Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Wat is de rente voor de marginale beleningsfaciliteit?

13 september 2018

De rente voor de marginale beleningsfaciliteit is de rente die banken betalen als zij voor een zeer korte periode (één dag) geld lenen bij de ECB. Wanneer ze dit doen, moeten ze onderpand (bijvoorbeeld effecten) inbrengen om te garanderen dat ze het geld terugbetalen.

De rente voor de marginale beleningsfaciliteit is een van de drie rentetarieven die de ECB elke zes weken vaststelt in het kader van haar werkzaamheden om de prijzen in het eurogebied stabiel te houden.

De twee andere rentetarieven zijn de rente voor onze basisherfinancieringstransacties, de rente waartegen banken voor een periode van één week geld kunnen lenen bij de ECB (dit kost ze minder dan wanneer ze tot de volgende dag geld lenen), en de rente voor de depositofaciliteit, die bepalend is voor de rente die de banken ontvangen (of moeten betalen in het geval van een negatief rentetarief) voor het plaatsen van geld bij de ECB voor een zeer korte periode (één dag).

SEE ALSO

Find out more about related content