Menu

Prigodne kovanice od 2 € – 2009.

Slovačka

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 20. obljetnica 17. studenoga 1989. (Dan borbe za slobodu i demokraciju)

Opis: Na kovanici je prikazano stilizirano zvono s ključem u funkciji klatna koje podsjeća na prosvjed 17. studenoga 1989., kad su prosvjednici zveckali ključevima i simbolički zahtijevali otključavanje vrata. Taj je događaj obilježio početak »baršunaste revolucije« u tadašnjoj Čehoslovačkoj. Ispod zvona nalazi se umjetnikova oznaka i oznaka slovačke kovnice Mincovňa Kremnica. Zvono okružuju natpis »17. NOVEMBER SLOBODA DEMOKRACIA«, godine »1989 – 2009« i naziv države izdavateljice »SLOVENSKO«. Kružno, unutar prstena, nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: milijun kovanica

Datum izdanja: studeni 2009.


Finska

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 200. obljetnica finske autonomije i zasjedanja finskog parlamenta Diet u gradu Porvoo

Opis: Finski parlament Diet prvi je put zasjedao 1809. godine u gradu Porvoo. Stoga je na kovanici prikazan profil katedrale u Porvoou, gdje je održana svečanost otvorenja, a iznad nje stiliziranim je brojkama napisana godina »1809«. S lijeve strane katedrale nalazi se oznaka države »FI«, a s desne godina izdanja »2009«. Kružno, unutar prstena, nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1,6 milijuna kovanica

Datum izdanja: listopad 2009.


Država Vatikanskog Grada

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: Međunarodna godina astronomije

Opis: Ova je kovanica izdana povodom Međunarodne godine astronomije. Unutar jezgre prikazana je alegorija rođenja zvijezda i planeta te nekoliko astronomskih instrumenata. Motiv su nadahnule Michelangelove freske u Sikstinskoj kapeli. Na prstenu se nalazi 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 106 000 kovanica

Datum izdanja: listopad 2009.


Italija

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 200. obljetnica rođenja Louisa Braillea

Opis: Na kovanici je prikazana ruka koja dodirom čita otvorenu knjigu. Kažiprstom pokazuje na okomiti natpis »LOUIS BRAILLE 1809 – 2009«, a dvije ptice u letu iznad ruke simboliziraju slobodu koju donosi znanje. Monogram Talijanske Republike »RI« nalazi se gore desno, a oznaka kovnice »R« dolje desno. Ispod knjige pismom koje je izumio napisano je Braillevo ime. Na samom dnu jezgre nalazi se monogram umjetnice Marije Carmele Colaneri »MCC«. Kružno, unutar prstena, nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 2 milijuna kovanica

Datum izdanja: listopad 2009.


Belgija

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 200. obljetnica rođenja Louisa Braillea

Opis: Na kovanici su portret Louisa Braillea i njegovi inicijali L i B, napisani pismom koje je izumio. Iznad portreta stoji njegovo ime, a ispod njega oznaka države izdavateljice »BE« i godine »1809« i »2009«. Lijevo od portreta je oznaka kovnice, a desno oznaka direktora kovnice. Kružno, unutar prstena, nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 5 milijuna kovanica

Datum izdanja: rujan 2009.


Portugal

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 2. igre država portugalskoga govornog područja

Opis: Kovanica je izdana povodom igara za države portugalskoga govornog područja. Prikazuje gimnastičarku u pokretu s dugačkom trakom. Na vrhu je portugalski grb i naziv države izdavateljice »PORTUGAL«. Na dnu je natpis »2.os JOGOS DA LUSOFONIA LISBOA«, između oznake kovnice »INCM« s lijeve strane i umjetnikova imena »J. AURÉLIO« s desne strane. Godina »2009« nalazi se iznad lika gimnastičarke. Na prstenu kovanice na pozadini koju čine koncentrične kružne linije prikazano je 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1,25 milijuna kovanica

Datum izdanja: lipanj 2009.


San Marino

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: Europska godina kreativnosti i inovativnosti

Opis: Na kovanici se nalaze neki od simbola znanstvenog istraživanja: knjiga, kompas, epruveta i laboratorijska tikvica. Lijevo se nalaze tri pera kao amblemi Republike San Marina. Na desnoj su strani godina »2009« i oznaka kovnice »R«. Gore je natpis »CREATIVITÀ INNOVAZIONE«, a dolje naziv države izdavateljice »SAN MARINO« i umjetnikov monogram »A.M.«. Kružno, unutar prstena, nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 130 000 kovanica

Datum izdanja: svibanj 2009.


Njemačka

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: savezna pokrajina Saarland

Opis: Na kovanici je crkva sv. Ljudevita (Ludwigskirche), koja je simbol Saarbrückena, glavnoga grada Saarlanda. Prikazano je prepoznatljivo istočno pročelje i zvonik te crkve, ispod koje je ispisana riječ »SAARLAND« i oznaka kovnice »G«. Motiv je izradio Friedrich Brenner, čiji se monogram nalazi desno od prikaza crkve. Na prstenu kovanice nalazi se godina kovanja »2009«, 12 zvijezda Europske unije i riječi »BUNDESREPUBLIK DEUTSCHLAND«.

Opseg izdanja: 30 milijuna kovanica

Datum izdanja: veljača 2009.


Države europodručja

prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: desetogodišnjica ekonomske i monetarne unije

Opis: Na kovanici je prikazan stilizirani ljudski lik koji se stapa sa simbolom eura, €. Motivom se nastoji izraziti ideja jedinstvene valute, a šire i ekonomske i monetarne unije (EMU) kao posljednjeg koraka u dugoj povijesti europskih trgovinskih i ekonomskih integracija. Kovanicu je izdala svaka država europodručja i na njoj se nalazi naziv države kao i natpis »EMU 1999 – 2009« na odgovarajućem nacionalnom jeziku (jezicima). U uži krug izbora za motiv ušlo je pet prijedloga, a o konačnom odabiru odlučila je javnost iz cijele Europske unije internetskim glasanjem. Autor motiva je George Stamatopoulos, kipar iz kovnice pri središnjoj banci Bank of Greece. Na prstenu se nalazi 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: razlikuje se od države do države

Datum izdanja: siječanj 2009.


Luksemburg

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: veliki vojvoda Henri i velika vojvotkinja Charlotte

Opis: Na kovanici su prikazani veliki vojvoda Henri i velika vojvotkinja Charlotte. Desno od prikaza uspravno je ispisana riječ »LËTZEBUERG« i godina »2009«, a lijevo i desno od godine nalaze se oznaka direktora kovnice i oznaka kovnice. Kružno, unutar prstena, nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1,4 milijuna kovanica

Datum izdanja: siječanj 2009.