Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Cu ce se ocupă Banca Centrală Europeană și ce înseamnă aceasta pentru tine?

1 iunie 2018 (ultima actualizare: 30 ianuarie 2021)

Mândri să fim în serviciul celor aproximativ 350 de milioane de europeni care utilizează euro zilnic

Oare cu suma în euro pe care o ai astăzi în buzunar vei putea cumpăra la fel de mult și mâine? Te poți baza pe banca ta și în vremurile bune, și în cele rele? La BCE lucrează 4 000 de persoane care vor să se asigure că răspunsul la aceste întrebări este un DA hotărât!

Ne desfășurăm activitatea la Frankfurt, însă provenim din toate colțurile Europei și vorbim 24 de limbi diferite. De asemenea, avem o colaborare strânsă cu colegii de la băncile centrale ale țărilor din zona euro. Citește în continuare pentru a afla zece aspecte ale activității noastre care te privesc în mod direct.

Ne dorim să te poți baza pe posibilitățile oferite de salariul tău. Dacă ai o putere de cumpărare stabilă, acest lucru va sprijini economia și ocuparea forței de muncă.

1. Protejăm valoarea monedei euro

Nu vrem ca prețurile să crească atât de mult, încât banii tăi să își piardă rapid valoarea. Și nu ne dorim nici o perioadă caracterizată de scăderi continue ale prețurilor, deoarece, în acest caz, populația va amâna achiziționarea de bunuri, ceea ce poate conduce la încetinirea economiei și la pierderea de locuri de muncă. Dacă menținem prețurile stabile, cetățenii și firmele își pot face mai ușor planuri de viitor.

2. Activitatea noastră sprijină economia și ocuparea forței de muncă

Utilizăm o serie de instrumente de politică monetară în vederea menținerii stabilității prețurilor, ceea ce sprijină economia, veniturile populației și crearea de locuri de muncă. Printre aceste instrumente se numără stabilirea ratelor dobânzilor reprezentative, acordarea de împrumuturi băncilor pentru a susține fluxul de creditare a gospodăriilor populației și a companiilor și achiziționarea de active pentru a sprijini condițiile de finanțare în toate sectoarele economiei.

Ne dorim să economisești și să investești cu încredere, așadar supraveghem băncile și sistemul financiar.

3. Supraveghem banca ta

Pentru a ne asigura că poți avea încredere în băncile din zona euro, din 2014 monitorizăm soliditatea și reziliența lor și, dacă identificăm vreo problemă, le solicităm să o remedieze. Deși supraveghem noi înșine băncile mari, colaborăm cu autoritățile naționale de supraveghere pentru monitorizarea băncilor mai mici.

4. Urmărim stabilitatea sistemului financiar

... pentru a ne asigura că, și în perioadele marcate de turbulențe, cetățenii pot avea acces la conturile lor bancare, firmele pot efectua și primi plăți, iar investitorii pot face tranzacții. Dacă este rezilient, sistemul poate face față șocurilor fără perturbări majore.

Ne asigurăm că poți face plăți în numerar, cu cardul sau online în deplină siguranță.

5. Producem bancnotele euro

Ai putea identifica o bancnotă contrafăcută? Împreună cu băncile centrale naționale din zona euro, în ultimii ani am introdus o nouă serie de bancnote euro cu elemente de siguranță actualizate, care fac mult mai dificilă falsificarea.

6. Ne asigurăm că poți face plăți electronice în siguranță

Când faci o plată în euro cu cardul sau online, ne asigurăm că sistemele noastre sau sistemele pe care le supraveghem o administrează în mod fiabil și eficient. Sistemele noastre se numără printre cele care permit băncilor să transfere bani în numele tău pe întregul teritoriu al UE în doar câteva secunde.

Ne gândim la tine când evaluăm tehnologiile noi și siguranța cibernetică.

7. Analizăm activele criptografice și tehnologia blockchain

În ce mod ar putea afecta monedele criptografice băncile și banii tăi? Cum ar putea noile tehnologii pe baza cărora funcționează ele – de exemplu, tehnologia blockchain  – să îmbunătățească modul în care facem plăți? Acestea sunt unele dintre aspectele pe care le analizează echipele noastre responsabile de inovare.

8. Ajutăm banca ta să fie rezilientă din punct de vedere cibernetic

Pentru a proteja banii tăi de atacurile cibernetice, reunim comunitatea financiară pentru a o pregăti împotriva amenințărilor cibernetice. Aceasta include teste de reziliență cibernetică, realizate cu ajutorul „hackerilor etici”. Hackerii încearcă să pătrundă în sistemele băncilor pentru a identifica eventualele deficiențe.

Tu ești motivul pentru care noi suntem aici. Lucrăm pentru tine.

9. Suntem independenți, așadar putem acționa în interesul tău

Independența noastră înseamnă că nu putem fi influențați de considerente de natură politică pe termen scurt. În schimb, ne concentrăm asupra măsurilor optime pentru economie pe termen mediu, astfel încât cetățenii din zona euro să poată beneficia de stabilitate.

10. Suntem răspunzători față de tine

Ceea ce facem te afectează, atât pe tine, cât și pe milioanele de cetățeni și companii din zona euro, mai exact influențează deciziile tale de a economisi sau de a investi, de a contracta sau de a acorda un împrumut. Din acest motiv, ne străduim să îți explicăm măsurile pe care le adoptăm și avem, de asemenea, obligația legală de a răspunde pentru acestea în fața reprezentanților aleși din Parlamentul European.

Știm că poate fi dificil să iei legătura cu noi.

Însă ne-ar face plăcere să discutăm cu tine mai des. Aceasta este pagina noastră cu date de contact. De asemenea, poți interacționa cu noi pe Twitter, LinkedIn și Instagram.  Și, de ce nu, poți veni la Centrul pentru vizitatori din Frankfurt sau poți face un tur virtual din orice colț al lumii!