Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Priložnostni spominski kovanci za 2 € – 2007

Finska

Motiv: 90. obletnica finske neodvisnosti

Opis: kovanec prikazuje čoln na devet vesel z veslači, ki simbolizirajo sodelovanje. Nad podobo je izpisano leto izdaje »2007«, pod njo pa je letnica neodvisnosti »1917«. Oznaka kovnice je levo od vesel, oznaka »FI« za Finsko pa desno. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 2 milijona kovancev

Datum izdaje: december 2007

San Marino

Motiv: 200. obletnica rojstva Giuseppeja Garibaldija

Opis: v jedru kovanca je vgraviran portret Giuseppeja Garibaldija. Vzdolž zgornjega roba jedra sta na levi strani portreta besedi »SAN MARINO«, na desni pa leto izdaje »2007«. Levo od portreta je oznaka kovnice »R«, na spodnji levi strani ob robu jedra pa so začetnice oblikovalca »E.L.F.« (Ettore Lorenzo Frapiccini). Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 130.000 kovancev

Datum izdaje: oktober 2007

Vatikan

Motiv: 80. rojstni dan papeža Benedikta XVI.

Opis: v jedru kovanca je upodobljen papež Benedikt XVI. v levem profilu. Vzdolž roba jedra kovanca je vgraviran napis »BENEDICTI XVI P.M. AETATIS ANNO LXXX CITTA' DEL VATICANO«. Na levi strani podobe so oznaka kovnice »R«, leto izdaje »2007« in začetnice vrezovalke »M.C.C. INC.«, ime oblikovalke »LONGO« pa je napisano na desni strani. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 100.000 kovancev

Datum izdaje: oktober 2007

Monako

Motiv: 25. obletnica smrti princese Grace

Opis: na kovancu je podoba princese Grace, desno od nje pa so beseda »MONACO«, oznaka kovnice, letnica »2007« in oznaka vrezovalca. Ime oblikovalca »R.B.BARON« je izpisano tik ob zatilju podobe. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 20.000 kovancev

Datum izdaje: julij 2007

Portugalska

Motiv: portugalsko predsedovanje Evropski uniji

Opis: v jedru kovanca je upodobljen hrast plutovec (Quercus suber). Pod vejami levo od debla je grb Portugalske, na desni pa je v treh vrsticah izpisana beseda »PORTUGAL«. Pod drevesom si ob spodnjem robu jedra z leve proti desni polkrožno sledijo podpis oblikovalke »I. Vilar«, leto izdaje »2007«, oznaka kovnice »INCM« in napis »PRESIDÊNCIA DO CONSELHO DA UE«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 2 milijona kovancev

Datum izdaje: julij 2007

Države euroobmočja

Motiv: 50. obletnica Rimske pogodbe

Opis: na kovancu je upodobljena Pogodba, ki jo je podpisalo šest ustanovnih članic. Ozadje prikazuje tlakovanje Kapitolskega trga v Rimu (zasnoval ga je Michelangelo), kjer je bila 25. marca 1957 Pogodba podpisana. Na kovancu je v jeziku oz. jezikih države izdajateljice članice euroobmočja ali v latinščini zapisano »Rimska pogodba 50 let«, »EVROPA in ime države izdajateljice. Tako se napis od države do države razlikuje, medtem ko je slika ista. Z Rimsko pogodbo je bila ustanovljena Evropska gospodarska skupnost, kar je končno pripeljalo do uvedbe eura leta 1999 in eurobankovcev in eurokovancev leta 2002. Praznovanje obletnice je potekalo 25. marca 2007. Države euroobmočja so se odločile, da bodo to priložnost zaznamovale s skupno izdajo spominskega kovanca. Motiv je bil izbran na natečaju, ki so ga organizirale evropske kovnice. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: se med državami razlikuje

Datum izdaje: Marec 2007

Nemčija

Motiv: zvezna dežela Mecklenburg-Vorpommern

Opis: na kovancu je upodobljen grad Schwerin, pod katerim je napis »Mecklenburg-Vorpommern« – ime zvezne dežele Meklenburg-Pomorjansko, kjer se grad nahaja. Nad podobo je oznaka kovnice »A«, »D«, »F«, »G« ali »J«, pod njo pa sta začetnici vrezovalca »HH«. Na kolobarju so letnica kovanja »2007«, 12 zvezd Evropske unije in besedi »Bundesrepublik Deutschland«.

Obseg izdaje: 30 milijonov kovancev

Datum izdaje: februar 2007

Luksemburg

Motiv: velika vojvodska palača

Opis: na kovancu je preko podobe velike vojvodske palače prikazan potret velikega vojvode Henrija. Letnica izdaje »2007« je na levi strani, nad njo je oznaka vrezovalca, pod njo pa je oznaka kovnice. Beseda »LËTZEBUERG« je izpisana ob spodnjem robu motiva. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1,1 milijona kovancev

Datum izdaje: februar 2007