Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Gyakori kérdések az eurobankjegyek újratervezéséről

Utolsó frissítés: 2023. november 30.

1. Miért van szükségünk új bankjegyekre?

Minden központi bank rendszeresen korszerűsíti bankjegyeit, vagy újakat készít, hogy elrettentse a pénzhamisítókat. Az első eurobankjegy-sorozatot több mint 20 évvel ezelőtt vezettük be, a második pedig 2013-tól került forgalomba. Jelenleg zajlik a jövőbeni eurobankjegyek fejlesztése, ami lehetőséget nyújt arra, hogy valamennyi európai polgár, köztük a gyengénlátók számára is közelebb hozzuk, valamint vonzóbbá, és befogadóbbá tegyük őket.

Arra is törekszünk, hogy az eurobankjegyek minél fenntarthatóbbak és környezetbarátabbak legyenek, ezért keressük a lehetőségeket a környezetre gyakorolt hatásuk mérséklésére.

2. Miért van szükség a bankjegyek újratervezésére?

Az eurobankjegyek az európai egység kézzelfogható, látható jelképei, és feladatunk korszerűségük biztosítása. A rendszeres fejlesztés részeként, 20 évvel az első eurobankjegyek bevezetése után itt az ideje, hogy felülvizsgáljuk a dizájnterveket. Az eurorendszer készpénzstratégiájával összhangban olyan vonzó eurobankjegyeket szeretnénk kidolgozni, amelyekkel az európai polgárok azonosulni tudnak.

3. Miért most érkezett el az idő új bankjegysorozat készítésére?

Az új bankjegyek kidolgozása, előállítása és az egész euroövezetben való forgalomba hozatala többéves folyamat. Általában tíz–tizenöt évente kerülnek forgalomba új bankjegyek azért, hogy még biztonságosabbak és ellenállóbbak legyenek, és hogy mindig egy lépéssel a pénzhamisítók előtt járjunk. Fontos idejekorán elkezdenünk a fejlesztést, hogy felkészülten várjuk az új sorozat bevezetésére vonatkozó döntést.

4. Hogyan zajlik a bankjegyek újratervezése?

Az eurobankjegyek újratervezése két, egymást követő szakaszból áll:

 1. Az eurobankjegyek leendő témájának kiválasztása
  1. Megbízást adtunk egy felmérésre, amelynek keretében az európai polgárok fókuszcsoportokra osztva nyilváníthattak véleményt a lehetséges jövőbeni témákról, az eredmények pedig alapként szolgáltak a következő lépésekhez.
  2. Az EKB Kormányzótanácsa hét témára szűkítette a kört, közülük hatot (az eurorendszer nemzeti központi bankjai által kijelölt és az EKB által kinevezett szakértőket tömörítő) témafelelős tanácsadói csoport javasolt, egyet pedig a Kormányzótanács.
  3. Az európai polgárok lehetőséget kaptak arra, hogy kifejezzék preferenciáikat az előválogatott hét témával kapcsolatban egy külső kutatócég által valamennyi euroövezeti országban végzett felmérésben, valamint az EKB által végzett online felmérésben.
  4. A Kormányzótanács ezután a felmérési eredmények figyelembevételével két lehetséges témát választott ki, amelyek szóba jöhetnek a jövőbeni bankjegyek kialakításánál.
 2. Az eurobankjegyek új dizájntervének kidolgozása
  1. Most, hogy az EKB Kormányzótanácsa meghatározta a lehetséges új témákat, megkezdődik az esélyes motívumok kiválasztása és a tervpályázat előkészítése. A pályázat részleteit kellő időben közzétesszük az EKB hivatalos csatornáin.
  2. Az európai polgárok újfent lehetőséget kapnak a szűkített tervlista véleményezésére.
  3. A Kormányzótanács várhatóan 2026-ban dönt az új dizájntervről.

További információkért tekintse meg az újratervezési folyamatról szóló weboldalt.

5. Miért választották az „európai kultúra” és a „folyók és madarak” tárgykörét a jövőbeli bankjegyek lehetséges témáiként?

Meg kívánjuk hallgatni az európai polgárok véleményét az újratervezés során, ezért a témákat nyilvános felmérések eredményei alapján (lásd a 7. kérdést) és egy független tanácsadó csoport segítségével választottuk ki.

Legutóbbi felméréseink eredményei az „európai kultúra”, a „folyók: Európa életadó vizei” és a „madarak: szabad, rugalmas, inspiráló” című témák nagy támogatottságát mutatták. Annak érdekében, hogy a közvélemény igényeit a lehető legszélesebb körben tükrözzük, a Kormányzótanács úgy határozott, hogy a természettel és a környezettel kapcsolatos témákat „folyók és madarak” címen ötvözi. Ennek eredményeként a soron következő szakaszt „az európai kultúra” és a „folyók és madarak” témákkal folytatjuk.

6. Mikor kerülnek az új megjelenésű bankjegyek a pénztárcánkba?

Miután befejeződött az eurobankjegyek újratervezése, az EKB Kormányzótanácsa dönt előállításuk és kibocsátásuk időpontjáról. Ezt követően is eltart még néhány évig, amíg az új bankjegyek bekerülnek a forgalomba, majd végül a pénztárcánkba.

A jelenlegi eurobankjegy-sorozat különböző címleteit több év alatt, fokozatosan vezettük be, azonban még nem született döntés arról, hogy az újabb eurobankjegyeket mikor és hogyan bocsátjuk forgalomba.

7. Mi a nyilvánosság szerepe az újratervezés során?

Felkérjük az euroövezet valamennyi polgárát, hogy vegyenek részt nyilvános felméréseinkben. Nagyon fontos számunkra, hogy az eljárásban hozott döntések tükrözzék az európai közvéleményt.

Az euroövezetben végzett kvalitatív felméréssel kezdtünk, hogy megismerjük a lakosságnak a jövőbeli eurobankjegy-témákkal kapcsolatos preferenciáit. Majd 2023 nyarán felkértük a nagyközönséget a lehetséges témákról szóló online felmérésünkben való részvételre. Ezzel párhuzamosan megbíztunk egy külső kutatócéget hasonló felmérés elkészítésével, amelynek célja az euroövezet lakosságának lehető legjobb reprezentálása.

A motívumok kiválasztása és a tervpályázat után felmérjük a közönség preferenciáit a lehetséges formatervezési minták előválogatott listájáról a tervek szerint 2025-ben.

8. Változik-e a jövőbeni bankjegyek anyaga vagy mérete az újratervezéskor, és lesznek-e új címletek?

Az eurobankjegyeket gyapotrostokból álló papírra nyomtatják, ezért különlegesen ropogósak és kopásállók. Folyamatosan kutatjuk, hogyan növelhető élettartamuk és csökkenthető környezeti lábnyomuk.

A jelenlegi címletek (5€, 10€, 20€, 50€, 100€, 200€) megtartásával számolunk, és valószínűleg a méretek és színek is ugyanazok maradnak, hogy megkönnyítsük az átállást és csökkentsük a bankjegyvizsgáló gépek átalakításának költségeit.

9. Ki dönt a végleges témáról és dizájntervekről?

A végső döntést az EKB Kormányzótanácsa hozza meg az európai közvélemény és szakértői csoportok észrevételei alapján, és a döntéseket az EKB honlapján a megfelelő időben közzétesszük az egész folyamat során.

10. Lesznek-e konzultációk a veszélyeztetett csoportokkal (például gyengénlátókkal) az újratervezéskor?

Az EKB és az eurorendszer nemzeti központi bankjai rendszeresen egyeztetnek minden érintettel. A jelenlegi bankjegysorozat kialakításakor rendszeres konzultációkra került sor az Európai Vakok Szövetségével. Ezek azóta is tartanak, és az újratervezés közben is folytatódnak.