Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Întrebări frecvente privind reproiectarea bancnotelor euro

Ultima actualizare: 30 noiembrie 2023

Î1. De ce avem nevoie de bancnote noi?

Toate băncile centrale își optimizează periodic bancnotele sau elaborează altele noi pentru a descuraja falsificatorii. Prima serie de bancnote euro a fost introdusă cu peste 20 de ani în urmă, iar cea de-a doua a început să intre în circulație în 2013. Ne aflăm, în prezent, într-un proces de elaborare a viitoarelor bancnote euro. Cu această ocazie, bancnotele vor deveni mai atractive, mai accesibile și mai incluzive pentru toți europenii, inclusiv pentru persoanele cu deficiențe de vedere.

Dorim, de asemenea, ca bancnotele euro să fie cât mai durabile și mai ecologice posibil, motiv pentru care analizăm posibilitățile de reducere a impactului lor asupra mediului.

Î2. De ce avem nevoie de o nouă concepție grafică a bancnotelor?

Bancnotele euro reprezintă un simbol tangibil și vizibil al unității europene și este responsabilitatea noastră să le menținem la zi. În cadrul unui proces periodic de elaborare, a sosit momentul, după 20 de ani de la introducerea primelor bancnote euro, să revizuim concepția grafică a acestora. În conformitate cu strategia Eurosistemului privind numerarul, ne propunem să elaborăm bancnote euro atractive, cu care cetățenii europeni să se poată identifica.

Î3. De ce acum? Este acesta momentul potrivit pentru a elabora o nouă serie de bancnote?

Este nevoie de mai mulți ani pentru a elabora, a produce și a pune în circulație bancnote noi în întreaga zonă euro. De regulă, se introduc bancnote noi o dată la zece-cincisprezece ani pentru a îmbunătăți securitatea și reziliența acestora și pentru a rămâne cu un pas înaintea falsificatorilor. Este important să începem procesul de elaborare suficient de devreme pentru a fi pregătiți în momentul în care se va lua decizia de a lansa o nouă serie.

Î4. Cum se desfășoară procesul de reproiectare a noilor bancnote?

Reproiectarea bancnotelor euro constă în două etape consecutive:

 1. selectarea temelor viitoare pentru bancnotele euro:
  1. am comandat un studiu pentru a consulta cetățenii europeni în cadrul unor grupuri de reflecție și a afla opiniile lor despre posibile teme viitoare. Rezultatele au stat la baza etapelor ulterioare;
  2. Consiliul guvernatorilor BCE a preselectat șapte teme, care au inclus șase propuneri din partea Grupului consultativ tematic (un grup de experți desemnați de băncile centrale naționale din Eurosistem și numiți de BCE) și o temă propusă de Consiliul guvernatorilor;
  3. cetățenilor europeni li s-a oferit posibilitatea de a-și exprima preferințele cu privire la cele șapte teme preselectate într-un sondaj realizat de o companie externă de studii în toate țările din zona euro, precum și într-un sondaj online realizat de BCE;
  4. Consiliul guvernatorilor a ales apoi două teme posibile pentru bancnotele viitoare, ținând cont de rezultatele sondajelor;
 2. elaborarea de noi elemente grafice pentru bancnotele euro:
  1. întrucât Consiliul guvernatorilor BCE a selectat noile teme posibile, vor începe acum lucrările pentru selectarea motivelor posibile și pregătirea unui concurs de grafică. Detaliile concursului vor fi publicate în timp util pe canalele oficiale ale BCE;
  2. cetățenilor europeni li se va oferi posibilitatea de a-și exprima opiniile cu privire la o listă de concepții grafice preselectate;
  3. Consiliul guvernatorilor ar trebui să decidă cu privire la noua concepție grafică în 2026.

Pentru mai multe informații, consultă pagina web dedicată procesului de reproiectare.

Î5. De ce ați ales „Cultura europeană” și „Râuri și păsări” ca posibile teme pentru bancnotele viitoare?

Dorim să dăm ascultare opiniilor cetățenilor europeni pe parcursul întregului proces de reproiectare. Prin urmare, temele au fost selectate pe baza rezultatelor sondajelor publice (a se vedea Î7) și cu ajutorul unui grup consultativ independent.

Rezultatele celor mai recente sondaje ale noastre au arătat un sprijin puternic pentru temele „Cultura europeană”, „Râuri: ape ale vieții în Europa” și „Păsări: libertate, reziliență, izvor de inspirație”. Pentru a reflecta într-un mod cât mai larg posibil preferințele publicului, Consiliul guvernatorilor a decis să combine temele legate de natură și mediu într-o singură temă, denumită „Râuri și păsări”. Ca urmare, trecem la următoarea fază a procesului cu două teme: „Cultura europeană” și „Râuri și păsări”.

Î6. Când vom avea în buzunare bancnote cu o nouă concepție grafică?

După finalizarea reproiectării bancnotelor euro, Consiliul guvernatorilor BCE va decide când vor fi produse și emise acestea. Va fi nevoie de alți câțiva ani pentru ca noile bancnote să intre în circulație și, în cele din urmă, să ajungă în buzunarele noastre.

Diferitele cupiuri ale actualei serii de bancnote euro au fost introduse treptat, pe parcursul mai multor ani. Nu s-a luat încă nicio decizie cu privire la momentul și modul în care viitoarele bancnote euro vor fi puse în circulație.

Î7. Care este rolul publicului în procesul de reproiectare?

Invităm toți cetățenii din zona euro să participe la sondajele noastre publice. Este foarte important pentru noi ca deciziile luate pe parcursul întregului proces să reflecte opiniile publicului european.

Am demarat procesul cu un sondaj calitativ realizat în zona euro pentru a înțelege preferințele publicului cu privire la tema viitoarelor bancnote euro. Apoi, în vara anului 2023, am invitat publicul să participe la sondajul nostru online referitor la temele posibile. În paralel, am comandat unei companii externe de studii un sondaj similar menit să asigure cea mai bună reprezentare posibilă a populației din zona euro.

După selectarea motivelor și concursul de grafică, vom evalua preferințele publicului cu privire la o listă de posibile concepții grafice preselectate. Se estimează că această evaluare va avea loc în 2025.

Î8. Materialele sau dimensiunea bancnotelor viitoare se vor schimba în procesul de reproiectare și vor fi introduse noi cupiuri?

Bancnotele noastre euro sunt tipărite pe hârtie din fibre de bumbac, care le conferă foșnetul special și le asigură rezistența la uzură. Căutăm în mod constant modalități de îmbunătățire a duratei de viață a bancnotelor euro și de reducere a amprentei de mediu a acestora.

Pornim de la premisa păstrării cupiurilor actuale (5 EUR, 10 EUR, 20 EUR, 50 EUR, 100 EUR și 200 EUR). De asemenea, dimensiunile și culorile vor rămâne, cel mai probabil, aceleași pentru a facilita trecerea la noile bancnote și a limita costurile de adaptare a echipamentelor de procesare a bancnotelor.

Î9. Cine va decide cu privire la tema și elementele grafice finale?

Decizia finală va fi adoptată de Consiliul guvernatorilor BCE, pe baza opiniilor publicului european și a contribuțiilor din partea grupurilor de experți. Deciziile Consiliului guvernatorilor vor fi anunțate în timp util pe website-ul BCE pe parcursul întregului proces.

Î10. Vor fi organizate consultări cu grupurile vulnerabile (de exemplu, cu persoanele cu deficiențe de vedere) în timpul procesului de reproiectare?

BCE și băncile centrale naționale din Eurosistem au contacte periodice cu toate părțile interesate. În cursul elaborării actualei serii de bancnote, au avut loc consultări periodice cu Uniunea Europeană a Nevăzătorilor, care nu au încetat de atunci și vor continua pe toată durata procesului de reproiectare.