Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset

Mitä Euroopan keskuspankki tekee ja miten sen toimet vaikuttavat ihmisten elämään?

1.6.2018 (päivitetty 30.1.2021)

Euro on noin 350 miljoonan eurooppalaisen yhteinen raha – ja EKP pitää siitä huolta

EKP:n tehtävänä on huolehtia siitä, että euro säilyttää arvonsa eikä esimerkiksi ruokalasku kasva kohtuuttomasti yllättäen. Lisäksi EKP valvoo pankkeja, jotta rahat olisivat niissä turvassa vaikeinakin aikoina.

EKP perustettiin aikanaan Frankfurt am Mainiin, Saksaan, mutta sen 4 000 työntekijää ovat kotoisin eri puolilta Eurooppaa. Yhteistyötä tehdään jatkuvasti kaikkien euroalueen maiden keskuspankkien kanssa.

Ihmisten on voitava luottaa siihen, että palkka riittää jatkossakin elinkustannuksiin. Myös talous hyötyy siitä, että ihmisillä on varaa kuluttaa.

1. Rahan arvo säilyy

Rahalla saa yhä vähemmän, jos hinnat nousevat ja nousevat. Jos taas hinnat laskevat jatkuvasti, ihmiset alkavat lykätä hankintoja parempien hintojen toivossa, talous lakkaa kasvamasta ja työpaikkoja katoaa. Vakaa hintataso on kaikkien etu.

2. Talous toimii ja työpaikkoja syntyy

Keskuspankit vaikuttavat rahapolitiikalla korkoihin ja lainaavat pankeille rahaa, jotta pankit voivat antaa lainaa kotitalouksille ja yrityksille. Rahoitustilannetta taloudessa voidaan parantaa myös ostamalla esimerkiksi yritysten arvopapereita.

Pankkien ja rahoitusjärjestelmän toiminnan on oltava vakaalla pohjalla, jotta säästäminen ja sijoittaminen on turvallista.

3. Pankkeja valvotaan huolella

Euroalueen pankkien on oltava vakavaraisia ja pystyttävä selviytymään kriiseistä. EKP on valvonut suurimpia pankkeja vuodesta 2014 lähtien, ja se tukee eri maiden pankkivalvojia pienempien pankkien valvonnassa. Jos pankeissa havaitaan ongelmia, niihin pystytään tarttumaan heti.

4. Rahoitusjärjestelmä toimii

Kaikki tarvitsevat rahoitusjärjestelmää, sillä se mahdollistaa käytännössä tilien käytön, maksujen maksamisen ja sijoitusten tekemisen pörsseissä. EKP auttaa kehittämään rahoitusjärjestelmää niin, että se säilyy toimintakykyisenä myös häiriötilanteissa.

On tärkeää voida luottaa siihen, että maksut menevät perille ongelmitta.

5. Euroseteleitä kehitetään jatkuvasti

Euroseteleitä on yhä vaikeampi väärentää. Setelitekniikka kehittyy koko ajan, ja uusissa eurosetelisarjoissa on aina vain paremmat turvatekijät.

6. Maksaminen on nopeaa ja tehokasta

EKP ja kansalliset keskuspankit varmistavat, että euromääräiset kortti- ja verkkomaksut kulkevat tehokkaasti EU-maasta toiseen. Maksujärjestelmissä raha siirtyy parhaimmillaan alta aikayksikön.

Tekniikan kehitys avaa uusia mahdollisuuksia, mutta kyberturvallisuudesta on huolehdittava.

7. Tekniikan kehitystä voidaan hyödyntää

Esimerkiksi lohkoketjuteknologia avaa uusia mahdollisuuksia parantaa maksujen hoitamista, vaikka ensimmäiseksi tulevat mieleen kryptovarat. EKP seuraa tekniikan kehitystä ja sen merkitystä esimerkiksi pankkien toiminnan kannalta.

8. Tekniikan vaaroihin osataan varautua

EKP tekee yhteistyötä rahoitusalan kanssa, jotta kyberuhkiin opitaan varautumaan. Järjestelmiä testataan esimerkiksi erilaisten simuloitujen hyökkäysten avulla. 

EKP palvelee yhteistä etua ja varmistaa, että ihmiset myös tietävät, mitä se tekee.

9. Rahapolitiikkaa hoidetaan pitkänäköisesti

EKP:n rahapolitiikassa keskitytään edistämään talouden vakautta pitemmällä aikavälillä, eivätkä muut poliittiset toimijat saa vaikuttaa siihen.

10. EKP:nkin toimintaa valvotaan

EKP:n toimilla on niin kauaskantoisia vaikutuksia, että senkin toimintaa on tärkeää valvoa. EKP on lakisääteisesti tilivelvollinen Euroopan parlamentille, ja se pyrkii perustelemaan päätöksiään avoimesti esimerkiksi verkkosivuillaan. Rahapolitiikka vaikuttaa siihen, mitä rahalla milloinkin kannattaa tehdä.

EKP voi tuntua etäiseltä, mutta ota rohkeasti yhteyttä.

Meitä voi lähestyä monella tavalla. Perinteiset yhteydenottotavat on lueteltu yhteystietosivulla. Voit ottaa meihin yhteyttä myös Twitterissä, LinkedInissä ja Instagramissa.  Vierailijakeskukseemme voi tehdä virtuaalivierailun mistä päin maailmaa hyvänsä – mutta voit myös varata ajan ja tulla käymään Frankfurtissa.