Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Αναμνηστικά κέρματα των 2 ευρώ - 2009

Οι περιγραφές στη σελίδα αυτή προέρχονται από την Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, συνεπώς, ενδέχεται να παρουσιάζουν μικρές διαφορές σε σχέση με άλλες πληροφορίες που δημοσιεύονται στον παρόντα δικτυακό τόπο.

Σλοβακία

Θέμα: 20ή επέτειος της 17ης Νοεμβρίου 1989 (ημέρας του αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία)

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται μια καμπάνα που σχηματίζεται από μια αρμαθιά κλειδιών, ως υπενθύμιση της διαδήλωσης της 17ης Νοεμβρίου 1989, κατά την οποία οι διαδηλωτές κουδούνιζαν τα κλειδιά τους για να συμβολίσουν το ξεκλείδωμα των πυλών, γεγονός που σηματοδότησε την έναρξη της «Βελούδινης Επανάστασης» στην τότε Τσεχοσλοβακία. Κάτω από την καμπάνα εμφανίζεται το σήμα του καλλιτέχνη και το σήμα του νομισματοκοπείου της Σλοβακίας (Mincovňa Kremnica). Στο περίγραμμα της καμπάνας εμφανίζεται η επιγραφή «17. NOVEMBER SLOBODA DEMOKRACIA», τα έτη «1989-2009» και η χώρα έκδοσης «SLOVENSKO». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1 εκατομμύριο κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Νοέμβριος 2009

Φινλανδία

Θέμα: 200ή επέτειος της αυτονομίας της Φινλανδίας και της Δίαιτας του Porvoo

Περιγραφή: Η πρώτη Δίαιτα της Φινλανδίας συνήλθε το 1809 στο Porvoo. Στο κέρμα απεικονίζεται επομένως μία από τις όψεις του καθεδρικού ναού του Porvoo, όπου έλαβε χώρα η εναρκτήρια συνεδρίαση, ενώ το έτος «1809» εμφανίζεται επάνω από την παράσταση με τυποποιημένη αρίθμηση. Στα αριστερά της παράστασης εμφανίζεται ο κωδικός της χώρας «FI» και στα δεξιά το έτος έκδοσης «2009». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1,6 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2009

Πόλη του Βατικανού

Θέμα: Διεθνές Έτος Αστρονομίας

Περιγραφή: Το κέρμα εκδόθηκε επ' ευκαιρία του Διεθνούς Έτους Αστρονομίας. Στο κέρμα απεικονίζεται μια αλληγορία της γέννησης των άστρων και των πλανητών, καθώς και αρκετά αστρονομικά όργανα. Το σχέδιο είναι εμπνευσμένο από τις τοιχογραφίες που φιλοτέχνησε ο Μιχαήλ Άγγελος στο παρεκκλήσι της Καπέλα Σιξτίνα. Το σχέδιο περιβάλλεται από τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 106.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2009

Ιταλία

Θέμα: 200 χρόνια από τη γέννηση του Λουδοβίκου Μπράιγ

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται ένα χέρι που διαβάζει ψηλαφιστά ένα ανοικτό βιβλίο. Ο δείκτης είναι στραμμένος προς την κατακόρυφη επιγραφή «LOUIS BRAILLE 1809-2009» και δύο πουλιά που πετούν επάνω από το χέρι συμβολίζουν την ελευθερία της γνώσης. Επάνω δεξιά εμφανίζεται το μονόγραμμα της Ιταλικής Δημοκρατίας «RI» και κάτω δεξιά το σήμα του νομισματοκοπείου «R». Το όνομα του Μπράιγ αναγράφεται κάτω από το βιβλίο στο αλφάβητο που επινόησε ο ίδιος. Στο κάτω άκρο βρίσκονται τα αρχικά «MCC» της καλλιτέχνιδας Maria Carmela Colaneri. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 2 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2009

Βέλγιο

Θέμα: 200 χρόνια από τη γέννηση του Λουδοβίκου Μπράιγ

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται προσωπογραφία του Λουδοβίκου Μπράιγ ανάμεσα στα αρχικά του, «L» και «Β», στο αλφάβητο που ο ίδιος επινόησε. Επάνω από την προσωπογραφία εμφανίζεται το όνομά του και κάτω από αυτή ο κωδικός της χώρας έκδοσης «BE» και τα έτη «1809» και «2009». Στα αριστερά και στα δεξιά αντιστοίχως αναγράφονται το σήμα του νομισματοκοπείου και το σήμα του διευθυντή του νομισματοκοπείου. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 5 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2009

Πορτογαλία

Θέμα: Δεύτεροι Αγώνες των Πορτογαλόφωνων Χωρών

Περιγραφή: Το κέρμα εκδόθηκε για τον εορτασμό των αγώνων που διοργανώθηκαν για τις πορτογαλόφωνες χώρες. Σε αυτό απεικονίζεται ένας αθλητής με μακριά κορδέλα. Το πορτογαλικό εθνόσημο εμφανίζεται στο επάνω μέρος μαζί με το όνομα της χώρας έκδοσης «PORTUGAL». Στο κάτω μέρος αναγράφεται η επιγραφή «2.os JOGOS DA LUSOFONIA LISBOA» μεταξύ των αρχικών «INCM» στα αριστερά και του ονόματος του καλλιτέχνη, «J.AURÉLIO», στα δεξιά. Επάνω από τον αθλητή αναγράφεται το έτος «2009». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε φόντο ομόκεντρων γραμμών.

Ποσότητα: 1,25 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούνιος 2009

Άγιος Μαρίνος

Θέμα: Ευρωπαϊκό Έτος Δημιουργικότητας και Καινοτομίας

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζονται ορισμένα σύμβολα της επιστημονικής έρευνας: βιβλίο, διαβήτης, δοκιμαστικός σωλήνας και φιάλη. Στα αριστερά εμφανίζονται τα τρία φτερά που αποτελούν το έμβλημα της Δημοκρατίας του Αγίου Μαρίνου. Στα δεξιά αναγράφεται το έτος «2009» και το σήμα του νομισματοκοπείου «R». Στο επάνω μέρος εμφανίζεται η επιγραφή «CREATIVITÀ INNOVAZIONE». Στο κάτω μέρος, αναγράφεται η χώρα έκδοσης «SAN MARINO» και τα αρχικά του καλλιτέχνη «A.M.». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 130.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάιος 2009

Γερμανία

Θέμα: Ομοσπονδιακό κρατίδιο του Σάαρ

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται η Ludwigskirche, σύμβολο του Σάαρμπρυκεν (Saarbrücken), της πρωτεύουσας του κρατιδίου. Το σχέδιο αναπαριστάνει τη χαρακτηριστική ανατολική πρόσοψη και το καμπαναριό της εκκλησίας, ενώ κάτω από την παράσταση εμφανίζεται η λέξη «SAARLAND» και το σήμα του νομισματοκοπείου, «G». Το κέρμα φιλοτεχνήθηκε από τον Friedrich Brenner, τα αρχικά του οποίου εμφανίζονται στα δεξιά της παράστασης. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζεται το έτος έκδοσης «2009», τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι λέξεις «BUNDESREPUBLIK DEUTSCHLAND».

Ποσότητα: 30 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Φεβρουάριος 2009

Χώρες της ζώνης του ευρώ

Θέμα: 10η επέτειος της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται ένα ανθρωπάκι που συνενώνεται με το σύμβολο €. Η παράσταση αυτή εκφράζει την ιδέα του ενιαίου νομίσματος και, κατ' επέκταση, της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) ως το τελευταίο βήμα της μακραίωνης ιστορίας εμπορικών συναλλαγών και οικονομικής ενοποίησης της Ευρώπης. Το κέρμα εκδίδεται από όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ και φέρει το όνομα της χώρας έκδοσης καθώς και την επιγραφή «ΟΝΕ 1999-2009» στην αντίστοιχη γλώσσα. Το σχέδιο επιλέχθηκε μεταξύ πέντε επικρατέστερων σχεδίων μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στην οποία συμμετείχαν πολίτες από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φιλοτεχνήθηκε από τον Γιώργο Σταματόπουλο, γλύπτη του Τμήματος Τύπωσης Κερμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: ποικίλλει από χώρα σε χώρα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2009

Λουξεμβούργο

Θέμα: Ο Μεγάλος Δούκας Ερρίκος και η Μεγάλη Δούκισσα Σαρλότ

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζονται ο Μεγάλος Δούκας Ερρίκος και η Μεγάλη Δούκισσα Σαρλότ. Στα δεξιά, σε κάθετη διάταξη, αναγράφονται οι λέξεις «LËTZEBUERG» και το έτος «2009», ενώ εκατέρωθεν εμφανίζονται τα διακριτικά του διευθυντή του νομισματοκοπείου και το σήμα του νομισματοκοπείου. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1,4 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2009