Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Τι είναι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης;

13 Σεπτεμβρίου 2018

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης (ΠΚΑ) είναι το επιτόκιο που οι τράπεζες καταβάλλουν όταν αντλούν χρήματα από την ΕΚΤ για χρονικό διάστημα μίας εβδομάδας. Στην περίπτωση αυτή, οι τράπεζες πρέπει να παρέχουν εξασφαλίσεις προκειμένου να εγγυηθούν ότι τα κεφάλαια θα επιστραφούν.

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης είναι ένα από τα τρία επιτόκια τα οποία καθορίζονται από την ΕΚΤ κάθε έξι εβδομάδες στο πλαίσιο των εργασιών της για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών στη ζώνη του ευρώ.

Τα άλλα δύο επιτόκια είναι το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης, με το οποίο οι τράπεζες μπορούν να αντλούν κεφάλαια από την ΕΚΤ για χρονικό διάστημα μίας ημέρας (πράγμα που κοστίζει περισσότερο από την άντληση κεφαλαίων για χρονικό διάστημα μίας εβδομάδας), και το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, βάσει του οποίου καθορίζεται ο τόκος που λαμβάνουν - ή που πληρώνουν σε περιόδους αρνητικών επιτοκίων - οι τράπεζες όταν καταθέτουν κεφάλαια στην ΕΚΤ για χρονικό διάστημα μίας ημέρας.

SEE ALSO

Find out more about related content