Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Herdenkingsmunten van €2 - 2022

De beschrijvingen op deze pagina zijn gebaseerd op het Publicatieblad van de Europese Unie en kunnen daarom enigszins afwijken van ander materiaal op deze website.

Andorra

Onderwerp: de legende van Karel de Grote

Ontwerp: volgens de legende stichtte keizer Karel de Grote Andorra in het jaar 805 en gaf hij de inwoners hun eigen wettelijke status. Het ontwerp toont deze legende, die diepe wortels heeft in de geschiedenis en cultuur van Andorra, met op de achtergrond een berg- en rivierlandschap dat symbool staat voor het natuurschoon van het land, met daarboven de naam van het land van uitgifte “ANDORRA”. Op de voorgrond staat een gedeeltelijke reproductie van het bekende portret van Karel de Grote van de hand van kunstenaar Albrecht Dürer, met daarnaast het jaar van uitgifte “2022”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 70.000 munten

Datum van uitgifte: vierde kwartaal van 2022

Andorra

Onderwerp: 10-jarig bestaan van de monetaire overeenkomst tussen Andorra en de Europese Unie

Ontwerp: de verschillende vormen en groottes van de puzzelstukjes op het onderste deel van het ontwerp symboliseren het Vorstendom Andorra en de landen die tot de Europese Unie behoren. Dat ze allemaal deel uitmaken van het euro-universum wordt op het bovenste deel van het ontwerp verbeeld door de sterren die het symbool van de gemeenschappelijke Europese munt omringen. Rechts van de sterren staan de naam van het land van uitgifte “ANDORRA” en de jaren van de herdenking “2012” en “2022”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 70.000 munten

Datum van uitgifte: vierde kwartaal van 2022

Litouwen

Onderwerp: Litouwse etnografische regio’s – Suvalkija

Ontwerp: de afbeelding toont een stier op een wapenschild dat aan weerskanten is versierd met zilveren boomtakken met eikels. De takken zijn onderaan met elkaar verbonden door een zilveren lint met het opschrift “VIENYBĖ TEŽYDI” (laat eenheid bloeien). Eikentakken symboliseren de rijke geschiedenis van de regio, die teruggaat tot de heidense periode van de Litouwse staat. Vroeger stond deze regio bekend om de vele stieren. Het ontwerp is bovenaan omgeven door de inscriptie “LIETUVA” (Litouwen) en het jaar van uitgifte “2022”. Onderaan staat de inscriptie “SUVALKIJA” en het muntteken van de Litouwse munt. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 500.000 munten

Datum van uitgifte: vierde kwartaal 2022

Estland

Onderwerp: Oekraïne en de vrijheid

Ontwerp: de afbeelding toont het silhouet van een vrouw die een vogel in haar hand houdt, met een korenaar. Links bovenaan staat de tekst "SLAVA UKRAINI” en links onderaan de naam van het land, "EESTI", en het jaar van uitgifte, "2022". Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 2.000.000 munten

Datum van uitgifte: vierde kwartaal 2022

Finland

Onderwerp: klimaatonderzoek in Finland

Ontwerp: het thema van de munt is gestileerd baardmos, dat met zijn wortelachtige structuur staat afgedrukt op het middengedeelte van de munt. Langs de buitenzijde van het middengedeelte staat tweemaal het randschrift “KLIMAATONDERZOEK”, links in het Fins en rechts in het Zweeds. Onderaan het middengedeelte is het bijschrift “2022 FI” aangebracht. Bovenaan het middengedeelte staat het muntteken van de munt van Finland. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 400.000 munten

Datum van uitgifte: najaar 2022

 Malta

Onderwerp: 22-jarig bestaan van resolutie 1325 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over vrouwen, vrede en veiligheid

Ontwerp: op de munt zijn drie vrouwelijke gezichten afgebeeld. Vanaf linksboven met de klok mee staan de inscripties

“WOMEN”, “PEACE”, “SECURITY”, het jaar van uitgifte “2022” en de naam van het land van uitgifte “MALTA”. In het midden onder de gezichten zijn de bijschriften “UNSCR” en “1325” aangebracht. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 65.000 munten

Datum van uitgifte: oktober 2022

San Marino

Onderwerp: 530e sterfdag van Piero della Francesca

Ontwerp: centraal staat het profiel van Federico da Montefeltro, een verwijzing naar het tweeluik met de hertog van Urbino en zijn vrouw door Piero della Francesca, dat in het Uffizi (Florence) wordt bewaard. Links in een halve cirkel staat het opschrift “SAN MARINO”. Rechts in een halve cirkel staan het opschrift “PIERO della FRANCESCA”, de jaren 1492 en 2022, de letter R (het muntteken van het munthuis van Rome) en de initialen van de ontwerpster Claudia Momoni, “C.M.”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 55.000 munten

Datum van uitgifte: oktober 2022

San Marino

Onderwerp: tweehonderdste sterfdag van Antonio Canova

Ontwerp: de godin Hebe staat centraal afgebeeld in de binnenste ring, naar een werk van Antonio Canova dat in de kunstgalerij van het museum van San Domenico in Forlì hangt. Rond de godin staan de opschriften “CANOVA” en “SAN MARINO”. Links van haar staan het jaartal “1822” en de initialen van de ontwerper Antonio Vecchio. Rechts staan het jaar van uitgifte, “2022”, en de letter R, het muntteken van het munthuis van Rome. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 55.000 munten

Datum van uitgifte: oktober 2022

Slowakije

Onderwerp: 300e verjaardag van de bouw van de eerste atmosferische stoommachine voor het oppompen van mijnwater op het Europese vasteland

Ontwerp: het ontwerp toont een atmosferische stoommachine voor het oppompen van mijnwater, die in 1722 in de mijnstad Nová Baňa werd gebouwd als eerste in haar soort op het Europese vasteland. De machine werd ontworpen en gebouwd door de Engelse ingenieur Isaac Potter, wiens facsimilehandtekening zijdelings, op twee regels, linksonder op de afbeelding staat. Rechts van de machine staan, wederom zijdelings, de naam van het land van uitgifte “SLOVENSKO” en rechts daarvan de jaartallen “1722” en “2022”, gescheiden door een punt in het midden. Aan de linkerkant van het binnenste gedeelte van de munt bevindt zich het muntteken van de munt van Kremnica (Mincovňa Kremnica), bestaande uit de letters “MK” tussen twee muntstempels, met daaronder de gestileerde initialen van de ontwerper van de nationale zijde, Peter Valach. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 1.000.000 munten

Datum van uitgifte: oktober 2022

Monaco

Onderwerp: herdenking van de 100e sterfdag van prins Albert I

Ontwerp: op de munt is een portret van Albert I weergegeven. Links staat de naam van het land van uitgifte “MONACO”, en rechts het jaar van uitgifte “2022”. Onderaan staat de inscriptie “ALBERT Ier”, gevolgd door de jaren “1848-1922”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 15.000 munten

Datum van uitgifte: september 2022

Frankrijk

Onderwerp: Olympische Spelen 2024

Ontwerp: honderd jaar na de Olympische Spelen van 1924 organiseert Frankrijk opnieuw de zomerspelen in Parijs, een gebeurtenis met een internationale uitstraling die geleidelijk steeds sterker wordt in de jaren voorafgaand aan het evenement. Monnaie de Paris wil de aanloop naar de Olympische Spelen vieren en geeft daarom in 2022, 2023 en 2024 een herdenkingsmunt van twee euro uit . Die heeft een originele zijde ter ere van de Spelen, met het erfgoed van Frankrijk en Parijs als inspiratie. Het ontwerp toont het genie, een nationaal figuur en icoon van de Franse numismatiek. De gevleugelde figuur wordt afgebeeld als een atleet die op een “klassieke” manier discuswerpen oefent, als verwijzing naar de Olympische Spelen in de klassieke oudheid. Zijn silhouet versmelt met de Arc de Triomphe, een essentieel element van het Parijse erfgoed. Samen met dit monument, dat de overwinning symboliseert, vormt het silhouet de as van de munt. Op de achtergrond wordt een atletiekbaan afgebeeld met rechts het embleem van Parijs 2024. Het jaar van uitgifte, de vermelding “RF” en de munttekens staan onder de boog en aan de voet van de Arc. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 260.000 munten

Datum van uitgifte: september 2022

Vaticaanstad

Onderwerp: 25e sterfdag van Moeder Teresa van Calcutta

Ontwerp: de afbeelding toont Moeder Teresa met een kind. Bovenaan staat in een halve cirkel de inscriptie “MADRE TERESA DI CALCUTTA” en onderaan staat de naam van het land van uitgifte “CITTÀ DEL VATICANO”. Rechts van de beeltenis bevindt zicht het muntteken “R” en daaronder staan de jaartallen “1997” en “2022”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 84.000 munten

Datum van uitgifte: september 2022

Griekenland

Onderwerp: 200-jarig bestaan van de Griekse grondwet

Ontwerp: op de afbeelding staat de tempel van Asclepius in Epidaurus, met het standbeeld van de god in het midden. Het thema komt overeen met de achterkant van een herdenkingsmedaille van de eerste Nationale Vergadering van de opstandige Grieken te Epidaurus, die tijdens het bewind van koning Otho aan de parlementsleden werd uitgereikt. Langs de binnenrand staan de woorden “HELLEENSE REPUBLIEK” en “DE EERSTE GRIEKSE GRONDWET”, alsook de jaartallen “1822” en “2022”, een palmet (het muntteken van de Griekse munt) en het monogram van de ontwerper (George Stamatopoulos). Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 750.000 munten

Datum van uitgifte: juli 2022

De landen van het eurogebied

Onderwerp: 35 jaar Erasmus-programma

Ontwerp: een combinatie van twee belangrijke elementen van het Erasmus-programma: de geestelijk vader, Erasmus zelf, en een allegorie van zijn invloed op Europa. Voor het eerste element staat een van de bekendste afbeeldingen van Erasmus symbool. Het tweede wordt gesymboliseerd door bakens die stralen naar elkaar zenden die als een netwerk over de munt liggen. Daarmee worden de talrijke intellectuele en menselijke uitwisselingen tussen de Europese studenten verbeeld. Sommige verbindingen vormen sterren, voortkomend uit de synergie tussen landen, als verwijzing naar Europa. Het getal 35, als weergave voor het 35-jarige bestaan van het Erasmus-programma, komt in een hedendaagse grafische stijl uit de sterren naar voren. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: verschilt per land

Datum van uitgifte: 1 juli 2022

Litouwen

Onderwerp: 100 jaar basketbal in Litouwen

Ontwerp: centraal staat de kaart van Litouwen als basketbalveld, waarmee wordt aangegeven dat in Litouwen al 100 jaar basketbal wordt gespeeld. Rondom het midden van de munt staan de inscripties “LIETUVA” (Litouwen), “1922-2022” en het logo van de Litouwse munt, die de munt heeft geslagen. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 750.000 munten

Datum van uitgifte: tweede kwartaal 2022

Finland

Onderwerp: 100-jarig jubileum van het Fins nationaal ballet

Ontwerp: de afbeelding toont de krachtige en vrije bewegingen van een dansende figuur gehuld in een licht, golvend gewaad dat de schoonheid en souplesse van de pose accentueert. Het ontwerp bevat ook het jaar van uitgifte “2022” en, bovenaan, de aanduiding van het land van uitgifte “FI” en het muntteken. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 400.000 munten

Datum van uitgifte: voorjaar 2022

België

Onderwerp: de zorgsector, ter erkenning van de uitzonderlijke toewijding tijdens de coronapandemie

Ontwerp: centraal in het midden van de munt staat het zorgpersoneel. Links daarvan bevindt zich de inscriptie “Danke – Merci – Dank u”, met ernaast diverse pictogrammen die verwijzen naar de zorgsector. Van boven naar beneden zijn een kruis, een stethoscoop, een hart, een injectiespuit, een rolstoel en een chemisch mengsel afgebeeld. Helemaal rechts staan de initialen van de ontwerper Luc Luycx. Aangezien de Koninklijke Nederlandse Munt de munt slaat, bevindt zich onderaan het muntteken van Utrecht, een mercuriusstaf, samen met het Belgische muntmeesterteken, het wapenschild van de gemeente Herzele, alsook de landcode BE en het jaartal 2022. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 2.000.000 munten

Datum van uitgifte: voorjaar 2022

Malta

Onderwerp: Unesco: Ħal Saflieni Hypogeum

Ontwerp: de afbeelding toont een detail van deze prehistorische site. Links bovenaan staat de naam van het land van uitgifte “MALTA”, met daaronder het jaar van uitgifte “2022”. Onderaan staat de inscriptie “ĦAL-SAFLIENI HYPOGEUM”, met daaronder “4 000-2 500 BC”. Rechts onderaan bevinden zich de initialen “NGB” van de ontwerper, Noel Galea Bason. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 192.000 munten

Datum van uitgifte: mei 2022

Letland

Onderwerp: 100-jarig bestaan van Latvijas Banka – financiële geletterdheid

Ontwerp: financiële geletterdheid is het belangrijke vermogen om diverse financiële vaardigheden te begrijpen en doeltreffend aan te wenden, waaronder persoonlijk financieel beheer, begroten en investeren. Financiële geletterdheid vormt de basis van onze relatie met geld en is een levenslang leerproces. Het ontwerp toont een boom die symbool staat voor het belang van financiële geletterdheid en de kennis daarover. Onderaan staat het jaar van uitgifte “2022”, met daaronder de naam van het land van uitgifte “LATVIJA”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 415.000 munten

Datum van uitgifte: april - mei 2022

Luxemburg

Onderwerp: 10e trouwdag van erfgroothertog Guillaume en erfgroothertogin Stéphanie

Ontwerp: op de munt zijn de beeltenissen van erfgroothertog Guillaume en erfgroothertogin Stéphanie weergegeven. Daarboven staan hun namen in een halve cirkel. Links van het jaar 2022 zijn twee trouwringen afgebeeld. Onderaan het ontwerp staat het woord “LËTZEBUERG”, waarmee het land van uitgifte wordt aangeduid, alsook de huwelijksdatum “20. Oktober 2012”. Het monogram (de letter ‘H’ met een kroon) staat voor groothertog Henri. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 500.000 munten

Datum van uitgifte: april 2022

Estland

Onderwerp: 150-jarig bestaan van de Vereniging van Estse Letterkundigen

Ontwerp: de munt toont de bladzijden van een boek en de punt van een ganzenveer. Bovenaan staat in een halve cirkel de inscriptie “EESTI KIRJAMEESTE SELTS”, met daarnaast het jaar van uitgifte “2022”. De woorden op de bladzijden van het boek luiden als volgt: “KUI ME EI SAA SUUREKS RAHVAARVULT, PEAME SAAMA SUUREKS VAIMULT”, oftewel “Als we in aantal geen groot volk kunnen zijn, moeten we groot van geest zijn”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 1.000.000 munten

Datum van uitgifte: eerste kwartaal van 2022

Spanje

Onderwerp: 500e verjaardag van de eerste zeereis rond de wereld

Ontwerp: de expeditie begon in 1519 in Sevilla en eindigde daar in 1522 na de eerste zeereis rond de wereld. Het ontwerp bestaat uit twee afbeeldingen, namelijk de wereldbol op de achtergrond en een portret van Juan Sebastián Elcano. Onder het portret staan in hoofdletters de bijschriften “JUAN SEBASTIÁN ELCANO” en “PRIMUS CIRCUMDEDISTI ME” (eerste die om mij heen is gevaren), en op de schouder van het portret zijn de jaartallen van het begin en einde van de reis weergegeven (1519-1522). Aan de rechterzijde staat in hoofdletters het land van uitgifte “ESPAÑA”, met daarnaast het jaar van uitgifte “2022”. Aan de linkerzijde staat het muntteken. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 1.000.000 munten

Datum van uitgifte: eerste kwartaal van 2022

Spanje

Onderwerp: Unesco: Garajonay National Park

Ontwerp: het nationaal park Garajonay ligt midden op het eiland La Gomera, in de Canarische archipel, en staat op de werelderfgoedlijst omdat het een uitstekend, goed in stand gehouden voorbeeld is van een laurierbos (laurisilva), een uniek ecosysteem en een levend overblijfsel van de oude regenwouden en warme gematigde bossen die tijdens het tertiair een groot deel van Europa en Noord-Afrika bedekten. Op de munt zijn de “Roque de Agando” en een detail van het laurierbos te zien. Rechtsboven staat in hoofdletters het land van uitgifte “ESPAÑA”, met daaronder het jaar van uitgifte “2022” en het muntteken. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 1.000.000 munten

Datum van uitgifte: eerste kwartaal van 2022

Portugal

Onderwerp: 100e verjaardag van de eerste oversteek per vliegtuig van de Zuidelijke Atlantische Oceaan, die in 1922 werd volbracht door Gago Coutinho en Sacadura Cabral

Ontwerp: deze oversteek werd volbracht met uitsluitend interne navigatiemiddelen: een aangepaste sextant en een koerscorrector. Het ontwerp toont een van de drie Fairey III-tweedekkers waarmee de vlucht tussen Lissabon en Rio de Janeiro werd uitgevoerd. Langs de rand staat de inscriptie “TRAVESSIA DO ATLÂNTICO SUL” (oversteek van de Zuidelijke Atlantische Oceaan). Onder het vliegtuig staat te lezen “PORTUGAL 1922-2022”. Het muntteken is “CASA DA MOEDA”, de Portugese naam van de munt. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 1.000.000 munten

Datum van uitgifte: maart 2022

Vaticaanstad

Onderwerp: de 125e geboortedag van paus Paulus VI

Ontwerp: de munt toont een beeltenis van de paus. Links bovenaan staat in een halve cirkel de inscriptie “CITTÀ DEL VATICANO” en rechts bovenaan staat de inscriptie “PAPA PAOLO VI”. Links van de beeltenis staan de jaartallen “1897” en “2022” en daaronder bevindt zich het muntteken “R”. Linksonder staat de naam van de ontwerper “D. LONGO”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 84.000 munten

Datum van uitgifte: maart 2022

Frankrijk

Onderwerp: 90e geboortedag van president Jacques Chirac

Ontwerp: Jacques Chirac, president van de Franse Republiek gedurende twee ambtstermijnen, was een belangrijke architect van de Europese eenwording. Hij was president bij de invoering van de euro in 2002, begin dit jaar 20 jaar geleden. Het ontwerp toont een profiel van president Jacques Chirac die in de toekomst blikt. Hij is omgeven door verschillende symbolen die zijn presidentschap kenmerken: een eurologo, als teken van zijn betrokkenheid bij de invoering van de euro en zijn Europese geest, en een Franse vlag, in heraldieke kleuren en versierd met de letters RF. Zijn geboorte- en sterfdatum en zijn naam zijn verwerkt in het eurologo. De munttekens en het uitgiftejaar passen in het ontwerp. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 9.000.000 munten

Datum van uitgifte: januari 2022

Italië

Onderwerp: 30e sterfdag van Giovanni Falcone en Paolo Borsellino

Ontwerp: in het midden de portretten van de twee Italiaanse rechters Giovanni Falcone en Paolo Borsellino, geïnspireerd op een foto van Tony Gentile. Bovenaan het boogvormige opschrift “FALCONE — BORSELLINO”, daaronder de jaartallen “1992” en “2022” met ertussen het acroniem van de Italiaanse Republiek “RI”; rechts “R”, het muntmerk van de Romeinse munt, en links “VdS”, de initialen van de ontwerper Valerio de Seta. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 3.000.000 munten

Datum van uitgifte: januari 2022

Italië

Onderwerp: 170-jarig bestaan van de Italiaanse Nationale Politie

Ontwerp: op de voorgrond twee agenten van de “Polizia di Stato” (Italiaanse nationale politie), een vrouw en een man, met op de achtergrond een politieauto. Boven het boogvormige opschrift “POLIZIA DI STATO”, rechtsboven “RI”, het acroniem van de Italiaanse Republiek, linksonder “R”, het muntmerk van de Romeinse munt, onderaan in het midden de initialen “AM” van ontwerper Annalisa Masini en rechtsonder de jaartallen “1852” en “2022”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 3.000.000 munten

Datum van uitgifte: januari 2022

Duitsland

Onderwerp: de Bundesländer-reeks – Thüringen

Ontwerp: afbeelding van de Wartburg, het eerste Duitse kasteel op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In het binnenste gedeelte onderaan staan ook de naam “THÜRINGEN” en de landencode “D” van het land van uitgifte. Rechts bevinden zich het muntmerk van de desbetreffende munt (“A”, “D”, “F”, “G” of “J”) en het merkteken van de graveur, links het jaar “2022”. Ontwerper: Olaf Stoy (Rabenau). Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 30.000.000 munten

Datum van uitgifte: 25 januari 2022

Luxemburg

Onderwerp: 50 jaar rechtsbescherming van de Luxemburgse vlag

Ontwerp: links de beeltenis van Groothertog Henri en rechts de Luxemburgse driekleur. Boven de vlag het jaartal “1972” en eronder het jaar van uitgifte “2022”. Onderaan in het midden de naam van het land van uitgifte "LËTZEBUERG". Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 500.000 munten

Datum van uitgifte: januari 2022

Slovenië

Feature: de 150e geboortedag van architect Jože Plečnik

Ontwerp: : een detail van het grote venster van de leeszaal van de nationale en universiteitsbibliotheek met een pilaar ervoor. In het venster zijn de letters A R H. P L Č N I K verwerkt, in deze volgorde. Zij zijn een metafoor voor de handtekening van de architect, die hij in zijn eigen werk ook toont. De letters zijn verwerkt in dieperliggende vensteropeningen en kunnen (in de taal van Plečnik) worden opgevat als ruimtelijke architectonische ingrepen, als emfases, verwerkt in façades of als geometrisch ontworpen voorwerpen. De compositie ademt een ruimtelijke sfeer uit die de rijke ideeënwereld van de architect weerspiegelt. De pilaar staat centraal en markeert op die manier de ruimte van het muntstuk, bepaalt als het ware de verhouding tussen buiten en binnen of tussen voorgrond en achtergrond; een thema waar Plečnik bij het ontwerpen van ruimte vaker gebruik van maakt. Op die manier wordt de compositie een ruimtelijke miniatuur, ruimte binnen de ruimte, meerlagig en mystiek. Onderaan staat de inscriptie “JOŽE PLEČNIK”. Links staat verticaal het jaar “1872”, rechts staan eveneens verticaal het land van uitgifte “SLOVENIJA” en het jaar van uitgifte “2022”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 1.000.000 munten

Datum van uitgifte: januari 2022