Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

2 eurós emlékérmék – 2007

Finnország

A megemlékezés tárgya: Finnország függetlenségének 90. évfordulója

A rajzolat leírása: Az érmén kilencevezős hajó látható, benne az együttműködést szimbolizáló evezősökkel. A kibocsátás évét (2007) és a függetlenség kikiáltásának időpontját (1917) az ábra fölött, illetve alatt helyezték el. Az evezőktől balra a verdejel, jobbra Finnország nevének rövidítése, az „FI” szerepel. A rajzolatot az érme külső peremén az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

A kibocsátás mennyisége: 2 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2007. december

San Marino

A megemlékezés tárgya: Giuseppe Garibaldi születésének 200. évfordulója

A rajzolat leírása: Az érme belső részén elhelyezett metszet Giuseppe Garibaldit ábrázolja. A „SAN MARINO” felirat a belső rész külső szélén balra, a kibocsátás éve (2007) ugyanott jobbra olvasható. A verdejel (R) a portrétól jobbra, míg a kép készítőjének, Ettore Lorenzo Frapiccininek a monogramja (E.L.F.) a belső rész bal alsó szélén található. A rajzolatot az érme külső peremén az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

A kibocsátás mennyisége: 130 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2007. október

Vatikán

A megemlékezés tárgya: Őszentsége XVI. Benedek pápa 80. születésnapja

A rajzolat leírása: Az érme belső részén XVI. Benedek arcképe látható profilnézetben, balra fordulva. A „BENEDICTI XVI P.M. AETATIS ANNO LXXX CITTA' DEL VATICANO” felirat az érme belső részének külső szélén olvasható. A kép mellett balra a verdejelet (R), a kibocsátás évét (2007), valamint a vésnök monogramját (M.C.C. INC.) helyezték el, míg a kép alkotójának neve (LONGO) a jobb oldalra került. A rajzolatot az érme külső peremén az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

A kibocsátás mennyisége: 100 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2007. október

Monaco

A megemlékezés tárgya: Grácia hercegné halálának 25. évfordulója

A rajzolat leírása: Az érmén Grácia hercegné képmása, tőle jobbra a „MONACO” felirat, a verdejel, a „2007” évszám és a vésnök jele látható. A tervező neve (R.B.BARON) a hercegné hajkoronája alatt olvasható. A rajzolatot az érme külső peremén az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

A kibocsátás mennyisége: 20 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2007. július

Portugália

A megemlékezés tárgya: az Európai Unió portugál elnöksége

A rajzolat leírása: Az érme belső része paratölgyet (quercus suber) ábrázol. A fa törzsétől balra, az alsó ágak alatt helyezkedik el Portugália címere, jobbra pedig, három sorban, a „PORTUGAL” szó. Az érme belső peremén, a fa alatt, ív alakban a tervező aláírása (I. Vilar), a kibocsátás éve (2007), a verdejel (INCM) és a „PRESIDÊNCIA DO CONSELHO DA UE” felirat látható. A rajzolatot az érme külső peremén az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

A kibocsátás mennyisége: 2 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2007. július

Az euroövezet országai

A megemlékezés tárgya: a Római Szerződés aláírásának 50. évfordulója

A rajzolat leírása: Az érmén a hat alapító ország által aláírt szerződés látható, az 1957. március 25-i aláírás helyszínét, a római Piazza Del Campidoglio (Michelangelo által tervezett) kövezetét idéző háttérrel. Az „A Római Szerződés 50 éves” és az „EURÓPA” felirat, valamint a kibocsátó ország neve az euroövezet adott nyelvén vagy latinul van feltüntetve, vagyis a felirat országonként más és más, noha a rajzolat ugyanaz. Ez az Európai Gazdasági Közösséget létrehozó szerződés vezetett végső soron az euro 1999-es, illetve az eurobankjegyek és -érmék 2002-es bevezetéséhez. Az évfordulót 2007. március 25-én ünnepelték. Az euroövezet országai úgy döntöttek, hogy közös emlékérme kibocsátásával emlékeznek meg az eseményről. Az érmerajzolatot az európai pénzverdék által szervezett versenyt követően választották ki. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: országonként eltérő

A kibocsátás időpontja: 2007. március

Németország

A megemlékezés tárgya: Mecklenburg-Elő-Pomeránia

A rajzolat leírása: Az érmén a schwerini kastély képe látható a „Mecklenburg-Vorpommern” felirattal, amely a kastélynak otthont adó szövetségi tartománynak, Mecklenburg-Elő-Pomerániának a neve. Az „A”, „D”, „F”, „G”, illetve „J” verdejel a rajzolat felett, a vésnök monogramja (HH) a rajzolat alatt jelenik meg. Az érme külső körívén a pénzverés éve (2007), az Európai Unió tizenkét csillaga és a „BUNDESREPUBLIC DEUTSCHLAND” felirat látható.

A kibocsátás mennyisége: 30 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2007. február

Luxemburg

A megemlékezés tárgya: a nagyhercegi palota

A rajzolat leírása: Az érmén Henrik nagyherceg arcképe látható a nagyhercegi palota képére helyezve. Az ábrától balra a kibocsátás éve (2007), az évszám alatt a vésnök jele, felette a verdejel található. A rajzolat alá a „LËTZEBUERG” szó került. A rajzolatot az érme külső peremén az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

A kibocsátás mennyisége: 1,1 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2007. február