European Central Bank - eurosystem
Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Monede comemorative de 2 EUR – seria 2022

Unele descrieri ale monedelor de pe această pagină au fost preluate din Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și, prin urmare, pot fi ușor diferite de alte materiale publicate pe acest website.

Franța

Obiectul comemorării: Cea de-a 90-a aniversare a nașterii președintelui Jacques Chirac

Descriere: Jacques Chirac, președinte al Republicii Franceze pentru două mandate, a fost unul dintre principalii arhitecți ai construcției europene. Acesta era președinte în anul 2002, când a fost introdusă moneda euro, a cărei a 20-a aniversare o sărbătorim la începutul acestui an. Desenul prezintă un profil solemn al președintelui Jacques Chirac privind spre viitor, înconjurat de mai multe simboluri care îi reprezintă acțiunile: un simbol al monedei euro, sugerând implicarea sa în introducerea monedei unice și spiritul său european, și un drapel francez redat în culori heraldice, purtând mențiunea „RF”, cu trimitere la președinția sa. Datele și numele său sunt înscrise în sigla euro. Simbolurile monetăriei, precum și anul sunt inserate în desen. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 9 000 000 de monede

Data emiterii: ianuarie 2022

Italia

Obiectul comemorării: Împlinirea a 30 de ani de la moartea lui Giovanni Falcone și Paolo Borsellino

Descriere: În centrul monedei sunt redate portretele celor doi judecători italieni Giovanni Falcone și Paolo Borsellino, inspirate de o fotografie realizată de Tony Gentile. Deasupra acestora este gravată în arc de cerc inscripția „FALCONE – BORSELLINO”, iar dedesubt apar datele „1992 2022”, cu acronimul Republicii Italiene, „RI”, între ele; în partea dreaptă se află litera „R”, simbolul monetăriei din Roma, iar în partea stângă, literele „VdS”, reprezentând inițialele autorului, Valerio de Seta. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 3 000 000 de monede

Data emiterii: ianuarie 2022

Italia

Obiectul comemorării: Aniversarea a 170 de ani de la înființarea Poliției Naționale Italiene

Descriere: Desenul înfățișează doi ofițeri ai „Polizia di Stato” (Forța Națională de Poliție Italiană), o femeie și un bărbat, stând în prim-plan, în fața unei mașini de poliție. Deasupra se află inscripția în arc de cerc „POLIZIA DI STATO”; în partea dreaptă sunt gravate literele „RI”, acronimul Republicii Italiene; inscripția „R”, care identifică monetăria din Roma, inițialele „AM” ale autoarei Annalisa Masini și datele „1852-2022” apar la stânga, în centru și, respectiv, la dreapta. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 3 000 000 de monede

Data emiterii: ianuarie 2022

Germania

Obiectul comemorării: Turingia din seria „Landuri federale” (Bundesländer)

Descriere: Desenul ilustrează Castelul Wartburg, primul castel german inclus pe lista siturilor care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO. În partea inferioară a cercului interior al monedei sunt redate, de asemenea, denumirea „THÜRINGEN” și codul țării emitente, „D”, în partea dreaptă fiind inscripționate simbolul monetăriei respective („A”, „D”, „F”, „G” sau „J”), precum și marca gravorului, iar în partea stângă, anul „2022”. Artistul este Olaf Stoy (Rabenau). Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 30 000 000 de monede

Data emiterii: 25 ianuarie 2022

Luxemburg

Obiectul comemorării: Aniversarea a 50 de ani de la protecția juridică a drapelului Luxemburgului

Descriere: Desenul prezintă, în partea stângă, efigia Marelui Duce Henri, iar în partea dreaptă, drapelul tricolor al Luxemburgului. Anul „1972” apare deasupra drapelului, iar anul emiterii, „2022”, este inscripționat dedesubt. În partea centrală jos este gravată denumirea țării emitente, „LËTZEBUERG”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 500 000 de monede

Data emiterii: ianuarie 2022

Slovenia

Obiectul comemorării: Aniversarea a 150 de ani de la nașterea arhitectului Jože Plečnik

Descriere: Desenul redă un detaliu al ferestrei mari a sălii de lectură a Bibliotecii Naționale și Universitare, în fața căreia se află un stâlp. Imaginea este completată de combinația de litere A R H. P L E Č N I K. Aceste litere sunt integrate în fereastră, în această ordine, și pot fi citite metaforic ca semnătura arhitectului, prezentă realmente în lucrările sale. Literele sunt inserate în deschideri mai adânci ale ferestrelor și pot fi înțelese (în limbajul arhitectului Plečnik) ca intervenții arhitecturale spațiale, ca accente, ca elemente integrate în fațadă sau ca obiecte proiectate geometric. Întreaga compoziție redă o idee de spațiu care reflectă bogăția ideilor arhitectului. Ea se articulează în jurul pilonului principal, care are rolul de a delimita spațiul monedei, prin dihotomia interior/exterior sau recto/verso, evidențiind una dintre caracteristicile principale ale lui Plečnik privind proiectarea spațiului. Astfel, compoziția devine o miniatură spațială, un spațiu în spațiu, multistratificată și mistică. În partea de jos este gravată inscripția „JOŽE PLEČNIK”. La stânga, pe verticală, este inscripționat anul „1872”. La dreapta, pe verticală, apar denumirea țării emitente, „SLOVENIJA”, și, dedesubt, anul emiterii, „2022”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 000 000 de monede

Data emiterii: ianuarie 2022