Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Grčija

Motive za grške eurokovance sta izmed več predlogov, ki jih je predstavil nacionalni odbor strokovnjakov in umetnikov, izbrala minister za gospodarstvo in guverner grške centralne banke. Izbrane motive je pod pokroviteljstvom centralne banke oblikoval kipar Georges Stamatopoulos. Za vsak apoen obstaja drugačen motiv.

2 €

Na kovancu je upodobljen prizor z mozaika v Šparti (3. st. n. št.), v katerem Zevs v podobi bika ugrabi Evropo. Evropa je lik iz grške mitologije, po kateri je poimenovana evropska celina. Napis na obodu kovanca za 2 €: EΛΛHNIKH ΔHMOKPATIA * (Helenska republika).

1 €

Sova na tem kovancu je povzeta po antičnem atenskem kovancu za 4 drahme (5. st. pr. n. št.).

50 centov

Na tem kovancu je upodobljen Eleftherios Venizelos (1864–1936), eden najpomembnejših grških političnih voditeljev. Bil je začetnik družbenih reform ter ugleden diplomat in državnik, ki je odigral ključno vlogo pri modernizaciji grške države ter osvoboditvi severne Grčije in egejskih otokov.

20 centov

Kovanec je posvečen Ioannisu Capodistriasu (1776–1831), enemu vodilnih grških in evropskih politikov in diplomatov, ki je po grški vojni za neodvisnost (1821–1827) postal prvi guverner Grčije.

10 centov

Na tem kovancu je upodobljen Rigas Fereos (Velestinlis) (1757–1798). Bil je začetnik in vodilna osebnost grškega razsvetljenskega gibanja ter vizionar in glasnik osvoboditve Balkanskega polotoka izpod otomanske oblasti.

5 centov

Čezoceanski tanker na tem kovancu simbolizira inovativnost grškega ladjarstva.

2 centa

Ta kovanec prikazuje bojno ladjo korveto iz časov grške vojne za neodvisnost (1821–1827).

1 cent

Ta motiv prikazuje najbolj izpopolnjen model atenske troveslače iz časov atenske demokracije (5. st. pr. n. št.), ki je bila več kot 200 let največja bojna ladja na svetu.