Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Grčka

Motive za grčke eurokovanice među prijedlozima koje je predstavio nacionalni tehnički i umjetnički odbor odabrali su ministar nacionalnog gospodarstva i guverner središnje banke Bank of Greece. Izabrane motive oblikovao je kipar Georges Stamatopoulos pod pokroviteljstvom središnje banke Bank of Greece. Postoje različiti motivi za svaki apoen.

2 €

Na kovanici je scena s mozaika u Sparti (3. stoljeće naše ere) u kojoj je prikazana Europa koju otima Zeus u obliku bika. Europa je lik iz grčke mitologije po kojoj je Europa dobila ime. Na obodu kovanice od 2 €: EΛΛHNIKH ΔHMOKPATIA * (Helenska Republika).

1 €

Sova na ovoj kovanici napravljena je po uzoru na staru atensku kovanicu od 4 drahme (5. st. pr. n. e.).

50 centi

Na ovoj je kovanici prikazan Eleftherios Venizelos (1864. – 1936.), jedan od najistaknutijih grčkih političara. Bio je predvodnik socijalne reforme, ugledan diplomat koji je imao ključnu ulogu u modernizaciji grčke države te oslobođenju sjeverne Grčke i egejskih otoka.

20 centi

Kovanica je posvećena Joanisu Kapodistriasu (1776. – 1831.), vodećem nacionalnom i europskom političaru i diplomatu koji je postao prvi guverner Grčke (1830. – 1831.) nakon grčkog rata za neovisnost (1821. – 1827.).

10 centi

Na kovanici je prikazan Rigas Fereos (Velestinlis) (1757. – 1798.), predvodnik i vodeća ličnost grčkog prosvjetiteljstva, vizionar te glasnik balkanskog oslobođenja od osmanske vlasti.

5 centi

Na kovanici je prikazan moderan pomorski tanker koji simbolizira inovativni duh grčkog brodarstva.

2 centa

Na kovanici je prikazana korveta koja se upotrebljavala tijekom grčkog rata za neovisnost (1821. – 1827.).

1 cent

Motiv prikazuje napredni model atenske trijere iz doba atenske demokracije (5. st. pr. n. e.), koja je više od 200 godina bila najveći bojni brod.