Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по

Възпоменателни монети от 2 € – 2007 г.

Финландия

Тема: 90 години от обявяването на независимостта на Финландия

Описание: На монетата са изобразени девет гребци в кораб, символизиращи сътрудничеството. Над изображението е разположена годината на емисия „2007“, а под него – годината на обявяване на независимостта „1917“. От лявата страна на веслата е знакът на монетния двор, а от дясната – „FI“ (съкращение на Финландия). По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 2 милиона монети

Дата на емисия: декември 2007 г.

Сан Марино

Тема: 200 години от рождението на Джузепе Гарибалди

Описание: Във вътрешния кръг на монетата е изобразен гравиран портрет на Джузепе Гарибалди. Думите „SAN MARINO“ и годината на емисия „2007“ са изписани по ръба на вътрешния кръг съответно отляво и отдясно на портрета. Знакът на монетния двор „R“ е вляво от портрета, а инициалите на художника „E.L.F.“ (Ettore Lorenzo Frapiccini) са в долната лява част на вътрешния кръг. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 130 000 монети

Дата на емисия: октомври 2007 г.

Ватикан

Тема: 80-годишен юбилей на Негово Светейшество папа Бенедикт XVI

Описание: Във вътрешния кръг на монетата е представен ляв профил на Негово Светейшество папа Бенедикт XVI. Надписът „BENEDICTI XVI P.M. AETATIS ANNO LXXX CITTA' DEL VATICANO“ е гравиран по ръба на вътрешния кръг. Знакът на монетния двор „R“, годината на емисия „2007“ и инициалите на гравьора „M.C.C. INC.“ са вляво от образа, а името на художника „LONGO“ е изписано вдясно. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 100 000 монети

Дата на емисия: октомври 2007 г.

Монако

Тема: 25 години от смъртта на принцеса Грейс

Описание: На монетата е изобразен профил на принцеса Грейс. Вдясно са разположени думата „MONACO“, знакът на монетния двор, годината „2007“ и знакът на гравьора. Зад тила на принцесата е името на художника – „R.B.BARON“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 20 000 монети

Дата на емисия: юли 2007 г.

Португалия

Тема: Португалско председателство на Европейския съюз

Описание: Във вътрешния кръг на монетата е изобразен корков дъб (quercus suber). Гербът на Португалия е поставен под клоните вляво от стъблото, а вдясно е думата „PORTUGAL“, написана на три реда. Подписът на художничката „I. Vilar“, годината на емисия „2007“, знакът на монетния двор „INCM“ и надписът „PRESIDÊNCIA DO CONSELHO DA UE“ са разположени в полукръг по ръба на вътрешния кръг на монетата под дървото. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 2 милиона монети

Дата на емисия: юли 2007 г.

Държави от еврозоната

Тема: 50 години от подписването на Договора от Рим

Описание: На монетата е изобразен Договорът от Рим, подписан от шестте държави членки – основателки, на фон, пресъздаващ паважа (проект на Микеланджело) на Пиаца дел Кампидолио в Рим, където на 25 март 1957 г. е подписан Договорът. Надписите „50 години Договор от Рим“, „ЕВРОПА“ и името на емитиращата държава са представени на съответните езици от еврозоната или на латински. Следователно те са различни за отделните държави, но изображението е едно и също. Договорът от Рим създава Европейската икономическа общност и подготвя условията за въвеждане на еврото през 1999 г. и на евробанкнотите и монетите през 2002 г. Годишнината беше чествана на 25 март 2007 г. Държавите от еврозоната отбелязаха събитието, като съвместно емитираха тази възпоменателна монета. Нейният дизайн беше избран на конкурс, организиран от европейските монетни дворове. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: различен за отделните държави

Дата на емисия: март 2007 г.

Германия

Тема: Мекленбург-Предна Померания

Описание: На монетата е представен замъкът Шверин с надписа „Mecklenburg-Vorpommern“ – федерална провинция Мекленбург–Предна Померания, където се намира замъкът. Една от буквите „A“, „D“, „F“, „G“ или „J“ (знак на монетния двор) е разположена над изображението, а инициалите на гравьора „НН“ – под него. Годината на отсичане „2007“, надписът „Bundesrepublik Deutschland“ и 12-те звезди на Европейския съюз са на външния пръстен.

Тираж: 30 милиона монети

Дата на емисия: февруари 2007 г.

Люксембург

Тема: Дворецът на Великия херцог

Описание: На монетата е представен ликът на Великия херцог Анри на фона на изображение на херцогския дворец. Годината на емисия „2007“ е вляво от двореца, над нея е разположен знакът на гравьора, а под нея – знакът на монетния двор. Думата „LËTZEBUERG“ е изписана в основата на изображенията във вътрешния кръг. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 1,1 милиона монети

Дата на емисия: февруари 2007 г.