SØGEMULIGHEDER
Hjem Medier Explainers Forskning & Offentliggørelser Statistik Pengepolitik €uroen Betalinger & Markeder Kariere & Job
Forslag
Sortér efter

Nationale sider

1 euro

Andorra

Den 30. juni 2011 underskrev Andorra en monetær aftale med Den Europæiske Union. Det betyder, at Andorra kan bruge euroen som sin officielle valuta og udstede sine egne euromønter. På alle mønterne ses de 12 stjerner i det europæiske flag.

1-euromønten afbilder Casa de la Vall, den tidligere parlamentsbygning, som også er en kulturelt og historisk vigtig bygning.

Andorra

Belgien

Belgiens euromønter er designet af lederen af Det Kommunale Akademi for de Skønne Kunster i Turnhout, Jan Alfons Keustermans. Der er tre møntserier i omløb. De er alle gyldige.

På den første serie er kong Albert II afbildet i møntens indre del, mens det kongelige monogram – et stort "A" under en krone – blandt 12 stjerner, der symboliserer Europa, og udstedelsesåret ses i den ydre del.

I 2008 ændrede Belgien designet en anelse for at leve op til Europa-Kommissionens retningslinjer. Mønterne i den anden serie viser også kong Albert II, men det kongelige monogram og udstedelsesåret ses nu i mønternes indre del, hvor også møntmærket og landekoden for Belgien, "BE", befinder sig.

I 2014 indførte Belgien den tredje euromøntserie, der viser kong Philippe, hans kongelige monogram "FP", og landekoden for Belgien, "BE". Møntmærket ses på begge sider af udstedelsesåret.

Belgien

Cypern

På 1- og 2-euromønten vises et korsstillet afgudsbillede fra den kalkolitiske periode (3.000 f.Kr.). Dette karakteristiske eksempel på øens forhistoriske kunst afspejler Cyperns centrale rolle i civilisationen og den klassiske oldtid.

Cypern

Estland

Motivet på de estiske mønters nationale side er det samme på alle møntværdier. Motivet er en geografisk afbildning af Estland samt ordet "Eesti", der betyder "Estland".

Estland

Finland

Finland valgte tre design baseret på motiver i stil med dem, der blev anvendt på finmarken. Kunstneren Pertti Mäkinen har til 1-euromønten skabt et motiv, som viser to flyvende svaner. De stammer fra hans forslag til konkurrencen om en jubilæumsmønt i anledning af firsårsdagen for Finlands uafhængighed.

Finland

Frankrig

Mere end 1.200 forskellige design blev taget i betragtning til den nationale side af den første franske møntserie. Et panel under forsæde af økonomi- og finansministeren valgte de tre motiver, der skulle optræde på mønterne.

Motivet, der blev valgt til den første serie af 1- og 2-euromønter, var udarbejdet af kunstneren Joaquin Jimenez. Det viser et træ som symbol på liv, kontinuitet og vækst, som er placeret i en sekskant omgivet af Den Franske Republiks motto "Liberté, Egalité, Fraternité" ("frihed, lighed og broderskab").

I 2022 indførte Frankrig den anden serie af 1- og 2-euromønter. Det nye motiv på mønterne er egetræs- og olivengrene, der danner et livstræ som symbol på styrke, pålidelighed og fred. Træet og mottoet er placeret i en sekskant.

Frankrig

Grækenland

Økonomi- og finansministeren og direktøren for Bank of Greece valgte i fællesskab landets euromøntdesign ud fra en række forslag fra et nationalt teknisk og kunstnerisk udvalg. Manden bag vindermotiverne var skulptør Georges Stamatopoulos, der blev sponsoreret af Bank of Greece. Hver mønt har sit eget design. På 1-euromønten ses en ugle kopieret efter en 4-drakmemønt fra oldtidens Athen (femte århundrede f.Kr.).

Grækenland

Holland

Til den første hollandske serie valgte man to design af Bruno Ninaber van Eyben, som viser dronning Beatrix. Der er to møntserier i omløb. De er begge gyldige.

Den anden serie, som blev indført i 2014, viser kong Willem-Alexander og bærer inskriptionen "Willem-Alexander Koning der Nederlanden".

1- og 2-euromønten:

Den første serie: Her vises dronning Beatrix sammen med inskriptionen "Beatrix Koningin der Nederlanden".

Den anden serie: Her vises kong Willem-Alexander sammen med inskriptionen "Willem-Alexander Koning der Nederlanden". Møntmærket ses på begge sider af udstedelsesåret.

Holland

Irland

Den irske regering valgte det samme motiv til alle de irske mønter. Det viser den keltiske harpe, et traditionelt symbol for Irland, udsmykket med udstedelsesåret og ordet "Éire" (det irske ord for Irland). Harpen er designet af Jarlath Hayes.

Irland

Italien

I Italien blev de forskellige euromøntdesign gennemgået nøje af et nationalt teknisk og kunstnerisk udvalg, inden de blev præsenteret for nationen på RAI UNO, Italiens største nationale fjernsynsstation. Alle møntstørrelser har forskellige design, som er udvalgt blandt berømte italienske kunstneres mesterværker. 1-euromønten viser Leonardo da Vincis berømte tegning "Den Vitruvianske Mand". Tegningen er udstillet i Venedig på Akademiets galleri og viser det menneskelige legemes ideelle proportioner.

Italien

Kroatien

Kroatien har valgt fire design til den nationale side af euromønterne, som alle har de karakteristiske kroatiske skaktern i baggrunden. På alle mønterne ses de også de 12 stjerner i det europæiske flag.

1-euromønten viser en mår på skakternet baggrund og er designet af Jagor Šunde, David Čemeljić og Fran Zekan. Måren er et lille pattedyr, som lagde navn til landets tidligere valuta, kunaen. Designet indeholder udstedelsesåret og inskriptionen "HRVATSKA", landets navn på kroatisk.

Kroatien

Letland

Motivet på 1-euromønten viser en ung lettisk pige i folkedragt. Det blev oprindeligt anvendt i 1929 på en 5-lats sølvmønt. På møntens rand ses inskriptionen DIEVS * SVĒTĪ * LATVIJU (GUD VELSIGNE LETLAND). Motivet blev designet af Guntars Sietiņš.

Letland

Litauen

Litauens euromønter viser Republikken Litauens våbenskjold, Vytis, udstedelseslandet "LIETUVA" og udstedelsesåret "2015". På mønterne ses også de 12 stjerner i det europæiske flag. De er designet af billedhuggeren Antanas Žukauskas.

Litauen

Luxembourg

Mønterne er designet af Yvette Gastauer-Claire efter aftale med storhertugens hof og den luxembourgske regering.

Alle mønter i Luxembourg præges med et portræt af Hans Kongelige Højhed, storhertug Henri, i profil. De bærer også udstedelsesåret og ordet "Lëtzebuerg", som er storhertugdømmets navn skrevet på luxembourgsk.

Luxembourg

Monaco

Der er to møntserier i omløb.

På den første møntserie er fyrst Rainier III afbildet på 2-euromønten. På 1-euromønten er der et dobbeltportræt af fyrst Rainier III og prins Albert. På 10-, 20- og 50-centmønten er fyrstens segl afbildet, mens fyrstefamiliens våbenskjold er afbildet på 1-, 2- og 5-centmønten.

I den anden møntserie er fyrst Albert II afbildet på 1- og 2-euromønten. Fyrst Alberts monogram er afbildet på 10-, 20- og 50-centmønten, mens fyrstefamiliens våbenskjold er afbildet på 1-, 2- og 5-centmønten.

Monaco

Portugal

Der blev valgt tre forskellige designidéer blandt de indkomne forslag i en landsdækkende konkurrence. Designeren Vítor Manual Fernandes dos Santos, som havde ladet sig inspirere af historiske symboler og den første konge af Portugal, Henrik Søfarerens segl, vandt konkurrencen med følgende motiver: På 1- og 2-euromønten optræder landets slotte og våbenskjolde omgivet af de europæiske stjerner. Motivet symboliserer dialog, udveksling af værdier og dynamikken i opbygningen af Europa. Det kongelige segl fra 1144 er afbildet midt på mønten.

Portugal

San Marino

Den første serie: Republikkens officielle våbenskjold er gengivet på 1-euromønten.


Den anden serie: På 1-euromønten ses det andet tårn.

San Marino

Slovakiet

Motivet på 1- og 2-euromønten er et dobbeltkors på tre høje, som også er Slovakiets statsvåben.

Slovakiet

Slovenien

På mønten ses et portræt af Primož Trubar, som var forfatter til den første bog, som blev trykt på slovensk.

Slovenien

Spanien

De spanske mønter har tre motiver med afbildninger af henholdsvis kongen, Miguel de Cervantes og katedralen i Santiago de Compostela. Der er tre møntserier i omløb. De er alle gyldige.

I forbindelse med den anden serie blev mønternes design ændret en smule i 2010 for at opfylde de fælles retningslinjer, der er udstedt af Europa-Kommissionen. Udstedelsesåret er fx angivet i møntens indre del.

Den første og anden serie viser et portræt af kong Juan Carlos I de Borbón y Borbón.

I 2015 indførte Spanien den tredje serie af 1- og 2-euromønten, hvor motiverne viser den nye kong Felipe VI og landekoden 'ESPAÑA 2015'. Møntmærket ses til højre for portrættet.

Spanien

Tyskland

Tyske embedsmænd og eksperter i numismatik udvalgte tre forskellige motiver til de tyske euromønter. På 1- og 2-euromønten optræder det traditionelle symbol på tysk suverænitet, ørnen, omgivet af de europæiske stjerner. Motivet er designet af Heinz og Sneschana Russewa-Hoyer.

Tyskland

Vatikanstaten

Der er fem forskellige møntserier fra Vatikanstaten i omløb. De er alle gyldige.

På den første møntserie, der blev udstedt i perioden 2002 til 2005, ses et portræt af pave Johannes Paul II.

På den anden møntserie, der blev udstedt i perioden juni 2005 til marts 2006, er det centrale motiv våbenskjoldet for kardinalkammerherren (camerlengoen) – den fungerende leder af Vatikanstaten – med det apostoliske kammers emblem foroven. Motivet er omkranset af inskriptionen "SEDE VACANTE" og prægningsåret (2005) skrevet med romertal "MMV". Designerens navn "D. LONGO" ses nederst til venstre i det centrale motiv, mens der nederst til højre står den respektive gravørs initialer, "MAC inc" (på 1- og 20-centmønten), "LDS inc" (på 2- og 50-centmønten); "ELF inc" (på 5-centmønten og 1-euromønten) og "MCC inc" (på 10-centmønten og 2-euromønten).

Den tredje serie, der blev udstedt i perioden april 2006 til december 2013, viser pave Benedict XVI. Til venstre findes møntdesignerens initialer "DL".

Den fjerde serie, som er udstedt siden januar 2014, viser pave Frans.

Den femte serie, der første gang blev udstedt i marts 2017, viser pave Frans' våbenskjold.

I alle serierne afbilder mønterne de 12 stjerner i det europæiske flag, inskriptionen "CITTÀ DEL VATICANO", udstedelsesåret og møntmærket "R".

Vatikanstaten

Østrig

Østrig valgte en møntserie med illustrationer af blomster, arkitektur og berømte personer fra landets historie. Motiverne blev valgt af et nationalt panel og ved hjælp af en offentlig meningsmåling. De er designet af den østrigske kunstner Josef Kaiser. På 1-euromønten ses den berømte østrigske komponist Wolfgang Amadeus Mozart som et billede på Østrig som musikkens land.

Østrig

Μalta

På 1- og 2-euromønten vises malteserordenens ordenstegn. I løbet af ordenens regeringstid på Malta fra 1530 til 1798 blev korset med otte takker knyttet til øen, og det kaldes i dag ofte et malteserkors.

Μalta

Alle sider i dette afsnit