Menu

2 eurós emlékérme – 2007

Finnország

A 2 €-s emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Finnország függetlenségének 90. évfordulója

Leírás: az érmén kilencevezős hajó látható benne az együttműködést szimbolizáló evezősökkel. A kibocsátás évét („2007”) és a függetlenség kikiáltásának időpontját („1917”) az ábra fölött, illetve alatt helyezték el. Az evezőktől balra a verdejel, jobbra Finnország nevének rövidítése, a „FI” szerepel. A rajzolatot az érme külső peremén az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

Kibocsátott darabszám: 2 millió érme

Kibocsátási dátum: 2007. december


San Marino

A 2 €-s emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Giuseppe Garibaldi születésének 200. évfordulója

Leírás: az érme belső részén elhelyezett metszet Giuseppe Garibaldit ábrázolja. A „SAN MARINO” felirat a belső rész külső szélén balra, a kibocsátás éve („2007”) ugyanott jobbra olvasható. A verdejel („R”) a portrétól jobbra, míg a kép készítőjének, Ettore Lorenzo Frapiccininek a monogramja („E.L.F”) a belső rész bal alsó szélén található. A rajzolatot az érme külső peremén az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

Kibocsátott darabszám: 130 000 érme

Kibocsátási dátum: 2007. október


Vatikán

A 2 €-s emlékérme nemzeti előlapja

Téma: XVI. Benedek pápa 80. születésnapja

Leírás: az érme belső részén XVI. Benedek arcképe látható profilnézetben, balra fordulva. A „BENEDICTI XVI P.M. AETATIS ANNO LXXX CITTA' DEL VATICANO” felirat az érme belső részének külső szélén olvasható. A kép mellett balra a verdejelet („R”), a kibocsátás évét („2007”), valamint a vésnök monogramját („M.C.C. INC.”) helyezték el, míg a kép alkotójának neve („LONGO”) jobb oldalra került. A rajzolatot az érme külső peremén az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

Kibocsátott darabszám: 100 000 érme

Kibocsátási dátum: 2007. október


Monaco

A 2 €-s emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Grace hercegnő halálának 25. évfordulója

Leírás: az érmén Grace hercegnő képmása, tőle jobbra a „MONACO” felirat, a verdejel, a „2007”-es évszám és a vésnök jele látható. A művész neve („R.B.BARON”) a hercegnő hajkoronája alatt olvasható. A rajzolatot az érme külső peremén az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

Kibocsátott darabszám: 20 000 érme

Kibocsátási dátum: 2007. június


Portugália

A 2 €-s emlékérme nemzeti előlapja

Téma: az Európai Unió portugál elnöksége

Leírás: az érme belső része paratölgyet (quercus suber) ábrázol. A fa törzsétől balra, az alsó ágak alatt helyezkedik el Portugália címere, jobbra pedig, három sorban, a „PORTUGAL” szó. Az érme belső peremén, a fa alatt, ív alakban a művész aláírása („I. Vilar”), a kibocsátás éve (2007), a verdejel („INCM”) és a „PRESIDÊNCIA DO CONSELHO DA UE” felirat látható. A rajzolatot az érme külső peremén az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

Kibocsátott darabszám: 2 millió érme

Kibocsátási dátum: 2007. július


Az euroövezet országai

A 2 €-s emlékérme nemzeti előlapja A 2 €-s emlékérme nemzeti előlapja A 2 €-s emlékérme nemzeti előlapja A 2 €-s emlékérme nemzeti előlapja A 2 €-s emlékérme nemzeti előlapja A 2 €-s emlékérme nemzeti előlapja A 2 €-s emlékérme nemzeti előlapja A 2 €-s emlékérme nemzeti előlapja A 2 €-s emlékérme nemzeti előlapja A 2 €-s emlékérme nemzeti előlapja A 2 €-s emlékérme nemzeti előlapja A 2 €-s emlékérme nemzeti előlapja A 2 €-s emlékérme nemzeti előlapja

Téma: a Római Szerződés aláírásának 50. évfordulója

Leírás: az érmén a hat alapító ország által aláírt szerződés látható, az 1957. március 25-i aláírás helyszínét, a római Piazza Del Campidoglio (Michelangelo által tervezett) kövezetét idéző háttérrel. Az „A Római Szerződés 50 éves”, az „EURÓPA” és a kibocsátó ország neve az euroövezet adott nyelvén vagy latinul van feltüntetve, vagyis a felirat országonként más és más, noha a rajzolat ugyanaz. A Római Szerződés létrehozta az Európai Gazdasági Közösséget, és végső soron meghatározó szerepet játszott az euro 1999-es, továbbá az eurobankjegyek és -érmék 2002-es bevezetésében. Az évfordulót 2007. március 25-én ünneplik. Az euroövezet országai úgy döntöttek, hogy közös emlékérme kibocsátásával emlékeznek meg az eseményről. Az érmerajzolatot az európai pénzverdék által szervezett versenyt követően választották ki. A rajzolatot az érme külső peremén az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

Kibocsátott darabszám: országonként eltérő

Kibocsátási dátum: 2007. március


Németország

A 2 €-s emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Mecklenburg-Előpomeránia

Leírás: az érmén a schwerini kastély képe látható a „Mecklenburg-Vorpommern” felirattal, amely a kastélynak otthont adó szövetségi államnak, Mecklenburg-Előpomerániának a neve. Az „A”, „D”, „F”, „G”, illetve „J” verdejel a rajzolat felett , a vésnök monogramja („HH”) a rajzolat alatt jelenik meg. Az érme külső körívén a pénzverés éve („2007”), az Európai Unió tizenkét csillaga és a „BUNDESREPUBLIC DEUTSCHLAND” felirat látható.

Kibocsátott darabszám: 30 millió érme

Kibocsátási dátum: 2007. február


Luxemburg

A 2 €-s emlékérme nemzeti előlapja

Téma: a nagyhercegi palota

Leírás: az érmén Henri nagyherceg arcképe látható a nagyhercegi palota képére helyezve. Az ábrától balra a kibocsátás éve („2007”), az évszám alatt a vésnök jele, felette a verdejel található. A rajzolat alá a „LËTZEBUERG” szó került. A rajzolatot az érme külső peremén az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

Kibocsátott darabszám: 1,1 millió érme

Kibocsátási dátum: 2007. február


Vissza a lap tetejére