Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset

2 euron erikoisrahat – 2009

Tämän sivun kolikkokuvaukset perustuvat Euroopan unionin virallisessa lehdessä julkaistuihin kuvauksiin.

Slovakia

Aihe: 20 vuotta taistelusta vapauden ja demokratian puolesta 17.11.1989

Kuvaus: Kolikossa näkyy tyylitelty kello, jonka kielinä on avaimia muistoksi samettivallankumouksen alkamisesta 17.11.1989, jolloin mielenosoittajat helistivät avainnippujaan merkkinä ”ovien avautumisesta” silloisessa Tšekkoslovakiassa. Kellon alla ovat taiteilijan sekä Slovakian rahapajan Mincovňa Kremnican tunnukset. Ympärillä on teksti ”17. NOVEMBER SLOBODA DEMOKRACIA”, vuosiluvut 1989–2009 sekä liikkeeseenlaskijamaan nimi ”SLOVENSKO”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 1 miljoona kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: marraskuu 2009

Suomi

Aihe: Suomen autonomia ja Porvoon valtiopäivät 200 vuotta

Kuvaus: Suomen valtiopäivät kokoontuivat ensimmäisen kerran vuonna 1809 Porvoossa. Tapahtuman kunniaksi kolikon kuvan aiheena on Porvoon tuomiokirkko, jossa valtiopäivien avajaiset järjestettiin, ja kuvan yläpuolella on tyylitellyin numeroin vuosiluku 1809. Kuvan vasemmalla puolella on maatunnus ”FI” ja oikealla puolella liikkeeseenlaskuvuosi 2009. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 1,6 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: lokakuu 2009

Vatikaanivaltio

Aihe: Kansainvälinen tähtitieteen vuosi

Kuvaus: Kolikko on laskettu liikkeeseen kansainvälisen tähtitieteen vuoden kunniaksi. Kolikon sisäosassa on allegoria tähtien ja planeettojen synnystä sekä tähtitieteen välineitä. Inspiraationa on käytetty Michelangelon freskoja Sikstiiniläiskappelissa. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 106 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: lokakuu 2009

Italia

Aihe: Louis Braillen syntymän 200. vuosipäivä

Kuvaus: Kolikkoon on kuvattu käsi, joka lukee pistekirjoituskirjaa. Etusormi osoittaa sivuttain olevaa tekstiä ”LOUIS BRAILLE 1809-2009”, ja kaksi lintua käden yläpuolella symboloivat tiedon vapautta. Italian tasavallan monogrammi ”RI” on sijoitettu yläoikealle, ja alaoikealla on rahapajan tunnus ”R”. Braillen nimi on myös hänen itse kehittämällään pistekirjoituksella kirjan alla. Alareunassa ovat taiteilija Maria Carmela Colanerin nimikirjaimet ”MCC”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 2 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: lokakuu 2009

Belgia

Aihe: Louis Braillen syntymän 200. vuosipäivä

Kuvaus: Kolikossa on Louis Braillen muotokuva, jonka molemmin puolin ovat hänen nimikirjaimensa L ja B hänen itse suunnittelemallaan pistekirjoituksella. Kuvan yläpuolella on Braillen nimi ja sen alapuolella liikkeeseenlaskijamaan tunnus ”BE” sekä vuosiluvut 1809 ja 2009. Vasemmalla on rahapajan tunnus ja oikealla sen johtajan tunnus. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 5 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: syyskuu 2009

Portugali

Aihe: Portugalinkielisten maiden toiset kisat

Kuvaus: Kolikon liikkeeseenlaskulla haluttiin juhlistaa portugalinkielisten maiden urheilukisoja. Kuvassa voimistelija pyörittää pitkää nauhaa. Kolikon sisäosan yläreunassa ovat Portugalin vaakuna ja liikkeeseenlaskijamaan nimi ”PORTUGAL”. Vasemmalla reunalla ovat nimikirjaimet ”INCM”, oikealla reunalla on taiteilijan nimi ”J. AURÉLIO”, ja niiden välissä alareunassa on teksti ”2.os JOGOS DA LUSOFONIA LISBOA”. Voimistelijan yläpuolella on vuosiluku 2009. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä taustanaan samankeskisiä ympyräviivoja.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 1,25 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: kesäkuu 2009

San Marino

Aihe: Euroopan luovuuden ja innovoinnin teemavuosi

Kuvaus: Kolikkoon on kuvattu tieteellisen tutkimustyön symboleja: kirja, kompassi, koeputki ja laboratoriopullo. Vasemmalla ovat San Marinon tasavallan kolme sulkaa. Oikealla ovat vuosiluku 2009 ja rahapajan tunnus ”R”. Yläreunassa on teksti ”CREATIVITÀ INNOVAZIONE”. Alareunassa ovat liikkeeseenlaskijamaan nimi ”SAN MARINO” ja taiteilijan nimikirjaimet ”A.M.”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 130 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: toukokuu 2009

Saksa

Aihe: Saarlandin osavaltio

Kuvaus: Kolikkoon on kuvattu Pyhän Ludwigin kirkko, joka tunnetaan Saarlandin pääkaupungin Saarbrückenin symbolina. Erikoisrahassa näkyvät kirkon tunnusomainen itäinen julkisivu ja kellotorni sekä niiden alla teksti ”SAARLAND” ja rahapajan tunnus ”G”. Suunnittelija Friedrich Brennerin nimikirjaimet ovat kuvan oikealla puolella. Kolikon ulkorenkaalla ovat lyöntivuosi 2009, Euroopan unionin lipun 12 tähteä sekä sanat ”BUNDESREPUBLIK DEUTSCHLAND”.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 30 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: helmikuu 2009

Euroalueen maat

Aihe: 10 vuotta talous- ja rahaliittoa

Kuvaus: Kolikossa on yksinkertaisin viivoin piirretty ihmishahmo yhdessä eurosymbolin (€) kanssa. Näin yhteinen raha ja sen kautta myös talous- ja rahaliitto esitetään viimeisimpänä askelena Euroopan kaupankäynnin ja taloudellisen yhdentymisen historiassa. Kolikko on laskettu liikkeeseen kaikissa euroalueen maissa, ja siinä näkyvät myös liikkeeseenlaskijamaan nimi ja teksti ”EMU 1999–2009” (eri maissa eri kielillä). Kolikon ulkoasu valittiin viiden ehdokkaan joukosta yleisöäänestyksellä Euroopan unionin verkkosivuilla. Voittoisan ulkoasun on suunnitellut kuvanveistäjä George Stamatopoulos Kreikan keskuspankista. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: vaihtelee maittain

Liikkeeseenlaskun ajankohta: tammikuu 2009

Luxemburg

Aihe: Suurherttua Henri ja suurherttuatar Charlotte

Kuvaus: Kolikkoon on kuvattu suurherttua Henri ja suurherttuatar Charlotte. Kuvan oikeassa reunassa ovat sivuttain teksti ”LËTZEBUERG” sekä vuosiluku 2009 ympärillään rahapajan ja sen johtajan tunnukset. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 1,4 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: tammikuu 2009