνται της διοργάνωσής του. Για να σηματοδοτήσει την αντίστροφη μέτρηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Monnaie de Paris (Νομισματοκοπείο των Παρισίων) επιθυμεί να αναδείξει την πορεία προς τους αγώνες. Ως εκ τούτου, σχεδιάζει να εκδίδει κάθε χρόνο, ήτοι το 2022, το 2023 και το 2024, αναμνηστικό κέρμα των δύο ευρώ με πρωτότυπη εικόνα για τον εορτασμό των Αγώνων, αναδεικνύοντας την κληρονομιά της Γαλλίας και του Παρισιού. Το κέρμα αναπαριστά το πνεύμα της ελευθερίας, εθνική μορφή και σύμβολο της γαλλικής νομισματολογίας. Απεικονίζεται να ρίχνει τον δίσκο με «αρχαίο» τρόπο, ως αναφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αρχαίας Εποχής. Η φιγούρα του αναμειγνύεται με εκείνη της Αψίδας του Θριάμβου που αποτελεί βασικό στοιχείο της κληρονομιάς του Παρισιού. Αποτελεί κοινό άξονα με αυτό το εμβληματικό μνημείο νίκης. Στο φόντο απεικονίζεται ένας αθλητικός στίβος, στη δεξιά πλευρά του οποίου διακρίνεται το έμβλημα Παρίσι 2024. Το έτος έκδοσης, η αναφορά RF και τα σήματα του νομισματοκοπείου εισάγονται κάτω από την αψίδα και γύρω από τη βάση της. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 260.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2022

Πόλη του Βατικανού

Θέμα: 25η επέτειος του θανάτου της Μητέρας Τερέζας της Καλκούτας

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει ένα πορτρέτο της Μητέρας Τερέζας που κρατάει παιδί. Στο επάνω μέρος, σε ημικυκλική διάταξη, αναγράφεται η επιγραφή «MADRE TERESA DI CALCUTTA» και στο κάτω μέρος αναγράφεται το όνομα της χώρας έκδοσης «CITTÀ DEL VATICANO». Στα δεξιά του πορτρέτου αναγράφεται το σήμα του νομισματοκοπείου «R» και από κάτω τα έτη «1997» και «2022». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 84.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2022

Ελλάδα

Θέμα: 200 χρόνια από το πρώτο ελληνικό Σύνταγμα

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει τον ναό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο με το άγαλμα του θεού στο κέντρο. Το θέμα αναπαράγει την πίσω όψη ενός αναμνηστικού μεταλλίου της Πρώτης Εθνοσυνέλευσης που οργανώθηκε από τους επαναστατημένους Έλληνες στην Επίδαυρο, μετάλλιο το οποίο απονεμήθηκε στα μέλη της Συνέλευσης επί βασιλείας Όθωνα. Περιμετρικά στο εσωτερικό αναγράφονται οι λέξεις «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» και «ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ», καθώς και τα έτη «1822» και «2022», ένα ανθέμιο (το σήμα του ελληνικού νομισματοκοπείου) και το μονόγραμμα του καλλιτέχνη (Γεώργιος Σταματόπουλος). Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 750.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούλιος 2022

Χώρες της ζώνης του ευρώ

Θέμα: Τα 35 χρόνια του προγράμματος Erasmus

Περιγραφή: Το σχέδιο είναι συνδυασμός δύο σημαντικών στοιχείων του προγράμματος Erasmus: ο διανοητής που αποτέλεσε την αρχική έμπνευση, ο ίδιος ο Έρασμος, και η αλληγορία της επιρροής που άσκησε στην Ευρώπη. Το πρώτο αποδίδεται με μία από τις πιο γνωστές απεικονίσεις του Εράσμου. Το δεύτερο αποδίδεται με δέσμες ακτινών που διασχίζουν το κέρμα από ένα σημείο σε άλλο και αντιπροσωπεύουν τις πολυάριθμες πνευματικές και ανθρώπινες ανταλλαγές μεταξύ Ευρωπαίων σπουδαστών. Ως αναφορά στην Ευρώπη, ορισμένες από αυτές τις ακτίνες σχηματίζουν επιπλέον άστρα, που προκύπτουν από τη συνέργεια μεταξύ των χωρών. Ο αριθμός 35, για την 35η επέτειο ξεπροβάλλει από τα άστρα αυτά με σύγχρονη γραφιστική τεχνοτροπία. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: ποικίλλει από χώρα σε χώρα

Ημερομηνία έκδοσης: 1 Ιουλίου 2022

Λιθουανία

Θέμα: 100 χρόνια καλαθοσφαίρισης στη Λιθουανία

Περιγραφή: Το σχέδιο προβάλλει το περίγραμμα του χάρτη της Λιθουανίας ως γήπεδο καλαθοσφαίρισης στο κέντρο, γεγονός που σηματοδοτεί ότι η καλαθοσφαίριση παίζεται στη Λιθουανία ήδη εδώ και 100 χρόνια. Στο κέρμα επίσης εμφανίζονται, περιμετρικά γύρω από το κέντρο, οι ενδείξεις «LIETUVA» (Λιθουανία), «1922-2022» και το λογότυπο του νομισματοκοπείου της Λιθουανίας, που είναι ο κατασκευαστής. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 750.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Β΄ εξάμηνο του 2022

Φινλανδία

Θέμα: 100 χρόνια εθνικού μπαλέτου της Φινλανδίας

Περιγραφή: Το σχέδιο αναπαριστά τις γεμάτες δύναμη και ελευθερία κινήσεις ενός χορευτή που καλύπτεται με ένα ελαφρύ αέρινο ύφασμα, το οποίο τονίζει την ομορφιά και τη ρευστότητα της πόζας του. Φέρει επίσης το έτος έκδοσης «2022» και στην κορυφή την ένδειξη της χώρας έκδοσης «FI» καθώς και το σήμα του νομισματοκοπείου. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 400.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Άνοιξη 2022

Βέλγιο

Θέμα: Ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης σε αναγνώριση της εξαιρετικής αφοσίωσης που επέδειξε κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19

Περιγραφή: Στο εσωτερικό του σχεδίου απεικονίζεται το υγειονομικό προσωπικό. Στα αριστερά μπορείτε να βρείτε την επιγραφή «Danke — Merci — Dank u» μαζί με διάφορα εικονογράμματα που αναφέρονται στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Από πάνω προς τα κάτω απεικονίζονται ένας σταυρός, ένα στηθοσκόπιο, μια καρδιά, μια σύριγγα, ένα αναπηρικό αμαξίδιο και ένα χημικό μείγμα. Στο δεξιό άκρο βρίσκονται τα αρχικά του σχεδιαστή Luc Luycx. Δεδομένου ότι η κοπή των κερμάτων θα πραγματοποιηθεί από το Βασιλικό Νομισματοκοπείο των Κάτω Χωρών, στο κάτω μέρος εμφανίζονται το σήμα του νομισματοκοπείου της Ουτρέχτης, το κηρύκειο του Ερμή, τα διακριτικά του διευθυντή του βελγικού νομισματοκοπείου, ο θυρεός του δήμου Herzele καθώς και η ένδειξη της χώρας έκδοσης «BE» και το έτος έκδοσης 2022. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 2.000.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Άνοιξη 2022

Μάλτα

Θέμα: ΟΥΝΕΣΚΟ: Υπόγειο του Χαλ Σαφλιένι

Περιγραφή: Το σχέδιο αναπαριστά λεπτομέρεια του προϊστορικού χώρου. Πάνω αριστερά αναγράφεται το όνομα της χώρας έκδοσης «MALTA» και από κάτω το έτος έκδοσης «2022». Στο κάτω μέρος υπάρχει η επιγραφή «ĦAL – SAFLIENI HYPOGEUM» και από κάτω η επιγραφή «4000 – 2500 π.Χ.». Κάτω δεξιά αναγράφονται τα αρχικά του δημιουργού του σχεδίου Noel Galea Bason «NGB». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 192.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάιος 2022

Λετονία

Θέμα: 100ή επέτειος της λετονικής τράπεζας Latvijas Banka — χρηματοοικονομικός γραμματισμός

Περιγραφή: Ο χρηματοοικονομικός γραμματισμός συνίσταται στη σημαντική ικανότητα κατανόησης και αποτελεσματικής χρήσης διαφόρων χρηματοοικονομικών δεξιοτήτων, που περιλαμβάνουν την προσωπική οικονομική διαχείριση, την κατάρτιση προϋπολογισμού και τις επενδύσεις. Ο χρηματοοικονομικός γραμματισμός αποτελεί το θεμέλιο της σχέσης μας με τα χρήματα και είναι ένα ταξίδι διά βίου μάθησης. Το σχέδιο παρουσιάζει ένα δέντρο, που συμβολίζει τη σημασία του χρηματοοικονομικού γραμματισμού και των σχετικών γνώσεων. Στο κάτω μέρος αναγράφεται το έτος έκδοσης «2022» και από κάτω η ονομασία της χώρας έκδοσης «LATVIJA». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 415.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Απρίλιος-Μάιος 2022

Λουξεμβούργο

Θέμα: 10η επέτειος του γάμου του Διαδόχου Μεγάλου Δούκα Γουλιέλμου και της Διαδόχου Μεγάλης Δούκισσας Στεφανίας

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει τις προτομές του Διαδόχου Μεγάλου Δούκα Γουλιέλμου και της Διαδόχου Μεγάλης Δούκισσας Στεφανίας. Κοντά στις προτομές, απεικονίζονται σε ημικυκλική διάταξη τα αντίστοιχα ονόματα. Αριστερά από τη χρονολογία 2022 εμφανίζονται δύο βέρες. Στο κάτω μέρος του σχεδίου, απεικονίζεται η λέξη «LËTZEBUERG» που δηλώνει τη χώρα έκδοσης, καθώς και η ημερομηνία του γάμου «20.Oktober 2012». Το μονόγραμμα (γράμμα «H» με στέμμα) αναπαριστά τον Μεγάλο Δούκα Ερρίκο. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 500.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Απρίλιος 2022

Εσθονία

Θέμα: 150 χρόνια από την ίδρυση της Εταιρείας της Εσθονικής Λογοτεχνίας (Society of Estonian Literati)

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει τις σελίδες ενός βιβλίου και την άκρη μιας πένας από φτερό. Στο επάνω μέρος, σε ημικυκλική διάταξη, υπάρχει η επιγραφή «EESTI KIRJAMEESTE SELTS» και το έτος έκδοσης «2022». Η επιγραφή στις σελίδες του βιβλίου φέρει την ένδειξη «KUI ME EI SAA SUUREKS RAHVAARVULT, PEAME SAAMA SUUREKS VAIMULT», που σημαίνει «Εάν δεν μπορούμε να είμαστε μεγάλο έθνος σε πληθυσμό, πρέπει να είμαστε σπουδαίοι στο πνεύμα». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1.000.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Α΄ τρίμηνο του 2022

Ισπανία

Θέμα: 500 χρόνια από τον πρώτο περίπλου της Γης

Περιγραφή: Η αποστολή ξεκίνησε στη Σεβίλλη το 1519 και τελείωσε το 1522 μετά την ολοκλήρωση του πρώτου περίπλου της Γης. Το σχέδιο απεικονίζει δύο εικόνες, στη μία φαίνεται η υδρόγειος στο φόντο και στην άλλη ένα πορτρέτο του Juan Sebastián Elcano. Στο κάτω μέρος του πορτρέτου και με κεφαλαία γράμματα εμφανίζονται οι λεζάντες «JUAN SEBASTIÁN ELCANO» και «PRIMUS CIRCUMDEDISTI ME» (εσύ πρώτος έκαμες τον γύρο μου), και στον ώμο του πορτρέτου αναγράφονται το πρώτο και το τελευταίο έτος του περίπλου (1519-1522). Στη δεξιά πλευρά και με κεφαλαία γράμματα αναγράφονται η χώρα έκδοσης «ESPAÑA» και το έτος κοπής «2022». Στην αριστερή πλευρά αναγράφεται το σήμα του νομισματοκοπείου. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1.000.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Α΄ τρίμηνο του 2022

Ισπανία

Θέμα: ΟΥΝΕΣΚΟ: Εθνικό πάρκο Garajonay

Περιγραφή: Το εθνικό πάρκο Garajonay που βρίσκεται στο κέντρο του νησιού Λα Γομέρα, στο αρχιπέλαγος των Καναρίων Νήσων, καταχωρίστηκε στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς ως εξαιρετικό και καλά διατηρημένο παράδειγμα laurisilva (δαφνοδάσος) και αποτελεί ένα εξαιρετικό οικοσύστημα με ζωντανά απομεινάρια των παλαιών τροπικών δασών και θερμών εύκρατων δασών που καταλάμβαναν μεγάλο μέρος της Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής κατά τη διάρκεια της Τριτογενούς περιόδου. Το κέρμα απεικονίζει μια εικόνα του βράχου «Roque de Agando» και μια λεπτομέρεια από το δαφνοδάσος. Στο επάνω δεξιό μέρος και με κεφαλαία γράμματα αναγράφεται η λέξη «ESPAÑA» και το έτος κοπής «2022». Στο επάνω μέρος στη δεξιά πλευρά αναγράφεται το σήμα του νομισματοκοπείου. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1.000.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Α΄ τρίμηνο του 2022

Πορτογαλία

Θέμα: 100ή επέτειος από την πρώτη αεροπορική διάσχιση του Νοτίου Ατλαντικού Ωκεανού, η οποία πραγματοποιήθηκε το 1922 από τους Gago Coutinho και Sacadura Cabral

Περιγραφή: Η εν λόγω διάσχιση επιτεύχθηκε με τη χρήση εσωτερικών μόνο μέσων αεροναυτιλίας: με έναν τροποποιημένο εξάντα και έναν διορθωτή πορείας. Στο σχέδιο απεικονίζεται ένα από τα τρία διπλάνα τύπου Fairey III που χρησιμοποιήθηκαν για την εκτέλεση της πτήσης μεταξύ Λισαβόνας και Ρίο Ντε Τζανέιρο. Η επιγραφή στην άκρη γράφει «TRAVESSIA DO ATLÂNTICO SUL» (διάσχιση του Νότιου Ατλαντικού). Κάτω από το διπλάνο, υπάρχει η ένδειξη «PORTUGAL 1922-2022». Το σήμα του νομισματοκοπείου θα είναι «CASA DA MOEDA», το πορτογαλικό όνομα του νομισματοκοπείου. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1.000.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάρτιος 2022

Πόλη του Βατικανού

Θέμα: 125η επέτειος της γέννησης του Πάπα Παύλου ΣΤ΄

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει ένα πορτρέτο του Πάπα. Στο επάνω αριστερό μέρος, σε ημικυκλική διάταξη, αναγράφεται η επιγραφή «CITTÀ DEL VATICANO» και στο πάνω δεξιό μέρος αναγράφεται η επιγραφή «PAPA PAOLO VI». Στα αριστερά του πορτρέτου αναγράφονται τα έτη «1897» και «2022» και κάτω από αυτά υπάρχει το σήμα του νομισματοκοπείου «R». Στην κάτω δεξιά πλευρά αναγράφεται το όνομα του καλλιτέχνη «D.LONGO». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 84.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάρτιος 2022

Γαλλία

Θέμα: 90ή επέτειος από τη γέννηση του προέδρου Ζακ Σιράκ

Περιγραφή: Ο Ζακ Σιράκ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας για δύο θητείες, ήταν σημαντικός αρχιτέκτονας του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Κατείχε τη θέση του προέδρου κατά την εισαγωγή του ευρώ το 2002, του οποίου γιορτάζουμε την 20ή επέτειο στις αρχές του τρέχοντος έτους. Το σχέδιο απεικονίζει τον πρόεδρο Ζακ Σιράκ σε προφίλ με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Περιβάλλεται από διάφορα σύμβολα που αντιπροσωπεύουν την κληρονομιά του: ένα σύμβολο του ευρώ, ως ένδειξη, αφενός, της συμμετοχής του στην εισαγωγή του ευρώ και, αφετέρου, του ευρωπαϊκού πνεύματός του, και μία γαλλική σημαία η οποία αναπαρίσταται με εραλδικά χρώματα και φέρει την επιγραφή «RF» ως αναφορά στην προεδρία του. Το όνομά του και τα έτη γέννησης και θανάτου του αναγράφονται στο εσωτερικό του συμβόλου του ευρώ. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης το σήμα του νομισματοκοπείου καθώς και το έτος. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 9.000.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2022

Ιταλία

Θέμα: 30ή επέτειος του θανάτου των Giovanni Falcone και Paolo Borsellino

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει στο κέντρο τις προσωπογραφίες των δύο Ιταλών δικαστών Giovanni Falcone και Paolo Borsellino, εμπνευσμένες από φωτογραφία του Tony Gentile. Στο επάνω μέρος εμφαίνονται η επιγραφή σε σχήμα τόξου «FALCONE – BORSELLINO», από κάτω οι ημερομηνίες «1992 2022» και ανάμεσα στις δύο ημερομηνίες το ακρωνύμιο της Ιταλικής Δημοκρατίας «RI»· στα δεξιά αναγράφεται το μονόγραμμα «R», αναγνωριστικό του νομισματοκοπείου της Ρώμης· στα αριστερά αναγράφονται τα αρχικά «VdS» του σχεδιαστή Valerio de Seta. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 3.000.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2022

Ιταλία

Θέμα: 170ή επέτειος από την ίδρυση της Ιταλικής Κρατικής Αστυνομίας

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει δύο αστυνομικούς της «Polizia di Stato» (Ιταλική Κρατική Αστυνομία), μια γυναίκα και έναν άνδρα που στέκονται μπροστά από ένα αστυνομικό όχημα. Στο επάνω μέρος εμφαίνεται η επιγραφή σε σχήμα τόξου «POLIZIA DI STATO· στα δεξιά αναγράφεται το ακρωνύμιο της Ιταλικής Δημοκρατίας «RI»· το μονόγραμμα «R», αναγνωριστικό του νομισματοκοπείου της Ρώμης, τα αρχικά «AM» της σχεδιάστριας Annalisa Masini και οι ημερομηνίες «1852 - 2022» εμφαίνονται στα αριστερά, στο κέντρο και στα δεξιά αντιστοίχως. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 3.000.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2022

Γερμανία

Θέμα: Σειρά «Bundesländer» (ομόσπονδα κρατίδια) – Θουριγγία

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει το κάστρο του Wartburg, το πρώτο γερμανικό κάστρο που καταχωρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Στο εσωτερικό κάτω μέρος εμφαίνονται επίσης η ονομασία «THÜRINGEN» και ο κωδικός της χώρας έκδοσης «D», στα δεξιά το διακριτικό σήμα του αντίστοιχου νομισματοκοπείου («A», «D», «F», «G» ή «J») καθώς και τα διακριτικά του χαράκτη και στα αριστερά το έτος «2022». Ο καλλιτέχνης είναι ο Olaf Stoy (Rabenau). Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 30.000.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: 25 Ιανουαρίου 2022

Λουξεμβούργο

Θέμα: Η 50ή επέτειος της νομικής προστασίας της σημαίας του Λουξεμβούργου

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει στην αριστερή πλευρά την προτομή του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου και στη δεξιά πλευρά την τρίχρωμη σημαία του Λουξεμβούργου. Το έτος «1972» εμφαίνεται πάνω από τη σημαία και το έτος έκδοσης «2022» απεικονίζεται από κάτω. Στο κάτω μέρος, στο κέντρο, αναγράφεται το όνομα της χώρας έκδοσης «LËTZEBUERG». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 500.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2022

Σλοβενία

Θέμα: Η 150ή επέτειος από τη γέννηση του αρχιτέκτονα Jože Plečnik

Περιγραφή: : Το σχέδιο απεικονίζει λεπτομέρεια από το μεγάλο παράθυρο του αναγνωστηρίου της εθνικής και πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης μπροστά από το οποίο υπάρχει ένας κίονας. Συμπληρώνεται με σύνθεση που αποτελείται από τα γράμματα A R H. P L E Č N I K, τα οποία ενσωματώνονται στο παράθυρο σε συγκεκριμένη σειρά και μπορούν μεταφορικά να διαβαστούν ως η υπογραφή του αρχιτέκτονα, η οποία πράγματι εμφανίζεται στο έργο του. Τα γράμματα εισάγονται σε ανοίγματα του παραθύρου που έχουν χαραχθεί πιο βαθιά και μπορούν να γίνουν αντιληπτά (στη γλώσσα του αρχιτέκτονα Plečnik) ως αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις στον χώρο, ως έμφαση που εισάγεται στην πρόσοψη ή ως γεωμετρικώς σχεδιασμένα αντικείμενα. Ολόκληρη η σύνθεση παρουσιάζει μια ιδέα του χώρου που αντικατοπτρίζει τον πλούτο των ιδεών του αρχιτέκτονα. Διαρθρώνεται γύρω από τον κύριο κίονα, του οποίου ο ρόλος είναι να οριοθετήσει τον χώρο του κέρματος και να καθορίσει τη σχέση μέσα–έξω ή μπροστά–πίσω, ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του Plečnik κατά τον σχεδιασμό του χώρου. Με τον τρόπο αυτό, η σύνθεση καθίσταται μινιατούρα χώρου, χώρος μέσα στον χώρο, πολυεπίπεδη και μυστικιστική. Στο κάτω μέρος υπάρχει η επιγραφή «JOŽE PLEČNIK». Στα αριστερά και κάθετα το έτος «1872». Στα δεξιά και κάθετα η χώρα έκδοσης «SLOVENIJA» και από κάτω το έτος έκδοσης «2022». Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.

Ποσότητα: 1.000.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2022