Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Monede comemorative de 2 EUR – seria 2022

Unele descrieri ale monedelor de pe această pagină au fost preluate din Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și, prin urmare, pot fi ușor diferite de alte materiale publicate pe acest website.

Andorra

Obiectul comemorării: Legenda lui Carol cel Mare (Charlemagne)

Descriere: Legenda spune că Principatul Andorra a fost fondat în anul 805 de împăratul Carol cel Mare, care le-a acordat locuitorilor propriul lor statut juridic. Desenul monedei face trimitere la această legendă profund ancorată în istoria și cultura Andorrei și prezintă, pe fundal, un peisaj cu munți și un râu, reprezentând frumoasele priveliști ale principatului, alături de denumirea țării emitente, „ANDORRA”. În prim-plan se disting o reproducere parțială a celebrului portret al împăratului realizat de artistul Albrecht Dürer și anul emiterii, „2022”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 70 000 de monede

Data emiterii: trimestrul IV 2022

Andorra

Obiectul comemorării: 10 ani de la intrarea în vigoare a Acordului monetar dintre Andorra și Uniunea Europeană

Descriere: Diferitele forme și dimensiuni ale pieselor de puzzle reprezentate în partea inferioară a desenului simbolizează Principatul Andorra și țările care aparțin Uniunii Europene. În partea superioară, stelele care înconjoară simbolul monedei europene comune sugerează faptul că toate acestea fac parte din universul euro. Lângă ele figurează denumirea țării emitente, „ANDORRA”, și anii comemorării, „2012” și „2022”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 70 000 de monede

Data emiterii: trimestrul IV 2022

Lituania

Obiectul comemorării: Regiuni etnografice lituaniene - Suvalkija

Descriere: Desenul înfățișează un taur pe un scut ornamentat, de ambele părți, cu ramuri de stejar argintiu cu ghinde. Ramurile sunt unite în partea de jos cu o panglică de argint care poartă inscripția „VIENYBĖ TEŽYDI” (FIE CA UNITATEA SĂ ÎNFLOREASCĂ!). Ramurile de stejar simbolizează istoria bogată a regiunii, care datează din perioada păgână a statului lituanian. În trecut, taurul era cel mai răspândit animal din această regiune. Desenul este înconjurat, în partea de sus, de inscripția „LIETUVA” (LITUANIA) și de anul emiterii, „2022” și, în partea de jos, de inscripția „SUVALKIJA” și de simbolul monetăriei lituaniene. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 500 000 de monede

Data emiterii: trimestrul IV 2022

Estonia

Obiectul comemorării: Ucraina și libertatea

Descriere: Pe monedă este reprezentată silueta unei femei care ține în mână o pasăre, cu un spic de grâu. În partea stângă superioară este gravat textul „SLAVA UKRAINI”. În partea stângă inferioară figurează denumirea țării emitente, „EESTI”, și anul emiterii, „2022”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 2 000 000 de monede

Data emiterii: trimestrul IV 2022

Finlanda

Obiectul comemorării: Cercetarea în domeniul schimbărilor climatice în Finlanda

Descriere: Tema monedei este un lichen fruticulos stilizat, cu structura rădăcinoasă gravată în relief în centrul părții interioare a monedei. De-a lungul marginii interioare a părții centrale se regăsește inscripția „CERCETAREA ÎN DOMENIUL SCHIMBĂRILOR CLIMATICE” scrisă, în partea stângă, în limba finlandeză și, în partea dreaptă, în limba suedeză. În extremitatea inferioară a părții centrale a monedei se află inscripția „2022 FI”, iar în cea superioară, simbolul monetăriei finlandeze. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 400 000 de monede

Data emiterii: toamna anului 2022

 Malta

Obiectul comemorării: 22 de ani de la Rezoluția 1325 a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite privind femeile, pacea și securitatea

Descriere: Desenul prezintă trei chipuri de femei. Dinspre partea stângă sus înspre partea stângă jos figurează inscripțiile „WOMEN”, „PEACE”, „SECURITY”, anul emiterii, „2022”, și denumirea țării emitente, „MALTA”. În centru, sub chipurile respective, se regăsesc inscripțiile „UNSCR” și „1325”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 65 500 de monede

Data emiterii: octombrie 2022

San Marino

Obiectul comemorării: Împlinirea a 530 de ani de la moartea lui Piero della Francesca

Descriere: În centru se află portretul din profil al lui Federico da Montefeltro, un detaliu din tabloul „Dipticul Ducilor de Urbino” de Piero della Francesca, păstrat la Galeria Uffizi (Florența). În partea stângă, în semicerc, figurează inscripția „SAN MARINO”. În partea dreaptă, tot în semicerc, se află inscripția „PIERO DELLA FRANCESCA”, anii „1492” și „2022”, litera „R”, simbolul monetăriei din Roma și inițialele autoarei, Claudia Momoni, „C.M.” Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 55 000 de monede

Data emiterii: octombrie 2022

San Marino

Obiectul comemorării: Împlinirea a 200 de ani de la moartea lui Antonio Canova

Descriere: În centrul cercului interior al monedei este reprezentată Zeița Hebe, detaliu preluat din tabloul lui Antonio Canova, conservat în galeria de artă a Muzeului Civic San Domenico din Forlì. În jurul cercului interior figurează inscripțiile „CANOVA” și „SAN MARINO”. În partea stângă se află anul „1822” și inițialele autorului, Antonio Vecchio, iar în partea dreaptă, anul emiterii, „2022”, și litera „R”, simbolul Monetăriei din Roma. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 55 000 de monede

Data emiterii: octombrie 2022

Slovacia

Obiectul comemorării: Cea de-a 300-a aniversare de la inventarea primului motor cu abur atmosferic pentru drenarea minelor din Europa continentală

Descriere: Pe monedă este gravat un motor cu abur atmosferic pentru drenarea apei din mine, mai exact cel construit în orașul minier Nová Baňa în 1722, primul de acest tip din Europa continentală. Acest motor a fost proiectat și construit de inginerul englez Isaac Potter, a cărui semnătură în facsimil este înscrisă lateral, pe două rânduri, în partea stângă inferioară a desenului. În partea dreaptă a motorului, tot lateral, figurează denumirea țării emitente, „SLOVENSKO”, iar la dreapta sa, anii „1722” și „2022”, separați de un punct median. Lângă marginea stângă a secțiunii interioare a monedei, poziționate unul deasupra celuilalt, se află două elemente constând în simbolul monetăriei din Kremnica (Mincovňa Kremnica), format din inițialele „MK” plasate între două ștanțe, și inițialele stilizate ale celui care a conceput fața națională, Peter Valach. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 000 000 de monede

Data emiterii: octombrie 2022

Principatul Monaco

Obiectul comemorării: Împlinirea a 100 de ani de la moartea Prințului Albert I

Descriere: Desenul prezintă portretul Prințului Albert I. În partea stângă figurează denumirea țării emitente, „MONACO”, iar în partea dreaptă apare anul emiterii, „2022”. În partea de jos este gravată inscripția „ALBERT Ier”, urmată de anii „1848-1922”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 15 000 de monede

Data emiterii: septembrie 2022

Franța

Obiectul comemorării: Jocurile Olimpice 2024

Descriere: La o sută de ani de la Jocurile Olimpice din 1924, Franța găzduiește din nou Jocurile Olimpice de vară, care vor avea loc la Paris în anul 2024, eveniment al cărui ecou internațional se intensifică treptat în cursul anilor care precedă evenimentul. Pentru a marca numărătoarea inversă până la Jocurile Olimpice, Monnaie de Paris dorește să celebreze calea către acest eveniment. Prin urmare, aceasta intenționează să emită în fiecare dintre anii 2022, 2023 și 2024 o monedă comemorativă de 2 EUR cu o față originală care să celebreze Jocurile Olimpice prin intermediul patrimoniului Franței și al Parisului. Desenul reprezintă geniul, figură națională și simbol al numismaticii franceze. Acesta este ilustrat practicând aruncarea discului de o manieră „antică”, făcând trimitere la Jocurile Olimpice din Antichitate. Silueta sa se contopește cu cea a Arcului de Triumf, element-cheie al patrimoniului parizian. Astfel, silueta formează o axă comună cu acest monument emblematic al victoriei. Pe fundal este reprezentată o pistă de atletism, iar în partea dreaptă a acesteia este inserată emblema „Paris 2024”. Sub arcul Turnului Eiffel și în jurul piciorului arcului se regăsesc anul, mențiunea „RF” și simbolul monetăriei. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 260 000 de monede

Data emiterii: septembrie 2022

Cetatea Vaticanului

Obiectul comemorării: 25 de ani de la trecerea în neființă a Maicii Tereza de Calcutta

Descriere: Moneda prezintă un portret al Maicii Tereza alături de un copil. În partea de sus, în semicerc, figurează inscripția „MADRE TERESA DI CALCUTTA”, iar în partea de jos apare denumirea țării emitente, „CITTÀ DEL VATICANO”. În partea dreaptă a portretului se distinge simbolul monetăriei, „R”, iar dedesubt sunt marcați anii „1997” și „2022”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 84 000 de monede

Data emiterii: septembrie 2022

Grecia

Obiectul comemorării: 200 de ani de la prima Constituție elenă

Descriere: Pe monedă este redat templul lui Asclepios din Epidaur, cu statuia acestui zeu în centru. Tema reproduce reversul unei medalii comemorative emise cu ocazia primei Adunări Naționale, organizată de revoluționarii greci la Epidaur, și decernate membrilor Adunării în timpul domniei Regelui Otto. De-a lungul marginii interioare figurează cuvintele „REPUBLICA ELENĂ” și „PRIMA CONSTITUȚIE ELENĂ”, precum și anii „1822” și „2022”, o palmetă (simbolul monetăriei grecești) și monograma artistului (George Stamatopoulos). Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 750 000 de monede

Data emiterii: iulie 2022

Țările zonei euro

Obiectul comemorării: 35 de ani de la instituirea programului Erasmus

Descriere: Desenul combină două elemente majore ale programului Erasmus: inspirația intelectuală inițială, constituită de Erasmus însuși, și alegoria influenței sale în Europa.  Primul element este simbolizat de una dintre cele mai cunoscute reprezentări ale lui Erasmus, iar al doilea, de o rețea de conexiuni între mai multe puncte luminoase, care traversează moneda dintr-o parte în alta, sugerând numeroasele schimburi intelectuale și umane dintre studenții europeni. Ca referință la Europa, unele dintre aceste conexiuni formează alte stele, născute din sinergia dintre țări. Cifra 35, care face trimitere la cea de-a 35-a aniversare a programului, se reliefează printre stele, într-un stil grafic contemporan. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: diferă de la o țară la alta

Data emiterii: 1 iulie 2022

Lituania

Obiectul comemorării: 100 de ani de baschet în Lituania

Descriere: Desenul prezintă în centru conturul hărții Lituaniei, dispusă ca un teren de baschet, care simbolizează faptul că în Lituania se joacă baschet de 100 de ani deja. De asemenea, pe monedă figurează, în semicerc de-a lungul părții centrale, inscripțiile „LIETUVA” (Lituania), „1922-2022” și logoul monetăriei lituaniene, care a produs moneda. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 750 000 de monede

Data emiterii: trimestrul II 2022

Finlanda

Obiectul comemorării: 100 de ani de existență a Baletului Național al Finlandei

Descriere: Moneda redă mișcările vii și libere ale unei balerine acoperite cu un material textil ușor, fluid, care îi accentuează frumusețea și postura mlădioasă. De asemenea, pe monedă este înscris anul emiterii, „2022”, iar în partea de sus figurează codul țării emitente, „FI”, și simbolul monetăriei. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 400 000 de monede

Data emiterii: primăvara anului 2022

Belgia

Obiectul comemorării: Sectorul asistenței medicale, în semn de recunoaștere a angajamentului excepțional din timpul pandemiei de COVID-19

Descriere: Desenul prezintă, în partea centrală a monedei, personalul medical. În partea stângă se află inscripția „Danke – Merci – Dank u”, alături de diferite pictograme care fac trimitere la sectorul asistenței medicale. De sus în jos, sunt gravate o cruce, un stetoscop, o inimă, o seringă, un scaun cu rotile și un amestec de substanțe chimice. În extrema dreaptă sunt inscripționate inițialele autorului, Luc Luycx. Întrucât Monetăria Regală din Țările de Jos va bate monedele, simbolul monetăriei din Utrecht, caduceul zeului Mercur, este prezent în partea de jos, alături de marca directorului monetăriei din Belgia, stema localității Herzele, codul țării, „BE”, și anul emiterii, „2022”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 2 000 000 de monede

Data emiterii: primăvara anului 2022

Malta

Obiectul comemorării: UNESCO: Hipogeul de la Ħal Saflieni

Descriere: Desenul reproduce un detaliu al sitului preistoric. În partea stângă sus figurează denumirea țării emitente, „MALTA”, și, dedesubt, anul emiterii, „2022”. În partea de jos se regăsește inscripția „ĦAL – SAFLIENI HYPOGEUM”, iar dedesubt, inscripția „4 000 – 2 500 BC”. În partea dreaptă jos sunt înscrise inițialele autorului desenului, Noel Galea Bason, „NGB”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 192 000 de monede

Data emiterii: mai 2022

Letonia

Obiectul comemorării: Centenarul Latvijas Banka – alfabetizarea financiară

Descriere: Alfabetizarea financiară este capacitatea importantă de a înțelege și a utiliza cu eficacitate diverse competențe financiare, inclusiv gestionarea finanțelor personale, întocmirea bugetului și investițiile. Alfabetizarea financiară reprezintă fundamentul relației noastre cu banii și este un proces de învățare care se derulează pe tot parcursul vieții. Desenul înfățișează un arbore, simbolizând importanța alfabetizării financiare și a cunoștințelor pe această temă. În partea de jos este înscris anul emiterii, „2022”, iar dedesubt, denumirea țării emitente, „LATVIJA”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 415 000 de monede

Data emiterii: aprilie-mai 2022

Luxemburg

Obiectul comemorării: Cea de-a zecea aniversare a căsătoriei dintre Marele Duce Moștenitor Guillaume și Marea Ducesă Moștenitoare Stéphanie

Descriere: Desenul prezintă efigia Marelui Duce Moștenitor Guillaume și pe cea a Marii Ducese Moștenitoare Stéphanie. Alături de efigii sunt înscrise, în semicerc, numele acestora. La stânga anului „2022” sunt reprezentate două verighete. În partea de jos a desenului figurează cuvântul „LËTZEBUERG”, care desemnează țara emitentă, precum și data căsătoriei, „20.Oktober 2012”. Monograma (litera „H” cu o coroană deasupra) este o reprezentare a Marelui Duce Henri. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 500 000 de monede

Data emiterii: aprilie 2022

Estonia

Obiectul comemorării: Cea de-a 150-a aniversare a fondării Societății literaților estonieni

Descriere: Desenul înfățișează paginile unei cărți și vârful unui stilou-pană. În partea de sus, în semicerc, se află inscripția „EESTI KIRJAMEESTE SELTS” și anul emiterii, „2022”. Inscripția de pe paginile cărții are următorul conținut: „KUI ME EI SAA SUUREKS RAHVAARVULT, PEAME SAAMA SUUREKS VAIMULT”, însemnând „Dacă nu putem fi o națiune mare ca număr, trebuie să fim mari ca spirit”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 000 000 de monede

Data emiterii: trimestrul I 2022

Spania

Obiectul comemorării: Cel de-al cincilea centenar al primului ocol al Pământului

Descriere: Expediția a pornit din Sevilla în anul 1519 și s-a încheiat în 1522, după finalizarea primului ocol al Pământului. Desenul prezintă două imagini: globul pământesc, pe fundal, și un portret al lui Juan Sebastián Elcano. În partea de jos a portretului, sunt gravate, cu majuscule, legendele „JUAN SEBASTIÁN ELCANO” și „PRIMUS CIRCUMDEDISTI ME” (Primul care a făcut înconjurul lumii), iar pe umărul personajului, data la care a început și data la care s-a încheiat circumnavigarea (1519-1522). În partea dreaptă, figurează, cu majuscule, denumirea țării emitente, „ESPAÑA”, și anul baterii monedei, „2022”. În partea stângă se află simbolul monetăriei. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 000 000 de monede

Data emiterii: trimestrul I 2022

Spania

Obiectul comemorării: UNESCO: Parcul Național Garajonay

Descriere: Parcul Național Garajonay, situat în mijlocul Insulei La Gomera, în arhipelagul Insulelor Canare, a fost înscris pe lista siturilor care fac parte din patrimoniul mondial, fiind un exemplu remarcabil și bine conservat de laurisilva (pădure de dafini), un ecosistem excepțional, rămășiță vie a vechilor păduri tropicale și păduri temperate calde care au ocupat o mare parte din Europa și Africa de Nord în era terțiară. Moneda prezintă o imagine a „Roque de Agando” și un detaliu al „pădurii de laurisilva”. În partea dreaptă, figurează, cu majuscule, denumirea țării emitente, „ESPAÑA”, și anul emiterii, „2022”. În partea dreaptă superioară se află simbolul monetăriei. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 000 000 de monede

Data emiterii: trimestrul I 2022

Portugalia

Obiectul comemorării: Cea de-a 100-a aniversare a traversării Oceanului Atlantic de Sud pe calea aerului, realizată în 1922 de Gago Coutinho și Sacadura Cabral

Descriere: Această traversare a fost realizată numai cu mijloace interne de navigație: un sextant modificat și un corector de curs. Desenul include reprezentarea unuia dintre cele trei biplane Fairey III care au fost utilizate pentru efectuarea zborului între Lisabona și Rio de Janeiro. Inscripția de pe margine conține textul „TRAVESSIA DO ATLÂNTICO SUL” („Traversarea Atlanticului de Sud”). Sub avion este gravată inscripția „PORTUGALIA 1922-2022”. Simbolul monetăriei va fi „CASA DA MOEDA”, denumirea portugheză a monetăriei. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 000 000 de monede

Data emiterii: martie 2022

Cetatea Vaticanului

Obiectul comemorării: Aniversarea a 125 de ani de la nașterea Papei Paul al VI-lea

Descriere: Desenul înfățișează portretul Papei. În partea din stânga sus, în semicerc, se află inscripția „CITTÀ DEL VATICANO”, iar în partea din dreapta sus apare inscripția „PAPA PAOLO VI”. La stânga portretului sunt gravați anii „1897” și „2022”, sub care se distinge simbolul monetăriei, „R”. În partea din stânga jos este înscris numele artistei care a realizat moneda, „D. LONGO”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 84 000 de monede

Data emiterii: martie 2022

Franța

Obiectul comemorării: Cea de-a 90-a aniversare a nașterii președintelui Jacques Chirac

Descriere: Jacques Chirac, președinte al Republicii Franceze pentru două mandate, a fost unul dintre principalii arhitecți ai construcției europene. Acesta era președinte în anul 2002, când a fost introdusă moneda euro, a cărei a 20-a aniversare o sărbătorim la începutul acestui an. Desenul prezintă un profil solemn al președintelui Jacques Chirac privind spre viitor, înconjurat de mai multe simboluri care îi reprezintă acțiunile: un simbol al monedei euro, sugerând implicarea sa în introducerea monedei unice și spiritul său european, și un drapel francez redat în culori heraldice, purtând mențiunea „RF”, cu trimitere la președinția sa. Datele și numele său sunt înscrise în sigla euro. Simbolurile monetăriei, precum și anul sunt inserate în desen. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 9 000 000 de monede

Data emiterii: ianuarie 2022

Italia

Obiectul comemorării: Împlinirea a 30 de ani de la moartea lui Giovanni Falcone și Paolo Borsellino

Descriere: În centrul monedei sunt redate portretele celor doi judecători italieni Giovanni Falcone și Paolo Borsellino, inspirate de o fotografie realizată de Tony Gentile. Deasupra acestora este gravată în arc de cerc inscripția „FALCONE – BORSELLINO”, iar dedesubt apar datele „1992 2022”, cu acronimul Republicii Italiene, „RI”, între ele; în partea dreaptă se află litera „R”, simbolul monetăriei din Roma, iar în partea stângă, literele „VdS”, reprezentând inițialele autorului, Valerio de Seta. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 3 000 000 de monede

Data emiterii: ianuarie 2022

Italia

Obiectul comemorării: Aniversarea a 170 de ani de la înființarea Poliției Naționale Italiene

Descriere: Desenul înfățișează doi ofițeri ai „Polizia di Stato” (Forța Națională de Poliție Italiană), o femeie și un bărbat, stând în prim-plan, în fața unei mașini de poliție. Deasupra se află inscripția în arc de cerc „POLIZIA DI STATO”; în partea dreaptă sunt gravate literele „RI”, acronimul Republicii Italiene; inscripția „R”, care identifică monetăria din Roma, inițialele „AM” ale autoarei Annalisa Masini și datele „1852-2022” apar la stânga, în centru și, respectiv, la dreapta. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 3 000 000 de monede

Data emiterii: ianuarie 2022

Germania

Obiectul comemorării: Turingia din seria „Landuri federale” (Bundesländer)

Descriere: Desenul ilustrează Castelul Wartburg, primul castel german inclus pe lista siturilor care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO. În partea inferioară a cercului interior al monedei sunt redate, de asemenea, denumirea „THÜRINGEN” și codul țării emitente, „D”, în partea dreaptă fiind inscripționate simbolul monetăriei respective („A”, „D”, „F”, „G” sau „J”), precum și marca gravorului, iar în partea stângă, anul „2022”. Artistul este Olaf Stoy (Rabenau). Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 30 000 000 de monede

Data emiterii: 25 ianuarie 2022

Luxemburg

Obiectul comemorării: Aniversarea a 50 de ani de la protecția juridică a drapelului Luxemburgului

Descriere: Desenul prezintă, în partea stângă, efigia Marelui Duce Henri, iar în partea dreaptă, drapelul tricolor al Luxemburgului. Anul „1972” apare deasupra drapelului, iar anul emiterii, „2022”, este inscripționat dedesubt. În partea centrală jos este gravată denumirea țării emitente, „LËTZEBUERG”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 500 000 de monede

Data emiterii: ianuarie 2022

Slovenia

Obiectul comemorării: Aniversarea a 150 de ani de la nașterea arhitectului Jože Plečnik

Descriere: Desenul redă un detaliu al ferestrei mari a sălii de lectură a Bibliotecii Naționale și Universitare, în fața căreia se află un stâlp. Imaginea este completată de combinația de litere A R H. P L E Č N I K. Aceste litere sunt integrate în fereastră, în această ordine, și pot fi citite metaforic ca semnătura arhitectului, prezentă realmente în lucrările sale. Literele sunt inserate în deschideri mai adânci ale ferestrelor și pot fi înțelese (în limbajul arhitectului Plečnik) ca intervenții arhitecturale spațiale, ca accente, ca elemente integrate în fațadă sau ca obiecte proiectate geometric. Întreaga compoziție redă o idee de spațiu care reflectă bogăția ideilor arhitectului. Ea se articulează în jurul pilonului principal, care are rolul de a delimita spațiul monedei, prin dihotomia interior/exterior sau recto/verso, evidențiind una dintre caracteristicile principale ale lui Plečnik privind proiectarea spațiului. Astfel, compoziția devine o miniatură spațială, un spațiu în spațiu, multistratificată și mistică. În partea de jos este gravată inscripția „JOŽE PLEČNIK”. La stânga, pe verticală, este inscripționat anul „1872”. La dreapta, pe verticală, apar denumirea țării emitente, „SLOVENIJA”, și, dedesubt, anul emiterii, „2022”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 000 000 de monede

Data emiterii: ianuarie 2022