Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Rețeaua de etică a organizațiilor multilaterale (ENMO)

Rețeaua de etică a organizațiilor multilaterale (Ethics Network of Multilateral Organisations – ENMO) a fost înființată în anul 2010 și reunește profesioniști cu experiență și responsabilități legate de funcțiile de etică în cadrul a circa 50 de instituții interguvernamentale multilaterale.

Misiune

ENMO asigură membrilor un forum pentru schimburi de informații și de experiență, în scopul extinderii bazei de cunoștințe, al ameliorării capacității profesionale și al promovării standardelor de practică și a responsabilităților de bază pentru funcțiile de etică în rândul organizațiilor membre.

Membri

Calitatea de membru al ENMO are caracter instituțional și este deschisă organizațiilor interguvernamentale multilaterale, inclusiv, dar fără a se limita la acestea, celor care sunt membre ale Organizației Națiunilor Unite și organizațiilor conexe, precum și instituțiilor financiare regionale și internaționale.

BCE este pe deplin angajată în ceea ce privește chestiunile de etică și de bună guvernanță și a aderat la rețea în anul 2019.

BCE găzduiește reuniunea anuală din 2021 a Rețelei de etică a organizațiilor multilaterale

Reuniunile ENMO, inițiate de organizațiile din cadrul ONU, FMI și Banca Mondială, sunt găzduite în fiecare an de o organizație membră diferită.

Responsabili de nivel superior în materie de etică din partea a peste 40 de instituții interguvernamentale multilaterale au participat la cea de-a 13-a reuniune anuală a ENMO, găzduită de BCE în lunile iulie și noiembrie 2021. Evenimentul s-a desfășurat online, având în vedere restricțiile de călătorie și măsurile de siguranță legate de pandemia de coronavirus.

Președinta Lagarde a deschis reuniunea anuală, invitând delegații să profite de diversitatea intelectuală și tezaurul de înțelepciune colectivă pentru a colabora, a împărtăși opinii și a face schimb de experiență, a anticipa provocările care urmează și a da dovadă de curaj în edificarea celor mai bune cadre de etică și integritate.

În perioada 7-8 iulie 2021, membrii au făcut schimb de bune practici și au dezbătut aspecte reprezentând preocupări comune legate de provocările de natură etică și riscurile generate de munca la distanță și „noua normalitate”, precum și cultura internă a exprimării deschise și modalitățile de măsurare și promovare a atmosferei de lucru. În perioada 17-18 noiembrie 2021, membrii au abordat tema discriminării și a rasismului în cadrul organizațiilor internaționale din perspectiva responsabililor în materie de etică, precum și pe cea a utilizării personale a website-urilor de comunicare socială și a riscurilor etice asociate.

Cea de-a 13-a reuniune anuală a ENMO este dedicată memoriei Oliviei Graham, fostă consilieră pe probleme de etică în cadrul FMI și promotoare activă a rețelei ENMO.

Platforma de colaborare
Portalul ENMO (numai pentru membri)

Toate paginile din această secțiune