Menu

Herdenkingsmunten van €2 - 2007

Finland

herdenkingszijde van €2

Te gedenken gebeurtenis: 90 jaar Finse onafhankelijkheid

Beschrijving van het ontwerp: Op de munt is een boot met negen roeiers afgebeeld, als symbool voor samenwerking. Het jaar van uitgifte, 2007, en het jaar van onafhankelijkheid, 1917, staan respectievelijk boven en onder de afbeelding. Links van de roeiriemen staat het muntteken en rechts ervan 'FI' voor Finland. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 2 miljoen munten

Datum van uitgifte: december 2007


San Marino

herdenkingszijde van €2

Te gedenken gebeurtenis: 200ste verjaardag van Giuseppe Garibaldi

Beschrijving van het ontwerp: In het midden van de munt bevindt zich een gegraveerd portret van Giuseppe Garibaldi. De woorden ‘SAN MARINO’ en het jaar van uitgifte (2007) staan langs de buitenrand van het middengedeelte, respectievelijk links en rechts van het portret. Het muntteken (R) staat links van het portret, terwijl de initialen van de kunstenaar Ettore Lorenzo Frapiccini (E.L.F.) links onder in het middengedeelte te vinden zijn. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 130 000 munten

Datum van uitgifte: oktober 2007


Vaticaanstad

herdenkingszijde van €2

Te gedenken gebeurtenis: 80ste verjaardag van Zijne Heiligheid Paus Benedictus XVI

Beschrijving van het ontwerp: In het midden van de munt staat het naar links gerichte profiel van Zijne Heiligheid Paus Benedictus XVI afgebeeld. Het opschrift ‘BENEDICTI XVI P.M. AETATIS ANNO LXXX CITTA' DEL VATICANO’ is langs de buitenrand van het middengedeelte van de munt gegraveerd. Links van de afbeelding bevinden zich het muntteken ‘R’, het jaar van uitgifte ‘2007’, en de initialen van de graveur ‘M.C.C. INC.’; de naam van de kunstenaar, ‘LONGO’, staat aan de rechterzijde. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 100 000 munten

Datum van uitgifte: oktober 2007


Monaco

herdenkingszijde van €2

Te gedenken gebeurtenis: 25e gedenkdag van het overlijden van Prinses Grace

Beschrijving van het ontwerp: De munt toont een beeltenis van Prinses Grace, met aan de rechterzijde het opschrift ‘MONACO’, het muntteken, het jaar ‘2007’ en het teken van de graveur. Onder het kapsel van de Prinses staat de naam van de kunstenaar, ‘R.B. BARON’. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 20 000 munten

Datum van uitgifte: juli 2007


Portugal

herdenkingszijde van €2

Te gedenken gebeurtenis: Portugees Voorzitterschap van de Europese Unie

Beschrijving van het ontwerp: In het midden van de munt is een kurkeik (Quercus Suber) afgebeeld. Onder de onderste takken staat links van de boomstam het wapen van Portugal, en rechts het woord “PORTUGAL”, over drie regels verdeeld. Onder de boom, langs de onderzijde van het binnenste gedeelte van de munt, staan in een boog de handtekening van de ontwerper (I. Vilar), het jaar van uitgifte (2007), het muntteken (INCM) en de inscriptie “PRESIDÊNCIA DO CONSELHO DA UE”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 2 miljoen munten

Datum van uitgifte: juli 2007


Landen van het eurogebied

herdenkingszijde van €2 herdenkingszijde van €2 herdenkingszijde van €2 herdenkingszijde van €2 herdenkingszijde van €2 herdenkingszijde van €2 herdenkingszijde van €2 herdenkingszijde van €2 herdenkingszijde van €2 herdenkingszijde van €2 herdenkingszijde van €2 herdenkingszijde van €2 herdenkingszijde van €2

Te gedenken gebeurtenis: 50e verjaardag van het Verdrag van Rome

Beschrijving van het ontwerp: De munt toont het document met het Verdrag ondertekend door de zes oprichtingslanden tegen een achtergrond die herinnert aan de bestrating van de Piazza del Campidoglio in Rome (ontworpen door Michelangelo), waar het Verdrag op 25 maart 1957 werd ondertekend. De opschriften “Verdrag van Rome 50 jaar”, “EUROPA” en de naam van het uitgevende land zijn weergegeven in de respectieve talen van het eurogebied of in het Latijn. De opschriften verschillen dus van land tot land, maar de afbeelding is hetzelfde. Bij het Verdrag van Rome werd de Europese Economische Gemeenschap opgericht, wat uiteindelijk heeft geleid tot de invoering van de euro in 1999 en de eurobankbiljetten en euromunten in 2002. De verjaardag zal worden gevierd op 25 maart 2007. De landen van het eurogebied hebben besloten de gelegenheid luister bij te zetten door gezamenlijk deze herdenkingsmunt uit te geven. Het ontwerp is geselecteerd na een wedstrijd die door de Europese munthuizen is gehouden.

Oplage: varieert per land

Datum van uitgifte: maart 2007


Duitsland

herdenkingszijde van €2

Te gedenken gebeurtenis: Mecklenburg-Vorpommern

Beschrijving van het ontwerp: De munt toont het Kasteel van Schwerin en draagt het opschrift “Mecklenburg-Vorpommern” – de federale staat Mecklenburg-Voor-Pommeren waar het kasteel zich bevindt. Het muntteken “A”, “D”, “F”, “G” of “J” staat boven de afbeelding, en de initialen van de graveur “HH” eronder. Het jaar van uitgifte, 2007, de twaalf sterren van de Europese Unie en de woorden “Bundesrepublik Deutschland” staan langs de buitenrand van de munt.

Oplage: 30 miljoen munten

Datum van uitgifte: februari 2007


Luxemburg

herdenkingszijde van €2

Te gedenken gebeurtenis: Het Paleis van de Groothertog

Beschrijving van het ontwerp: De munt toont een afbeelding van Groothertog Henri voor een afbeelding van het Groothertoglijk Paleis. Het jaar van uitgifte, 2007, staat aan de linkerzijde, met het teken van de graveur erboven en het muntteken eronder. Het woord “LËTZEBUERG” staat aan de onderzijde van het ontwerp. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 1,1 miljoen munten

Datum van uitgifte: februari 2007


Bovenkant pagina