Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Griekenland

Een werkgroep van technisch deskundigen en kunstenaars selecteerde een aantal ontwerpen, waaruit de minister van Economische Zaken en Financiën en de president van de Griekse centrale bank een definitieve keuze maakten. De winnende ontwerpen zijn van de hand van beeldhouwer Georges Stamatopoulos, die in opdracht van de Griekse centrale bank werkte. Elk van de acht munten heeft een eigen ontwerp.

€2

Deze munt toont een mozaïek uit Sparta (3e eeuw na Chr.) waarop is te zien hoe Europa wordt ontvoerd door Zeus, die de vorm van een stier heeft aangenomen. Europa is een figuur uit de Griekse mythologie, waaraan het continent zijn naam ontleent. Randschrift op de munt van 2 euro: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ * (Helleense Republiek).

€1

Deze munt is voorzien van een uil, die is overgenomen van een Atheense munt van vier drachme uit de vijfde eeuw voor Christus.

50 cent

De vooraanstaande Griekse politicus Eleftherios Venizelos (1864-1936) is op deze munt afgebeeld. Hij was een bekend diplomaat, een vroege voorvechter van sociale hervorming en speelde een sleutelrol in de modernisering van de Griekse staat en de bevrijding van Noord-Griekenland en de Egeïsche eilanden.

20 cent

Op deze munt wordt Ioannis Capodistrias (1776-1831), een vooraanstaand nationaal en Europees politicus en diplomaat, herdacht. Hij was de eerste gouverneur van Griekenland (1830-1831) na de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog (1821-1827).

10 cent

Deze munt draagt een afbeelding van Rigas Fereos (Velestinlis) (1757-98). Hij was een van de voormannen van de Griekse verlichting en voorvechter van de bevrijding van de Balkan van de Ottomaanse overheersers.

5 cent

Deze munt toont een moderne mammoettanker en verbeeldt daarmee het innovatieve karakter van de Griekse scheepvaart.

2 cent

Deze munt laat een korvet zien, een scheepstype dat werd gebruikt tijdens de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog (1821-27).

1 cent

Deze munt draagt een afbeelding van een Atheense trireem, vanaf de tijd van de Atheense democratie (vijfde eeuw voor Christus) gedurende twee eeuwen het grootste oorlogsschip ter wereld.