SØGEMULIGHEDER
Hjem Medier Explainers Forskning & Offentliggørelser Statistik Pengepolitik €uroen Betalinger & Markeder Kariere & Job
Forslag
Sortér efter

2-euroerindringsmønter - 2009

Beskrivelserne på denne side stammer fra Den Europæiske Unions Tidende og kan derfor afvige en anelse fra andet materiale offentliggjort her på webstedet.

Slovakiet

Anledning: 20-årsdagen for den 17. november 1989 (årsdagen for kampen for frihed og demokrati)

Beskrivelse: Mønten viser en stiliseret klokke dannet af nøgler, der anvendes som en skralde. Motivet skal erindre om demonstrationen den 17. november 1989, hvor demonstranterne rystede deres nøgleknipper for at symbolisere, at døre blev åbnet, en begivenhed, som markerede begyndelsen på "fløjlsrevolutionen" i Tjekkoslovakiet, som det var på det tidspunkt. Under klokken ses kunstnerens mærke og Mincovňa Kremnicas møntmærke (den slovakiske mønt). Rundt om klokken ses indskriften "17. NOVEMBER SLOBODA DEMOKRACIA", årstallene "1989-2009" og navnet på det udstedende land "SLOVENSKO". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 1 mio. mønter

Udsendt: November 2009

Finland

Anledning: 200-årsdagen for Finlands selvstændighed og rigsdagen i Porvoo

Beskrivelse: På mønten ses silhuetten af katedralen i Porvoo, hvor åbningshøjtideligheden i forbindelse med Finlands første rigsdag i 1809 fandt sted. Ovenover er skrevet "1809" med stiliserede tal. Til venstre ses landekoden "FI" og til højre udstedelsesåret "2009". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 1,6 mio. mønter

Udsendt: Oktober 2009

Vatikanstaten

Anledning: Det Internationale Astronomiår

Beskrivelse: Mønten blev udstedt i anledning af Det Internationale Astronomiår. Møntens indre del viser en allegori over stjernernes og planeternes tilblivelse samt flere astronomiske instrumenter. Motivet er inspireret af Michelangelos fresker i Det Sixtinske Kapel. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 106.000 mønter

Udsendt: Oktober 2009

Italien

Anledning: 200-årsdagen for Louis Brailles fødsel

Beskrivelse: Mønten viser en hånd, der læser en åben bog ved berøring. Oven over pegefingeren, der peger på en lodret indskrift, "LOUIS BRAILLE 1809-2009", ses to flyvende fugle, der symboliserer vidensfriheden. Den Italienske Republiks monogram, "RI", figurerer øverst til højre, og møntmærket "R" er angivet nederst til højre. Brailles navn er indskrevet under bogen i det alfabet, han er ophavsmand til. Nederst ses kunstneren Maria Carmela Colaneris initialer "MCC". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 2 mio. mønter

Udsendt: Oktober 2009

Belgien

Anledning: 200-årsdagen for Louis Brailles fødsel

Beskrivelse: Mønten viser Louis Brailles portræt mellem initialerne L og B skrevet i det alfabet, som han er ophavsmand til. Oven over portrættet står hans navn, og under det angivelsen "BE" for det udstedende land mellem årstallene "1809" og "2009". Møntmærket og møntmesterens mærke figurerer henholdsvis til venstre og højre. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 5 mio. mønter

Udsendt: September 2009

Portugal

Anledning: De portugisisktalende landes anden sportslege

Beskrivelse: Mønten blev udstedt for at markere de sportslege, der afholdes for portugisisktalende lande. På mønten ses en gymnast, der svinger en vimpel. Over dette motiv er Portugals rigsvåben afbildet sammen med navnet på det udstedende land "PORTUGAL". Under motivet bærer mønten påskriften "2.os JOGOS DA LUSOFONIA LISBOA" mellem initialerne "INCM" til venstre og kunstnerens navn, "J. AURÉLIO", til højre. Årstallet "2009" ses over gymnasten. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner mod en baggrund af koncentriske linjer.

Antal: 1,25 mio. mønter

Udsendt: Juni 2009

San Marino

Anledning: Det europæiske år for kreativitet og innovation

Beskrivelse: På mønten ses en række genstande, der symboliserer videnskabelig forskning, nemlig en bog, en passer, et reagensglas og en kolbe. Til venstre ses tre fjer, ligesom i Republikken San Marinos rigsvåben. Til højre ses årstallet "2009" og møntmærket "R". Over motivet ses påskriften "CREATIVITÀ INNOVAZIONE". Under motivet ses navnet på den udstedende stat, "SAN MARINO", og kunstnerens initialer, "A.M.". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 130.000 mønter

Udsendt: Maj 2009

Tyskland

Anledning: Forbundsstaten Saarland

Beskrivelse: Mønten viser Ludwigskirche, et symbol på Saarbrücken, hovedstaden i Saarland. Den viser kirkens karakteristiske østlige facade og klokketårn sammen med ordet "SAARLAND" og "G", et møntmærke. Mønten er designet af Friedrich Brenner, hvis initialer ses til højre for billedet. På møntens ydre ring ses udstedelsesåret, 2009, EU-flagets 12 stjerner, og ordene "BUNDESREPUBLIK DEUTSCHLAND".

Antal: 30 mio. mønter

Udsendt: Februar 2009

Eurolandene

Anledning: Tiåret for Den Økonomiske og Monetære Union

Beskrivelse: På mønten ses en tændstikfigur, der smelter sammen med €-tegnet. Motivet forsøger at give udtryk for tanken bag den fælles valuta, og i forlængelse heraf Den Økonomiske og Monetære Union (ØMU), som det seneste skridt i Europas lange historie med samhandel og økonomisk integration. Mønten udstedes i de enkelte eurolande, og på mønten ses navnet på det land, der har udstedt den (vises ikke her), samt inskriptionen "ØMU 1999-2009" på det respektive lands sprog. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner. Borgere i hele Den Europæiske Union valgte motivet som det bedste af fem udvalgte motiver i en onlineafstemning. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: Varierer fra land til land

Udsendt: Januar 2009

Luxembourg

Anledning: Storhertug Henri og Storhertuginde Charlotte

Beskrivelse: På mønten ses storhertug Henri og storhertuginde Charlotte. Til højre for billedet, placeret vertikalt, ses ordet "LËTZEBUERG" og året "2009" omgivet af gravørens mærke og møntmærket. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 1,4 mio. mønter

Udsendt: Januar 2009