European Central Bank - eurosystem
Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Herdenkingsmunten van 2 euro – 2022

De beschrijvingen op deze pagina zijn gebaseerd op het Publicatieblad van de Europese Unie en kunnen daarom enigszins afwijken van ander materiaal op deze website.

Frankrijk

Onderwerp: 90e geboortedag van president Jacques Chirac

Ontwerp: Jacques Chirac, president van de Franse Republiek gedurende twee ambtstermijnen, was een belangrijke architect van de Europese eenwording. Hij was president bij de invoering van de euro in 2002, begin dit jaar 20 jaar geleden. Het ontwerp toont een profiel van president Jacques Chirac die in de toekomst blikt. Hij is omgeven door verschillende symbolen die zijn presidentschap kenmerken: een eurologo, als teken van zijn betrokkenheid bij de invoering van de euro en zijn Europese geest, en een Franse vlag, in heraldieke kleuren en versierd met de letters RF. Zijn geboorte- en sterfdatum en zijn naam zijn verwerkt in het eurologo. De munttekens en het uitgiftejaar passen in het ontwerp. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 9.000.000 munten

Datum van uitgifte: januari 2022

Italië

Onderwerp: 30e sterfdag van Giovanni Falcone en Paolo Borsellino

Ontwerp: in het midden de portretten van de twee Italiaanse rechters Giovanni Falcone en Paolo Borsellino, geïnspireerd op een foto van Tony Gentile. Bovenaan het boogvormige opschrift “FALCONE — BORSELLINO”, daaronder de jaartallen “1992” en “2022” met ertussen het acroniem van de Italiaanse Republiek “RI”; rechts “R”, het muntmerk van de Romeinse munt, en links “VdS”, de initialen van de ontwerper Valerio de Seta. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 3.000.000 munten

Datum van uitgifte: januari 2022

Italië

Onderwerp: 170-jarig bestaan van de Italiaanse Nationale Politie

Ontwerp: op de voorgrond twee agenten van de “Polizia di Stato” (Italiaanse nationale politie), een vrouw en een man, met op de achtergrond een politieauto. Boven het boogvormige opschrift “POLIZIA DI STATO”, rechtsboven “RI”, het acroniem van de Italiaanse Republiek, linksonder “R”, het muntmerk van de Romeinse munt, onderaan in het midden de initialen “AM” van ontwerper Annalisa Masini en rechtsonder de jaartallen “1852” en “2022”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 3.000.000 munten

Datum van uitgifte: januari 2022

Duitsland

Onderwerp: de Bundesländer-reeks – Thüringen

Ontwerp: afbeelding van de Wartburg, het eerste Duitse kasteel op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In het binnenste gedeelte onderaan staan ook de naam “THÜRINGEN” en de landencode “D” van het land van uitgifte. Rechts bevinden zich het muntmerk van de desbetreffende munt (“A”, “D”, “F”, “G” of “J”) en het merkteken van de graveur, links het jaar “2022”. Ontwerper: Olaf Stoy (Rabenau). Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 30.000.000 munten

Datum van uitgifte: 25 januari 2022

Luxemburg

Onderwerp: 50 jaar rechtsbescherming van de Luxemburgse vlag

Ontwerp: links de beeltenis van Groothertog Henri en rechts de Luxemburgse driekleur. Boven de vlag het jaartal “1972” en eronder het jaar van uitgifte “2022”. Onderaan in het midden de naam van het land van uitgifte "LËTZEBUERG". Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 500.000 munten

Datum van uitgifte: januari 2022

Slovenië

Onderwerp: de 150e geboortedag van architect Jože Plečnik

Ontwerp: een detail van het grote venster van de leeszaal van de nationale en universiteitsbibliotheek met een pilaar ervoor. In het venster zijn de letters A R H. P L Č N I K verwerkt, in deze volgorde. Zij zijn een metafoor voor de handtekening van de architect, die hij in zijn eigen werk ook toont. De letters zijn verwerkt in dieperliggende vensteropeningen en kunnen (in de taal van Plečnik) worden opgevat als ruimtelijke architectonische ingrepen, als emfases, verwerkt in façades of als geometrisch ontworpen voorwerpen. De compositie ademt een ruimtelijke sfeer uit die de rijke ideeënwereld van de architect weerspiegelt. De pilaar staat centraal en markeert op die manier de ruimte van het muntstuk, bepaalt als het ware de verhouding tussen buiten en binnen of tussen voorgrond en achtergrond; een thema waar Plečnik bij het ontwerpen van ruimte vaker gebruik van maakt. Op die manier wordt de compositie een ruimtelijke miniatuur, ruimte binnen de ruimte, meerlagig en mystiek. Onderaan staat de inscriptie “JOŽE PLEČNIK”. Links staat verticaal het jaar “1872”, rechts staan eveneens verticaal het land van uitgifte “SLOVENIJA” en het jaar van uitgifte “2022”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 1.000.000 munten

Datum van uitgifte: januari 2022