Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по

Гърция

Министърът на националната икономика и управителят на централната банка на Гърция избраха различните дизайни на гръцките евромонети сред проекти, представени от национален технически и художествен комитет. Те са дело на скулптора Георгиос Стаматопулос, спонсориран от централната банка на Гърция. За всяка купюра има различно изображение.

2 €

На монетата е изобразен фрагмент от мозайка в Спарта (3 век сл. Хр.), представящ отвличането на Европа от приелия образа на бик Зевс. Европа е героиня от гръцката митология, дала името на континента. Надпис по гурта на монетата от 2 €: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ * (Гръцка република).

1 €

На монетата е представена сова – мотивът е взет от антична атинска монета от 4 драхми (5 век пр. Хр.).

50 цента

На монетата е изобразен Елефтериос Венизелос (1864–1936 г.) – един от най-видните политици на Гърция. Той е инициатор на социални реформи, известен дипломат и изиграва ключова роля за модернизирането на гръцката държава и за освобождаването на Северна Гърция и Егейските острови.

20 цента

Монетата е посветена на Йоанис Каподистриас (1776–1831 г.) – виден национален и европейски политик и дипломат, първи губернатор на Гърция (1830–1831 г.) след Гръцкото националноосвободително въстание (1821–1827 г.).

10 цента

На монетата е изобразен Ригас Фереос (Велестинлис) (1757–1798 г.) – родоначалник и водеща фигура на Гръцкото просвещение, както и визионер и радетел за освобождаване на Балканите от османско владичество.

5 цента

На тази монета е представен модерен морски танкер, отразяващ новаторския дух на корабоплаването в Гърция.

2 цента

На монетата е изобразена корвета – кораб, използван по време на Гръцкото национално-освободително въстание (1821–1827 г.).

1 цент

Дизайнът включва изображение на усъвършенстван модел на атинска трирема – най-големият военен кораб в продължение на повече от 200 години, датиращ от времето на атинската демокрация (V век пр. Хр.).