Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Wat is monetair beleid?

10 juli 2015 (bijgewerkt op 25 augustus 2021)

Monetair beleid heeft betrekking op de beslissingen die centrale banken nemen om de prijs en de beschikbaarheid van geld in een economie te beïnvloeden.

In het eurogebied heeft het belangrijkste besluit van de Europese Centrale Bank gewoonlijk te maken met de basisrentetarieven. Elke wijziging die de ECB aanbrengt in deze rentetarieven is weer van invloed op de rente die commerciële banken hun klanten in rekening brengen voor het lenen van geld. Met andere woorden: het besluit is van invloed op de bestedingen van consumenten en de investeringen van bedrijven. In het geval van de ECB is de doelstelling van het monetair beleid de prijzen stabiel te houden, d.w.z. de inflatie op de middellange termijn op 2% te handhaven. Dat ondersteunt weer het algemene economische beleid van de EU, dat volledige werkgelegenheid en economische groei tot doel heeft.

Onze rentetarieven vormen slechts één van verscheidene instrumenten die we voor ons monetair beleid inzetten. We hebben de afgelopen jaren nieuwe instrumenten aan dat instrumentarium toegevoegd vanwege de enorme veranderingen in de economie die onze taak om de prijsstabiliteit te handhaven flink lastiger hebben gemaakt.

Bijgewerkt in augustus 2021 naar aanleiding van de uitkomsten van de strategische evaluatie in 2020-21.

MEER INFO OVER MONETAIR BELEID
ZIE OOK

Meer informatie over verwante onderwerpen