Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Ce reprezintă rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare?

13 septembrie 2018

Rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare (OPR) reprezintă rata dobânzii pe care băncile o plătesc atunci când împrumută bani de la BCE cu scadența la o săptămână. În aceste situații, băncile trebuie să furnizeze garanții pentru a asigura rambursarea fondurilor.

Rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare este una dintre cele trei rate ale dobânzilor pe care BCE le stabilește la fiecare șase săptămâni, ca parte a activității sale de menținere a stabilității prețurilor în zona euro.

Celelalte două rate sunt: rata dobânzii la facilitatea de creditare marginală, care reprezintă rata dobânzii la care băncile pot lua împrumuturi overnight de la BCE (acestea sunt mai costisitoare decât împrumuturile cu scadența la o săptămână) și rata dobânzii la facilitatea de depozit, care determină dobânda pe care băncile o primesc – sau pe care trebuie să o plătească în perioade caracterizate de rate negative ale dobânzilor – pentru depozitele overnight ale acestora la BCE.

SEE ALSO

Find out more about related content