Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Monede comemorative de 2 EUR – seria 2009

Unele descrieri ale monedelor de pe această pagină au fost preluate din Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și, prin urmare, pot fi ușor diferite de alte materiale publicate pe acest website.

Slovacia

Obiectul comemorării: Cea de-a 20-a aniversare a datei de 17 noiembrie 1989 (Ziua luptei pentru libertate și democrație)

Descriere: Pe monedă este reprezentat un clopot stilizat, a cărui limbă a fost înlocuită cu niște chei. Acesta readuce în memorie demonstrația din data de 17 noiembrie 1989, când protestatarii și-au agitat cheile pentru a simboliza deschiderea porților, eveniment care a marcat începutul „Revoluției de catifea” în Cehoslovacia de atunci. Dedesubtul clopotului sunt gravate simbolul artistului și simbolul monetăriei Mincovňa Kremnica (monetăria slovacă). Legenda „17. NOVEMBER SLOBODA DEMOKRACIA”, datele „1989-2009” și denumirea țării emitente, „SLOVENSKO”, încercuiesc clopotul. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 milion de monede

Data emiterii: noiembrie 2009

Finlanda

Obiectul comemorării: Bicentenarul autonomiei finlandeze și al Dietei de la Porvoo

Descriere: Prima Dietă a Finlandei s-a reunit în anul 1809 la Porvoo, motiv pentru care pe monedă este redat profilul Catedralei din Porvoo, unde a avut loc ceremonia de inaugurare, iar anul „1809” este gravat cu cifre stilizate deasupra acesteia. În partea stângă apare codul țării, „FI”, iar în partea dreaptă, anul emiterii, „2009”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1,6 milioane de monede

Data emiterii: octombrie 2009

Cetatea Vaticanului

Obiectul comemorării: Anul internațional al astronomiei

Descriere: Moneda a fost emisă cu ocazia Anului internațional al astronomiei. În partea centrală a monedei sunt ilustrate alegoria nașterii stelelor și planetelor și câteva instrumente astronomice. Elementele grafice sunt inspirate de frescele lui Michelangelo din Capela Sixtină. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 106 000 de monede

Data emiterii: octombrie 2009

Italia

Obiectul comemorării: Bicentenarul nașterii lui Louis Braille

Descriere: Pe monedă este reprezentată o mână ale cărei degete ating paginile unei cărți deschise, ilustrând citirea tactilă. Degetul arătător este îndreptat către inscripția „LOUIS BRAILLE 1809-2009”, care apare pe verticală, cele două păsări în zbor redate deasupra mâinii simbolizând libertatea cunoașterii. Monograma Republicii Italiene, „RI”, este inscripționată în partea superioară dreaptă, iar simbolul monetăriei, „R”, în partea inferioară dreaptă. Numele lui Braille este gravat dedesubtul cărții în alfabetul pe care l-a inventat. La baza imaginii se află inițialele „MCC” ale artistei Maria Carmela Colaneri. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 2 milioane de monede

Data emiterii: octombrie 2009

Belgia

Obiectul comemorării: Bicentenarul nașterii lui Louis Braille

Descriere: Moneda redă portretul lui Louis Braille și inițialele acestuia, L și B, în alfabetul creat de acesta. Numele său apare deasupra portretului, dedesubt fiind inscripționate codul țării emitente, „BE”, și datele „1809” și „2009”. În partea stângă și, respectiv, în partea dreaptă sunt gravate simbolul monetăriei și semnătura directorului monetăriei. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 5 milioane de monede

Data emiterii: septembrie 2009

Portugalia

Obiectul comemorării: Cea de-a doua ediție a Jocurilor Lusofoniei

Descriere: Moneda a fost emisă pentru a marca jocurile organizate pentru țările lusofone. Pe aceasta este reprezentat un gimnast cu o panglică. În partea superioară a monedei sunt redate stema portugheză și denumirea țării emitente („PORTUGAL”). În partea inferioară, legenda „2.os JOGOS DA LUSOFONIA LISBOA” este inscripționată între inițialele „INCM”, în partea stângă, și numele artistului „J. AURÉLIO”, în partea dreaptă. Anul „2009” este inscripționat deasupra gimnastului. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1,25 milioane de monede

Data emiterii: iunie 2009

San Marino

Obiectul comemorării: Anul european al creativității și inovării

Descriere: Moneda prezintă unele simboluri ale cercetării științifice: o carte, un compas, o eprubetă și un balon. În partea stângă sunt reprezentate cele trei pene emblematice pentru Republica San Marino, iar în partea dreaptă sunt inscripționate anul „2009” și simbolul monetăriei, „R”. În partea superioară este gravată legenda „CREATIVITÀ INNOVAZIONE”, iar în partea inferioară apar denumirea țării emitente, „SAN MARINO” și inițialele artistului „A.M.”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 130 000 de monede

Data emiterii: mai 2009

Germania

Obiectul comemorării: Saarland

Descriere: Pe monedă este ilustrată Ludwigskirche (Biserica Sf. Ludovic), simbol al orașului Saarbrücken, capitala landului. Moneda prezintă fațada răsăriteană distinctivă și clopotnița bisericii, dedesubtul cărora apar inscripționate cuvântul „SAARLAND” și simbolul monetăriei, „G”. Concepția grafică a fost realizată de Friedrich Brenner, ale cărui inițiale sunt gravate în partea dreaptă a imaginii. Pe inelul exterior al monedei sunt redate anul emiterii, „2009”, cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene și textul „BUNDESREPUBLIK DEUTSCHLAND”.

Tirajul emisiunii: 30 de milioane de monede

Data emiterii: februarie 2009

Țările zonei euro

Obiectul comemorării: Cea de-a 10-a aniversare a Uniunii Economice și Monetare

Descriere: Moneda ilustrează un personaj stilizat care se îmbină cu simbolul € pentru a reda ideea monedei unice și, prin extensie, a Uniunii Economice și Monetare (UEM), ca ultimă etapă în lunga istorie a integrării economice și comerciale a Europei. Moneda este emisă în fiecare țară din zona euro și pe ea sunt gravate denumirea țării și legenda „EMU 1999-2009” în limba (limbile) respectivă (respective). Desenul a fost ales, dintre cele cinci preselectate, de cetățeni din întreaga Uniune Europeană printr-un vot online. Acesta este creația lui George Stamatopoulos, sculptor în cadrul departamentului pentru producerea monedelor al Bank of Greece. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: diferă de la o țară la alta

Data emiterii: ianuarie 2009

Luxemburg

Obiectul comemorării: Marele Duce Henri și Marea Ducesă Charlotte

Descriere: Moneda îi prezintă pe Marele Duce Henri și pe Marea Ducesă Charlotte. În partea dreaptă a imaginii apar inscripționate, pe verticală, cuvântul „LËTZEBUERG” și anul, „2009”, flancat de simbolul directorului monetăriei și de simbolul monetăriei. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1,4 milioane de monede

Data emiterii: ianuarie 2009