Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Priložnostni spominski kovanci za 2 € – 2022

Opisi na tej strani temeljijo na informacijah iz Uradnega lista Evropske unije, zato se lahko nekoliko razlikujejo od drugih gradiv, objavljenih na tem spletnem mestu.

Andora

Motiv: legenda o Karlu Velikem

Opis: legenda pravi, da je cesar Karel Veliki leta 805 ustanovil Andoro in njenim prebivalcem dodelil lasten pravni status. Motiv kovanca predstavlja to legendo, ki je globoko zakoreninjena v zgodovini in kulturi Andore. V ozadju je pokrajina z gorami in reko, ki predstavlja bogato krajino države, nad njo pa je ime države izdajateljice »ANDORRA«. V ospredju motiva je delna reprodukcija znanega portreta Karla Velikega, katerega avtor je Albrecht Dürer, na desni pa je leto izdaje »2022«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 70.000 kovancev

Datum izdaje: četrto četrtletje 2022

Andora

Motiv: 10 let od začetka veljavnosti monetarnega sporazuma med Andoro in Evropsko unijo

Opis: različne oblike in velikosti koščkov sestavljanke, ki so prikazani v spodnjem delu motiva, simbolizirajo Kneževino Andoro in države, ki pripadajo Evropski uniji. Na zgornji strani motiva so zvezde okoli simbola skupne evropske valute, ki predstavljajo, da so vse del eurske skupnosti. Poleg njih so navedeni ime države izdajateljice »ANDORRA« ter letnici spominske slovesnosti »2012« in »2022«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 70.000 kovancev

Datum izdaje: četrto četrtletje 2022

Litva

Motiv: litovske etnografske regije – Suvalkija

Opis: motiv prikazuje bika na ščitu, ki ga na obeh straneh krasita hrastovi veji z želodi. Veji sta spodaj povezani s trakom z napisom »VIENYBĖ TEŽYDI« (Naj cveti sloga). Hrastovi veji simbolizirata bogato zgodovino regije, ki sega v poganske čase litovske države. V preteklosti je bilo domače govedo najbolj razširjena žival v tej regiji. Kompozicijo zgoraj obdajata napis »LIETUVA« (Litva) in letnica izdaje »2022«, spodaj pa napis »SUVALKIJA« in oznaka litovske kovnice. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 500.000 kovancev

Datum izdaje: četrto četrtletje 2022

Estonija

Motiv: Ukrajina in svoboda

Opis: motiv prikazuje silhueto ženske s ptico v roki in zraven nje pšenični klas. Zgoraj levo je napis »SLAVA UKRAINI«. Spodaj levo pa sta ime države izdajateljice »EESTI« in letnica izdaje »2022«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 2 milijona kovancev

Datum izdaje: četrto četrtletje 2022

Finska

Motiv: podnebne raziskave na Finskem

Opis: v sredini jedra kovanca je prikazan stiliziran grmičasto razraščen lišaj s strukturo, podobno korenini. Ob robu jedra kovanca sta na levi strani napis »ILMASTOTUTKIMUS« v finščini in na desni strani »KLIMATFORSKNING« v švedščini (oboje: podnebne raziskave). Na dnu jedra kovanca je napis »2022 FI«. Na vrhu jedra kovanca je oznaka finske kovnice. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 400.000 kovancev

Datum izdaje: jesen 2022

 Malta

Motiv: 22. obletnica Resolucije Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov št. 1325 o ženskah, miru in varnosti

Opis: motiv prikazuje tri ženske obraze. Od zgornje leve do spodnje leve strani so ob robu jedra napisi

»WOMEN« (ženske), »PEACE« (mir), »SECURITY« (varnost), letnica izdaje »2022« in ime države izdajateljice »MALTA«. Na sredini pod obrazi sta napisa »UNSCR« in »1325«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 65.500 kovancev

Datum izdaje: oktober 2022

San Marino

Motiv: 530. obletnica smrti Piera della Francesce

Opis: v sredini jedra je profil Federica da Montefeltra, detajl dvojnega portreta urbinskega vojvode in vojvodinje slikarja Piera della Francesce, ki je razstavljen v Galeriji Uffizi (Firence). Na levi strani je napis v polkrogu »SAN MARINO«. Na desni strani so polkrožni napis »PIERO DELLA FRANCESCA«, letnici »1492« in »2022«, črka »R«, ki označuje rimsko kovnico, in začetnici oblikovalke Claudie Momoni »C.M.«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 55.000 kovancev

Datum izdaje: oktober 2022

San Marino

Motiv: 200. obletnica smrti Antonia Canove

Opis: v sredini jedra kovanca je upodobljena boginja Heba. Motiv temelji na kipu Antonia Canove, ki je razstavljen v umetniški galeriji Mestnega muzeja San Domenico v mestu Forlì. Obdajata jo napisa »CANOVA« in »SAN MARINO«. Na levi strani sta letnica »1822« in začetnici avtorja Antonia Vecchia, na desni pa leto izdaje »2022« in črka »R«, ki označuje rimsko kovnico. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 55.000 kovancev

Datum izdaje: oktober 2022

Slovaška

Motiv: 300. obletnica izdelave prvega atmosferskega parnega motorja za odvajanje vode iz rudnikov v celinski Evropi

Opis: motiv prikazuje atmosferski parni motor za odvajanje vode iz rudnikov, ki je bil izdelan leta 1722 v rudarskem mestu Nová Baňa kot prvi tovrstni motor v celinski Evropi. Zasnoval in izdelal ga je angleški inženir Isaac Potter, katerega faksimile podpisa je prikazan poševno v dveh vrsticah na spodnjem levem delu motiva. Na desni strani stroja so zopet poševno zapisani ime države izdajateljice »SLOVENSKO« in desno od njega letnici »1722« in »2022«, ki ju ločuje sredinska pika. Ob levem robu jedra kovanca je oznaka kovnice Kremnica (Mincovňa Kremnica), ki jo sestavljata začetnici »MK« med dvema matricama, pod njo pa stilizirani začetnici oblikovalca nacionalne strani kovanca Petra Valacha. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1 milijon kovancev

Datum izdaje: oktober 2022

Monako

Motiv: stoletnica smrti princa Alberta I.

Opis: motiv prikazuje portret princa Alberta I. Na levi je ime države izdajateljice »MONACO«, na desni pa leto izdaje »2022«. Na dnu je napis »ALBERT Ier«, ki mu sledita letnici »1848 - 1922«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 15.000 kovancev

Datum izdaje: september 2022

Francija

Motiv: olimpijske igre leta 2024

Opis: Francija sto let po olimpijskih igrah leta 1924 ponovno gosti poletne igre, ki bodo leta 2024 potekale v Parizu. To bo dogodek mednarodnega pomena, v zadnjih letih pred dogodkom pa se mu posveča vse več pozornosti. V času odštevanja do olimpijskih iger v Parizu želi kovnica Monnaie de Paris obeležiti pot do iger. Zato namerava v letih 2022, 2023 in 2024 vsako leto izdati spominski kovanec za 2 € z izvirno nacionalno stranjo v počastitev iger, ki nosi motive francoske in pariške dediščine. Motiv predstavlja Genija (angela), ikonični lik francoske numizmatike. Prikazan je kot metalec diska v antičnem slogu prvotnih olimpijskih iger. Njegov obris se zliva s Slavolokom zmage, ključnim elementom pariške dediščine. S tem simboličnim spomenikom zmage tvori skupno os. V ozadju je atletska steza, v katero je na desni strani vstavljen logotip pariških olimpijskih iger leta 2024 (»PARIS 2024«). Pod obokom in ob vznožju slavoloka so letnica, kratica »RF« in oznaki kovnice. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 260.000 kovancev

Datum izdaje: september 2022

Vatikan

Motiv: 25. obletnica smrti matere Terezije iz Kalkute

Opis: na kovancu je upodobljena mati Terezija z otrokom. Na vrhu je v polkrogu napis »MADRE TERESA DI CALCUTTA«, na dnu pa ime države izdajateljice »CITTÀ DEL VATICANO«. Desno od podobe je oznaka kovnice »R«, pod njo pa letnici »1997« in »2022«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 84.000 kovancev

Datum izdaje: september 2022

Grčija

Motiv: dvestoletnica prve grške ustave

Opis: motiv prikazuje Asklepijev tempelj v Epidavru s kipom tega boga v sredini. Tema posnema hrbtno stran spominske medalje ob prvi narodni skupščini, ki so jo organizirali grški uporniki v Epidavru. Medalja je bila podeljena članom skupščine v času vladavine kralja Otona. Ob robu jedra je napis »ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ« (Helenska republika) in »ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ« (Prva grška ustava), letnici »1822« in »2022«, palmeta (oznaka grške kovnice) ter začetnici umetnika (Jorgos Stamatopoulos). Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 750.000 kovancev

Datum izdaje: julij 2022

Države v euroobmočju

Motiv: 35 let programa Erasmus

Opis: motiv sestavljata dva glavna elementa programa: izvirni intelektualni navdih, Erazem Rotterdamski sam, in alegorija njegova vpliva na Evropo. Prvi element predstavlja ena najbolj znanih upodobitev Erazma. Drugi element pa je simbolno upodobljen z žarkom povezav, ki se razprostirajo po kovancu od enega svetilnika do drugega in predstavljajo številne intelektualne in človeške izmenjave med evropskimi študenti in študentkami. Kot namig na Evropo nekatere od teh povezav tvorijo zvezde, ki jih porajajo sinergije med državami. Iz zvezd je mogoče razbrati na sodoben grafični način oblikovano število 35, ki se nanaša na 35. obletnico programa. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: se med državami razlikuje

Datum izdaje: 1. julij 2022

Litva

Motiv: 100 let košarke v Litvi

Opis: motiv na sredini prikazuje obris zemljevida Litve z oznakami košarkarskega igrišča, ki ponazarja, da se košarka v Litvi igra že 100 let. Na kovancu sta tudi napisa »LIETUVA« (Litva) in »1922 - 2022« ter logotip litovske kovnice, izdelovalca kovanca, ki so razporejeni v polkrogu okoli sredine. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 750.000 kovancev

Datum izdaje: drugo četrtletje 2022

Finska

Motiv: stoletnica finskega nacionalnega baleta

Opis: motiv prikazuje močne in svobodne gibe plešoče osebe, ovite v lahkotno valujoče blago, ki poudarja lepoto in gibkost poze. Na spodnjem delu je letnica izdaje »2022«, na zgornjem pa oznaka države izdajateljice »FI« in oznaka kovnice. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 400.000 kovancev

Datum izdaje: pomlad 2022

Belgija

Motiv: priznanje zdravstvenemu sektorju za izjemno predanost med pandemijo COVID-19

Opis: motiv v jedru kovanca prikazuje zdravstveno osebje. Na levi je napis »Danke – Merci – Dank u«, skupaj z različnimi piktogrami, ki se nanašajo na zdravstveni sektor. Od zgoraj navzdol so prikazani križ, stetoskop, srce, injekcijska brizga, invalidski voziček in zmes kemikalij. Na skrajni desni sta začetnici oblikovalca Luca Luycxa. Ker bo kovance kovala nizozemska kraljeva kovnica, so na dnu Hermesova palica, ki je oznaka kovnice v Utrechtu, oznaka belgijskega kovničarja, grb občine Herzele, oznaka države »BE« in letnica »2022«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 2 milijona kovancev

Datum izdaje: pomlad 2022

Malta

Motiv: UNESCO: hipogej Ħal Saflieni

Opis: motiv prikazuje detajl prazgodovinskega najdišča. Na zgornji levi strani je ime države izdajateljice »MALTA«, pod njim pa letnica izdaje »2022«. Na dnu je napis »ĦAL – SAFLIENI HYPOGEUM« in pod njim napis »4000 - 2500 BC«. Spodaj desno so začetnice oblikovalca motiva Noela Galee Basona »NGB«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 192.000 kovancev

Datum izdaje: maj 2022

Latvija

Motiv: stoletnica centralne banke Latvijas Banka – finančna pismenost

Opis: finančna pismenost je pomembna sposobnost za razumevanje in učinkovito uporabo različnih finančnih spretnosti, vključno z upravljanjem osebnih financ, načrtovanjem porabe in naložbami. Finančna pismenost je temelj našega odnosa do denarja in se je učimo vse življenje. Motiv prikazuje drevo, ki simbolizira pomen finančne pismenosti in njenega poznavanja. Na dnu je letnica izdaje »2022«, pod njo pa ime države izdajateljice »LATVIJA«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 415.000 kovancev

Datum izdaje: april–maj 2022

Luksemburg

Motiv: 10. obletnica poroke prestolonaslednika princa Vilijema in princese Stéphanie

Opis: motiv prikazuje podobi prestolonaslednika princa Guillauma in njegove soproge princese Stéphanie. Nad podobama sta v polkrožni obliki zapisani njuni imeni. Levo od letnice »2022« sta poročna prstana. Na dnu motiva sta napisana ime države izdajateljice »LËTZEBUERG« in datum poroke »20. OKTOBER 2012«. Monogram (črka »H« s krono) predstavlja velikega vojvodo Henrija. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 500.000 kovancev

Datum izdaje: april 2022

Estonija

Motiv: 150. obletnica ustanovitve Društva estonskih pisateljev

Opis: motiv prikazuje strani knjige in konico ptičjega peresa. Na vrhu sta v polkrogu napis »EESTI KIRJAMEESTE SELTS« (Društvo estonskih pisateljev) in leto izdaje »2022«. Napis na straneh knjige se glasi »KUI ME EI SAA SUUREKS RAHVAARVULT, PEAME SAAMA SUUREKS VAIMULT«, kar pomeni »Če ne moremo biti velik narod v številu, moramo biti veliki v duhu«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1 milijon kovancev

Datum izdaje: prvo četrtletje 2022

Španija

Motiv: petstoletnica prve plovbe okoli Zemlje

Opis: ekspedicija se je začela leta 1519 v Sevilli in končala leta 1522, potem ko je bila opravljena prva plovba okoli Zemlje. Motiv prikazuje dve podobi, prva je globus v ozadju, druga pa portret Juana Sebastiána Elcana. Na dnu portreta je z velikimi tiskanimi črkami napisano »JUAN SEBASTIÁN ELCANO« in »PRIMUS CIRCUMDEDISTI ME« (Prvi, ki me je obplul), na rami portreta pa sta začetna in končna letnica plovbe (1519 in 1522). Na desni strani in z velikimi tiskanimi črkami sta napisana država izdajateljica »ESPAÑA« in leto kovanja »2022«. Na levi strani je oznaka kovnice. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1 milijon kovancev

Datum izdaje: prvo četrtletje 2022

Španija

Motiv: UNESCO: narodni park Garajonay

Opis: narodni park Garajonay, ki leži na sredini otoka La Gomera, enega od Kanarskih otokov, je bil vpisan na seznam svetovne dediščine kot izvrsten in dobro ohranjen primer laurisilve (lovorjevega gozda), izjemnega ekosistema živih ostankov starih deževnih gozdov in gozdov zmerno toplega podnebja, ki so v terciarju pokrivali velik del Evrope in severne Afrike. Na kovancu sta prikazana razgled na goro Roque de Agando in detajl laurisilve. Na zgornji desni strani in z velikimi tiskanimi črkami sta napisani beseda »ESPAÑA« in letnica kovanja »2022«. Pod letnico je oznaka kovnice. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1 milijon kovancev

Datum izdaje: prvo četrtletje 2022

Portugalska

Motiv: stoletnica prvega preleta južnega Atlantskega oceana, ki sta ga leta 1922 opravila Gago Coutinho in Sacadura Cabral

Opis: prelet je bil opravljen samo z uporabo notranjega navigacijskega sistema: prilagojenega sekstanta in naprave, ki popravlja smer leta. Motiv prikazuje enega od treh dvokrilnikov Fairey III, ki so bili uporabljeni za let med Lizbono in Riom de Janeirom. Na robu piše »TRAVESSIA DO ATLÂNTICO SUL« (Prelet južnega Atlantskega oceana). Pod letalom je napis »PORTUGAL 1922 - 2022«. Oznaka kovnice je »CASA DA MOEDA«, portugalsko ime kovnice. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1 milijon kovancev

Datum izdaje: marec 2022

Vatikan

Motiv: 125. obletnica rojstva papeža Pavla VI.

Opis: na kovancu je upodobljen papež. Na levi in zgornji strani je v polkrogu napis »CITTÀ DEL VATICANO«, na desni pa »PAPA PAOLO VI«. Levo od podobe sta letnici »1897« in »2022«, pod njima pa je oznaka kovnice »R«. Levo spodaj je ime oblikovalke »D. LONGO«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 84.000 kovancev

Datum izdaje: marec 2022

Francija

Motiv: 90. obletnica rojstva predsednika Jacquesa Chiraca

Opis: Jacques Chirac, ki je funkcijo predsednika Francoske republike opravljal dva mandata, je glavni arhitekt evropskega združevanja. Bil je predsednik ob uvedbi eura leta 2002, katere 20. obletnico praznujemo v začetku tega leta. Motiv prikazuje podobo predsednika Jacquesa Chiraca, ki svečano zre v prihodnost. Obdaja ga več simbolov, ki predstavljajo njegova dejanja: simbol eura kot znak njegovega sodelovanja pri uvedbi eura in njegovega evropskega duha ter francoska zastava, ki jo predstavljajo heraldične barve z inicialkama RF, ki označujeta njegovo predsedovanje. Njegovo ime ter letnici rojstva in smrti so v logotipu eura. Oznaki kovnice in letnica izdaje so vgrajene v motiv. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 9 milijonov kovancev

Datum izdaje: januar 2022

Italija

Motiv: 30. obletnica smrti Giovannija Falconeja in Paola Borsellina

Opis: motiv v jedru kovanca, ki ga je navdihnila fotografija Tonyja Gentileja, prikazuje italijanska sodnika Giovannija Falconeja in Paola Borsellina. Zgoraj je v polkrogu napis »FALCONE – BORSELLINO«, pod njim pa letnici »1992 2022«, med katerima je kratica Italijanske republike »RI«. Na desni je oznaka rimske kovnice »R«. Na levi so začetnice oblikovalca Valeria de Sete »VdS«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 3 milijoni kovancev

Datum izdaje: januar 2022

Italija

Motiv: 170. obletnica ustanovitve italijanske državne policije

Opis: motiv prikazuje častnico in častnika »Polizia di Stato« (italijanske državne policije), ki stojita v ospredju pred policijskim avtomobilom. Zgoraj je v polkrogu napis »POLIZIA DI STATO«. Na desni je kratica Italijanske republike »RI«. Na levi je oznaka rimske kovnice »R«. Na sredini sta začetnici oblikovalke Annalise Masini »AM«. Na desni sta tudi letnici »1852 2022«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 3 milijoni kovancev

Datum izdaje: januar 2022

Nemčija

Motiv: zvezna dežela Turingija

Opis: motiv prikazuje grad Wartburg, prvi nemški grad, ki je bil uvrščen na Unescov seznam svetovne dediščine. V jedru kovanca so spodaj tudi ime »THÜRINGEN« in oznaka države izdajateljice »D«, desno oznaka kovnice »A«, »D«, »F«, »G« ali »J« in oznaka mojstra kovnice ter levo leto »2022«. Umetnik: Olaf Stoy (Rabenau). Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 30 milijonov kovancev

Datum izdaje: 25. januar 2022

Luksemburg

Motiv: 50. obletnica pravne zaščite luksemburške zastave

Opis: na levi strani motiva je upodobljen veliki vojvoda Henri, na desni strani pa luksemburška tribarvna zastava. Nad zastavo je letnica »1972«, pod njo pa leto izdaje »2022«. Spodaj na sredini je izpisano ime države izdajateljice »LËTZEBUERG«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 500.000 kovancev

Datum izdaje: januar 2022

Slovenija

Motiv: 150. obletnica rojstva arhitekta Jožeta Plečnika

Opis: . motiv prikazuje detajl velikega čitalniškega okna Narodne in univerzitetne knjižnice, s stebrom pred njim. Dopolnjen je s kompozicijo črk A R H. P L E Č N I K. Te črke so v natančnem redu vgrajene v prostor okna in se v metaforičnem smislu berejo kot arhitektov podpis, ki se razodeva v njegovem delu samem. Črke so umeščene v poglobljene okenske odprtine in se (v Plečnikovem arhitekturnem jeziku) lahko interpretirajo kot arhitekturne intervencije v prostor, kot poudarki v fasadnem plašču ali kot geometrijsko oblikovani predmeti. Celotna kompozicija idejno prikazuje prostor, v katerem se zrcali bogastvo arhitektove misli. Osredinjena je okrog centralnega elementa stebra, ki ima vlogo označevalca prostora kovanca in vzpostavi razmerja zunaj – znotraj oz. spredaj – zadaj, kar je bila pogosta Plečnikova gesta pri oblikovanja prostora. Kompozicija tako postane prostorska miniatura, prostor v prostoru, večplasten in mističen. Spodaj je napis »JOŽE PLEČNIK«. Na levi je navpično izpisana letnica »1872«. Na desni je navpično izpisana država izdajateljica »SLOVENIJA« in pod njo leto izdaje »2022«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1 milijon kovancev

Datum izdaje: januar 2022