Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Prigodne kovanice od 2 € – 2007.

Finska

Tema: 90. obljetnica neovisnosti Finske

Opis: Na kovanici je prikazan čamac s devet vesala i veslačima koji simboliziraju suradnju. Iznad tog prikaza nalazi se godina izdavanja »2007«, a ispod njega godina neovisnosti »1917«. Oznaka kovnice nalazi se s lijeve strane vesala, a oznaka za Finsku »FI« s desne strane. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 2 000 000 kovanica

Datum izdanja: prosinac 2007.

San Marino

Tema: 200. obljetnica rođenja Giuseppea Garibaldija

Opis: Na jezgri kovanice ugraviran je portret Giuseppea Garibaldija. Duž ruba jezgre s lijeve strane portreta nalaze se riječi »SAN MARINO«, a s desne strane portreta godina izdavanja »2007«. Oznaka kovnice »R« napisana je s lijeve strane portreta, dok se inicijali autora motiva Ettorea Lorenza Frapiccinija »E.L.F.« nalaze duž donjeg lijevog ruba jezgre. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 130 000 kovanica

Datum izdanja: listopad 2007.

Država Vatikanskoga Grada

Tema: 80. rođendan Njegove Svetosti pape Benedikta XVI.

Opis: Na jezgri kovanice nalazi se profil Njegove Svetosti pape Benedikta XVI., koji gleda ulijevo. Duž ruba jezgre ugraviran je natpis »BENEDICTI XVI P.M. AETATIS ANNO LXXX CITTA’ DEL VATICANO«. S lijeve strane portreta nalazi se oznaka kovnice »R«, godina izdavanja »2007« i inicijali graverke »M.C.C. INC.«, dok je ime autorice motiva »LONGO« napisano s desne strane. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 100 000 kovanica

Datum izdanja: listopad 2007.

Monako

Tema: 25. obljetnica smrti princeze Grace

Opis: Na kovanici se nalazi lik princeze Grace, a s njezine desne strane nalaze se riječ »MONACO«, oznaka kovnice, godina »2007« i oznaka gravera. Ime autora motiva »R.B.BARON« napisano je ispod princezine kose. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 20 000 kovanica

Datum izdanja: srpanj 2007.

Portugal

Tema: portugalsko predsjedanje Europskom unijom

Opis: Na jezgri kovanice prikazan je hrast plutnjak (Quercus suber). Ispod njegovih donjih grana, s lijeve strane debla nalazi se portugalski grb, dok je s desne strane u tri retka ispisana riječ »PORTUGAL«. Ispod drveta, duž donjeg ruba jezgre, polukružno su prikazani potpis autorice motiva (I. Vilar), godina izdavanja »2007«, oznaka kovnice »INCM« i riječi »PRESIDÊNCIA DO CONSELHO DA UE«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 2 000 000 kovanica

Datum izdanja: srpanj 2007.

Države europodručja

Tema: 50. obljetnica Ugovora iz Rima

Opis: Na kovanici je prikazan Ugovor koji je potpisalo šest zemalja osnivačica. Pozadinu čini popločenje (koje je osmislio Michelangelo) trga Piazza del Campidoglio (Kapitolski trg) u Rimu, gradu u kojem je 25. ožujka 1957. Ugovor potpisan. Na jeziku države članice europodručja koja je država izdavanja ili na latinskom jeziku napisano je »Ugovor iz Rima 50 godina«, »EUROPA« i naziv države izdavanja. Tako se natpis razlikuje od države do države, ali je motiv isti. Ugovorom iz Rima osnovana je Europska ekonomska zajednica, što je u konačnici dovelo do uvođenja eura 1999. godine te euronovčanica i eurokovanica 2002. Obljetnica je proslavljena 25. ožujka 2007. Države europodručja proslavile su tu prigodu zajedničkim izdavanjem prigodne kovanice. Njezin motiv izabran je na natječaju koji su organizirale europske kovnice. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: razlikuje se od države do države

Datum izdanja: ožujak 2007.

Njemačka

Tema: Mecklenburg-Zapadno Pomorje

Opis: Na kovanici je prikazan dvorac Schwerin, ispod kojega stoji natpis »Mecklenburg-Vorpommern«, naziv savezne zemlje Mecklenburg-Zapadno Pomorje u kojoj se dvorac nalazi. Iznad motiva nalazi se jedna od oznaka kovnice »A«, »D«, »F«, »G« ili »J«, a ispod njega inicijali gravera »HH«. Na prstenu kovanice nalazi se godina kovanja »2007«, 12 zvijezda Europske unije i riječi »Bundesrepublik Deutschland«.

Opseg izdanja: 30 000 000 kovanica

Datum izdanja: veljača 2007.

Luksemburg

Tema: Palača velikog vojvode

Opis: Na kovanici se nalazi reljefni portret velikog vojvode Henrija preko motiva Palače velikog vojvode. Godina izdavanja »2007« nalazi se na lijevoj strani, oznaka gravera nalazi se iznad motiva, a oznaka kovnice ispod njega. Riječ »LËTZEBUERG« napisana je na dnu jezgre. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 100 000 kovanica

Datum izdanja: veljača 2007.