Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Ce reprezintă rata dobânzii la facilitatea de creditare marginală?

13 septembrie 2018

Rata dobânzii la facilitatea de creditare marginală reprezintă rata dobânzii pe care băncile o plătesc atunci când iau împrumuturi overnight de la BCE. În aceste situații, băncile trebuie să furnizeze garanții, de exemplu titluri de valoare, pentru a asigura rambursarea fondurilor.

Rata dobânzii la facilitatea de creditare marginală este una dintre cele trei rate ale dobânzilor pe care BCE le stabilește la fiecare șase săptămâni, ca parte a activității sale de menținere a stabilității prețurilor în zona euro.

Celelalte două rate sunt: rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare, care reprezintă rata dobânzii la care băncile pot lua împrumuturi de la BCE cu scadența la o săptămână (acestea sunt mai puțin costisitoare decât împrumuturile overnight) și rata dobânzii la facilitatea de depozit, care determină dobânda pe care băncile o primesc – sau pe care trebuie să o plătească în perioade caracterizate de rate negative ale dobânzilor – pentru depozitele overnight ale acestora la BCE.

SEE ALSO

Find out more about related content