European Central Bank - eurosystem
Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset

2 euron erikoisrahat – 2007

Suomi

Aihe: Suomen itsenäisyyden 90. vuosipäivä

Kuvaus: Kolikossa on vene, jota soutaa yhdeksän soutajaa. Kuva-aihe symboloi yhteistyötä. Kuvan yläpuolella on liikkeeseenlaskuvuosi 2007 ja alapuolella Suomen itsenäistymisvuosi 1917. Veneen airojen vasemmalla puolella on rahapajan tunnus ja oikealla puolella Suomen maatunnus ”FI”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 2 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: joulukuu 2007

San Marino

Aihe: Giuseppe Garibaldin syntymän 200. vuosipäivä

Kuvaus: Kolikon sisäosaan on kaiverrettu Giuseppe Garibaldin muotokuva. Sisäosan ulkoreunalla on vasemmalla teksti ”SAN MARINO” ja oikealla liikkeeseenlaskuvuosi 2007. Rahapajan tunnus ”R” on kaiverrettu muotokuvan vasemmalle puolelle ja taiteilija Ettore Lorenzo Frappicinin nimikirjaimet ”E.L.F.” sisäosan vasempaan alareunaan. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 130 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: lokakuu 2007

Vatikaanivaltio

Aihe: Paavi Benedictus XVI:n 80-vuotispäivä

Kuvaus: Kolikon sisäosan kuvassa paavi Benedictus XVI katsoo vasemmalle. Kolikon sisäosan ulkoreunalla on teksti ”BENEDICTI XVI P.M. AETATIS ANNO LXXX CITTA' DEL VATICANO”. Rahapajan tunnus ”R”, liikkeeseenlaskuvuosi 2007 ja kaivertajan nimikirjaimet ”M.C.C. INC.” ovat kuvan vasemmalla puolella ja taiteilijan nimi ”LONGO” oikealla. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 100 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: lokakuu 2007

Monaco

Aihe: Ruhtinatar Gracen kuoleman 25. vuosipäivä

Kuvaus: Kolikossa on ruhtinatar Gracen profiilikuva, josta oikealle on sijoitettu sana ”MONACO”, rahapajan tunnus, vuosiluku ”2007” sekä kaivertajan tunnus. Ruhtinattaren hiusten alla lukee taiteilijan nimi ”R.B.BARON”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 20 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: heinäkuu 2007

Portugali

Aihe: Portugalin EU-puheenjohtajakausi

Kuvaus: Kolikon sisäosassa on korkkitammi (quercus suber). Oksien alla vasemmalla on Portugalin vaakuna, ja puun oikealle puolelle on kirjoitettu sana ”PORTUGAL” kolmelle riville. Kolikon sisäosassa alhaalla ovat puoliympyrässä taiteilijan nimikirjoitus ”I. Vilar”, liikkeeseenlaskuvuosi 2007, rahapajan tunnus ”INCM” ja sanat ”PRESIDÊNCIA DO CONSELHO DA UE”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 2 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: heinäkuu 2007

Euroalueen maat

Aihe: Rooman sopimuksen 50-vuotispäivä

Kuvaus: Kolikon kuva esittää Rooman sopimusasiakirjaa, jossa on Euroopan talousyhteisön kuuden perustajamaan edustajien allekirjoitukset. Asiakirjan taustalla oleva kuvio jäljittelee (Michelangelon suunnittelemaa) kiveystä Piazza del Campidoglio -aukiolla, missä sopimus allekirjoitettiin 25.3.1957. Kolikoissa on tekstit ”Rooman sopimus 50 v”, ”EUROOPPA” sekä liikkeeseenlaskijamaan nimi. Tekstit ovat yhdellä tai useammalla liikkeeseenlaskijamaan kielellä tai latinaksi. Ne siis vaihtelevat euroalueen maasta toiseen, mutta kuva on aina sama. Rooman sopimuksella perustettiin Euroopan talousyhteisö, ja se johti lopulta euron käyttöönottoon vuonna 1999 sekä eurosetelien ja -kolikoiden käyttöönottoon vuonna 2002. Sopimuksen vuosipäivää vietettiin 25.3.2007. Euroalueen maat juhlistivat tapahtumaa laskemalla liikkeeseen tämän erikoisrahan. Kolikon kuva-aihe valittiin euroalueen rahapajojen järjestämän suunnittelukilpailun perusteella. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: vaihtelee maittain

Liikkeeseenlaskun ajankohta: maaliskuu 2007

Saksa

Aihe: Mecklenburg-Vorpommernin osavaltio

Kuvaus: Kolikossa on Schwerinin linna ja sen alla sanat ”Mecklenburg-Vorpommern” eli linnan sijaintiosavaltion nimi. Rahapajan tunnus, joko ”A”, ”D”, ”F”, ”G” tai ”J”, on kuvan yläpuolella, ja kuvan alapuolella ovat kaivertajan nimikirjaimet ”HH”. Kolikon ulkorenkaalla ovat lyöntivuosi 2007, Euroopan unionin lipun 12 tähteä sekä teksti ”Bundesrepublik Deutschland”.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 30 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: helmikuu 2007

Luxemburg

Aihe: Suurherttuan palatsi

Kuvaus: Kolikossa on etualalla suurherttua Henrin kuva ja sen taustalla kuva suurherttuan palatsista. Kuvan vasemmalla puolella on liikkeeseenlaskuvuosi 2007.Sen yläpuolella on kaivertajan tunnus ja alapuolella rahapajan tunnus. Kuvan alareunassa on teksti ”LËTZEBUERG”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 1,1 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: helmikuu 2007