Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Αναμνηστικά κέρματα των 2 ευρώ - 2007

Φινλανδία

Θέμα: 90ή επέτειος της φινλανδικής ανεξαρτησίας

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται μια εννεάκωπη λέμβος με κωπηλάτες, που συμβολίζει τη συνεργασία. Το έτος έκδοσης «2007» και το έτος ανεξαρτησίας «1917» εμφανίζονται επάνω και κάτω από την εικόνα αντιστοίχως. Το σήμα του νομισματοκοπείου απεικονίζεται στα αριστερά των κουπιών και τα γράμματα «FI» που αντιπροσωπεύουν τη Φινλανδία στα δεξιά. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 2 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Δεκέμβριος 2007

Άγιος Μαρίνος

Θέμα: 200 χρόνια από τη γέννηση του Giuseppe Garibaldi

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται η εγχάρακτη μορφή του Giuseppe Garibaldi. Οι λέξεις «SAN MARINO» και το έτος έκδοσης «2007» αναγράφονται στην περίμετρο του κέρματος, αριστερά και δεξιά από τη μορφή αντίστοιχα. Το σήμα του νομισματοκοπείου «R» αναγράφεται στο αριστερό μέρος της μορφής, ενώ τα αρχικά του καλλιτέχνη Ettore Lorenzo Frapiccini (E.L.F.) εμφανίζονται στο κάτω αριστερό άκρο. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 130.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2007

Πόλη του Βατικανού

Θέμα: 80ά γενέθλια της Αυτού Αγιότητας του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται η μορφή της Αυτού Αγιότητας του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ' να κοιτάζει προς τα αριστερά. Η επιγραφή «BENEDICTI XVI P.M. AETATIS ANNO LXXX CITTA' DEL VATICANO» έχει χαραχτεί στην περίμετρο του εσωτερικού τμήματος του κέρματος. Στα αριστερά της μορφής εμφανίζονται το σήμα του νομισματοκοπείου «R», το έτος έκδοσης «2007», και τα αρχικά του χαράκτη «M.C.C. INC.», ενώ το όνομα του καλλιτέχνη, «LONGO», αναγράφεται στα δεξιά. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 100.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2007

Μονακό

Θέμα: 25η επέτειος από το θάνατο της πριγκίπισσας Γκρέις

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται η μορφή της πριγκίπισσας Γκρέις στα δεξιά της οποίας εμφανίζεται η λέξη "MONACO", το σήμα του νομισματοκοπείου, το έτος "2007" και το σήμα του χαράκτη. Το όνομα του καλλιτέχνη «R.B.BARON» αναγράφεται κάτω από την κόμη της πριγκίπισσας. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 20.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούλιος 2007

Πορτογαλία

Θέμα: Πορτογαλική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται μια φελλόδρυς (quercus suber). Το εθνόσημο της Πορτογαλίας εμφανίζεται στα αριστερά του κορμού του δέντρου κάτω από τα κλαδιά, ενώ η λέξη «PORTUGAL» αναγράφεται σε τρεις σειρές στα δεξιά. Η υπογραφή της καλλιτέχνιδας «I. Vilar», το έτος έκδοσης «2007», το σήμα του νομισματοκοπείου «INCM» και η επιγραφή «PRESIDÊNCIA DO CONSELHO DA UE» έχουν χαραχθεί σε ημικυκλική διάταξη κάτω από το δέντρο, στην άκρη του εσωτερικού τμήματος του κέρματος. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 2 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούλιος 2007

Χώρες της ζώνης του ευρώ

Θέμα: 50ή επέτειος της Συνθήκης της Ρώμης

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται το κείμενο της Συνθήκης υπογεγραμμένο από τις έξι ιδρυτικές χώρες και στο βάθος αναπαρίσταται η πλακόστρωση (η οποία σχεδιάστηκε από τον Μιχαήλ Άγγελο) της Piazza del Campidoglio στη Ρώμη, όπου υπογράφηκε η Συνθήκη στις 25 Μαρτίου 1957. Οι επιγραφές «ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ 50 ΧΡΟΝΙΑ», «ΕΥΡΩΠΗ» και το όνομα της χώρας έκδοσης εμφανίζονται στις αντίστοιχες γλώσσες της ζώνης του ευρώ ή στα λατινικά. Παρόλο που η επιγραφή διαφέρει από χώρα σε χώρα, το σχέδιο παραμένει το ίδιο. Με τη Συνθήκη της Ρώμης ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και ξεκίνησε μια πορεία που οδήγησε τελικά στην εισαγωγή του ευρώ το 1999 και των τραπεζογραμματίων και κερμάτων ευρώ το 2002. Με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου στις 25 Μαρτίου 2007 οι χώρες της ζώνης του ευρώ αποφάσισαν να εκδώσουν από κοινού αυτό το αναμνηστικό κέρμα. Το σχέδιό του επιλέχθηκε μετά από διαγωνισμό που διοργάνωσαν τα ευρωπαϊκά νομισματοκοπεία. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: ποικίλλει από χώρα σε χώρα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάρτιος 2007

Γερμανία

Θέμα: Μεκλεμβούργο-Πομερανία

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζονται το κάστρο Schwerin και η επιγραφή «Mecklenburg-Vorpommern» – το ομοσπονδιακό κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας όπου βρίσκεται το κάστρο. Επάνω από την παράσταση εμφανίζεται το σήμα του νομισματοκοπείου («A», «D», «F», «G» ή «J») και κάτω από αυτήν τα αρχικά του χαράκτη «H». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται το έτος έκδοσης «2007», τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι λέξεις «BUNDESREPUBLIK DEUTSCHLAND».

Ποσότητα: 30 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Φεβρουάριος 2007

Λουξεµβούργο

Θέμα: Το Ανάκτορο των Μεγάλων Δουκών

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται η μορφή του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου μπροστά από το Ανάκτορο των Μεγάλων Δουκών. Το έτος έκδοσης «2007» εμφανίζεται στα αριστερά, το σήμα του χαράκτη στο επάνω μέρος και το σήμα του νομισματοκοπείου στο κάτω μέρος. Η λέξη «LËTZEBUERG» εμφανίζεται στο κάτω μέρος του σχεδίου. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1,1 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Φεβρουάριος 2007