Menu

Prigodne kovanice od 2 € – 2007.

Finska

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 90. obljetnica neovisnosti Finske

Opis: Na kovanici je prikazan čamac s devet vesala i veslačima koji simboliziraju suradnju. Iznad tog prikaza nalazi se godina izdanja »2007«, a ispod njega godina neovisnosti »1917«. Oznaka kovnice nalazi se s lijeve strane vesala, a oznaka za Finsku, »FI«, s desne. Na prstenu se nalazi 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 2 milijuna kovanica

Datum izdanja: prosinac 2007.


San Marino

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 200. obljetnica rođenja Giuseppea Garibaldija

Opis: Unutar jezgre kovanice ugraviran je portret Giuseppea Garibaldija. Uzduž vanjskog ruba jezgre kovanice, s lijeve strane portreta nalaze se riječi »SAN MARINO«, a s desne strane portreta nalazi se godina izdanja »2007«. Oznaka kovnice (R) napisana je s lijeve strane portreta, dok se monogram umjetnika Ettorea Lorenza Frapiccinija (E.L.F.) nalazi uz donji lijevi rub jezgre. Kružno, unutar prstena, nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 130 000 kovanica

Datum izdanja: listopad 2007.


Država Vatikanskog Grada

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 80. rođendan Njegove Svetosti pape Benedikta XVI.

Opis: Unutar jezgre kovanice nalazi se profil Njegove Svetosti pape Benedikta XVI., koji gleda ulijevo. Uzduž vanjskog ruba jezgre kovanice ugraviran je natpis »BENEDICTI XVI P.M. AETATIS ANNO LXXX CITTÀ DEL VATICANO«. S lijeve strane portreta nalazi se oznaka kovnice »R«, godina izdanja »2007« i monogram graverke »M.C.C. INC.«, dok je ime umjetnice »LONGO« napisano s desne strane. Kružno, unutar prstena, nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 100 000 kovanica

Datum izdanja: listopad 2007.


Monako

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 25. obljetnica smrti princeze Grace

Opis: Na kovanici se nalazi lik princeze Grace, a s njezine desne strane nalaze se riječ »MONACO«, oznaka kovnice, godina »2007« i oznaka gravera. Ime umjetnika, »R.B.BARON«, napisano je ispod princezine kose. Kružno, unutar prstena, nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 20 000 kovanica

Datum izdanja: srpanj 2007.


Portugal

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: portugalsko predsjedanje Europskom unijom

Opis: Unutar jezgre kovanice prikazan je hrast plutnjak (Quercus suber). Ispod njegovih donjih grana, s lijeve strane debla nalazi se portugalski grb, dok je s desne strane u tri retka ispisana riječ »PORTUGAL«. Ispod drveta, uzduž donjeg ruba jezgre, polukružno su prikazani potpis umjetnice (I. Vilar), godina izdanja »2007«, oznaka kovnice (INCM) i riječi »PRESIDÊNCIA DO CONSELHO DA UE«. Kružno, unutar prstena, nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 2 milijuna kovanica

Datum izdanja: srpanj 2007.


Države europodručja

prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 50. obljetnica Rimskog ugovora

Opis: Na kovanici je prikazan Ugovor koji je potpisalo šest zemalja osnivačica. Pozadinu čini popločenje (koje je osmislio Michelangelo) trga Piazza del Campidoglio (Kapitolskog trga) u Rimu, gradu u kojem je 25. ožujka 1957. godine Ugovor potpisan. Na jeziku države izdavateljice članice europodručja ili na latinskom jeziku napisano je »Ugovor iz Rima 50 godina«, »EUROPA« i naziv države izdavateljice. Tako se natpis razlikuje od države do države, ali je motiv isti. Rimskim ugovorom osnovana je Europska ekonomska zajednica, što je u konačnici dovelo do uvođenja eura 1999. godine te euronovčanica i eurokovanica 2002. Obljetnica je proslavljena 25. ožujka 2007. Države europodručja proslavile su tu prigodu zajedničkim izdavanjem prigodne kovanice. Njezin motiv izabran je na natječaju koji su organizirale europske kovnice. Na prstenu se nalazi 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: razlikuje se od države do države

Datum izdanja: ožujak 2007.


Njemačka

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: Mecklenburg-Vorpommern

Opis: Na kovanici je prikazan dvorac Schwerin, ispod kojega je napisano »Mecklenburg-Vorpommern« – naziv savezne pokrajine Meklenburg-Zapadno Pomorje u kojoj se dvorac nalazi. Iznad motiva nalazi se jedna od oznaka kovnice »A«, »D«, »F«, »G« ili »J«, a ispod njega monogram gravera »HH«. Na prstenu se nalazi godina kovanja »2007«, 12 zvijezda Europske unije i riječi »Bundesrepublik Deutschland«.

Opseg izdanja: 30 milijuna kovanica

Datum izdanja: veljača 2007.


Luksemburg

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: Palača velikog vojvode

Opis: Na kovanici se nalazi reljefni portret velikog vojvode Henrija preko motiva Palače velikog vojvode. Godina izdanja »2007« nalazi se na lijevoj strani, oznaka gravera se nalazi iznad motiva, a oznaka kovnice ispod njega. Riječ »LËTZEBUERG« napisana je na dnu dizajna. Kružno, unutar prstena, nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1,1 milijun kovanica

Datum izdanja: veljača 2007.


Povratak na vrh