Sökalternativ
Hem Media Förklaringar Forskning och publikationer Statistik Penningpolitik €uron Betalningar och marknader Karriär och jobb
Förslag
Sortera efter

Grekland

Greklands ekonomi- och finansminister och chefen för den grekiska centralbanken valde utformningen för Greklands euromynt bland ett antal förslag som lagts fram av en nationell teknisk och konstnärlig kommitté. De vinnande motiven hade utformats av skulptören Georges Stamatopoulos, sponsrad av den grekiska centralbanken. Varje mynt har sin separata utformning.

2 €

Detta mynt avbildar en scen från en mosaik i Sparta (200-talet e.Kr.) som visar hur Zeus, i skepnad av en tjur, för bort Europa. Europa är en gestalt ur den grekiska mytologin och har gett sitt namn till världsdelen Europa. Kantgravyr på 2-euromyntet: EΛΛHNIKH ΔHMOKPATIA * (Hellenska republiken).

1 €

Här visas en uggla från ett 4-drakmermynt från antikens Aten (400-talet f.Kr.).

50 cent

Eleftherios Venizelos (1864–1936), en av Greklands mest framträdande politiker, är avporträtterad på det här myntet. Han var en pionjär i fråga om sociala reformer och en aktad diplomat och spelade en nyckelroll i moderniseringen av den grekiska staten och befrielsen av norra Grekland och Egeiska öarna.

20 cent

Myntet hedrar minnet av Ioannis Kapodistrias (1776–1831), ledande nationell och europeisk politiker och diplomat, som blev den första guvernören för Grekland (1830–1831) efter det grekiska frihetskriget (1821–1827).

10 cent

Rigas-Fereos (Velestinlis) (1757–1798) avbildas på det här myntet. Han var en föregångare och ledare under den grekiska upplysningstiden. Han var visionär och förespråkare för Balkans frigörelse från det ottomanska väldet.

5 cent

Detta mynt visar en modern oceangående tanker och speglar den innovativa andan inom grekisk sjöfart.

2 cent

På detta mynt avbildas en korvett, en typ av fartyg som användes under det grekiska frihetskriget (1821–1827).

1 cent

Det här motivet visar en avancerad modell av en atensk treroddare, det största krigsfartyget under mer än 200 år, från tiden för den atenska demokratin (400-talet f.Kr.).